torsdag 25 april 2019

Ljuvliga lön!

Så rasslar lönen in på kontot. 21 400 kr blev det denna månad (inklusive 500 kr för min senaste spa-dag). Jag är dålig på lönecava måste jag erkänna. Inte bara för att jag är nykterist. Jag är helt ärligt värdelös på att fira mina framgångar. Jag har tex fortfarande inte firat att jag blev anställd. Eller så tänker jag fira = träffa vänner och äta god mat. Mina vänner är tyvärr av det slaget att de då räknar med att jag betalar för maten. Suck.

Det här är sista månaden med en fluktuerande lön. Nästa månad får jag dubbel lön (jippie!) inklusive 25 dagars semester i pengar. Dessutom får jag skatteåterbäring två veckor senare. En orgie i pengar och jag ska moffa in så mycket jag bara kan i Deg på jäsning. Sedan kommer lönen att stabilisera sig på 25 000 kr/månad. Mina utgifter den här månaden låg på 16 000 kr, vilket får mig att bli alldeles darrig i knäna. Finns det en chans att jag kan spara undan 9 000 kr/månad? Det låter för bra för att vara sant. Samtidigt, i dessa 16 000 kr denna månad, så finns det 900 + 450 kr som jag redan sparar. 500 kr började jag spara undan när jag fick börja jobba hemifrån en dag/vecka (dvs lägre bensinkostnader), sen ökade jag på med 400 kr när jag gick ur facket och a-kassan (heja mig som vågade! Har aldrig haft användning av nåndera och med pengamaskinen kommer det inte behövas i framtiden heller). 450 kr är mitt målsparande till ny häst.

Jag blir nästan nervös när jag tänker på att spara 9 000 kr/månad. Det kan inte vara möjligt, ändå säger siffrorna att det är. Jag får helt enkelt utgå ifrån att april var en väldigt billig månad och invänta nästa månads utgifter som kommer ligga på en mer normal nivå. Eller?

Igår tog jag för övrigt steget och sålde av Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Den har gått bra, inget snack om saken. Men då jag har de flesta av bolagen i portföljen Sålda saker, så kändes det dumt att betala en fondavgift för att ha precis samma sak i Deg på jäsning. Istället får det blir fler andelar av de andra fonderna.

Ska ta och skriva ihop ett inlägg om mer exakt vad jag har för innehav, alltid blir nån glad över informationen. Gäller att passa på och spela med öppna kort när ekonomin plötsligt verkar tuffa på så himla bra.

Så... Har ni några tips på hur jag kan fira mina framgångar? Jag känner mig allmänt lost, eftersom jag vanligtvis ändå göra alla de saker som det brukar tipsas om (fotbad, läs en bra bok, meditera).

Ps. Såg nu när jag kollade mitt gamla inlägg att jag hade sparat ihop 8772 kr i Sålda saker. Det kontot innehåller idag 20828 kr, med ytterligare 2000 kr på gång (köparna är lite sega på att betala, de väntar nog på löning). Så coolt hur mycket pengar man kan dra in på att sälja saker man ändå inte använder.

8 kommentarer:

 1. Underbart inlägg! Stort grattis. Du firar ju genom att dela med dig av dina framgångar. Glädjens berusning är säkert större än cavans!
  PS Jag behöver lära mig sälja grejjer! Du är grym DS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad du är snäll, tack! <3

   Jag tror att mitt säljande fått sig en rejäl skjuts av att jag behöver flyttrensa, annars brukar jag vara dålig på att sälja. Många gånger ger jag bort eller slänger saker istället. Tex försökte jag länge ge bort en dvd:box med en populär serie. Men ingen ville ha den. Så jag la ut den på tradera för 5 kr. Vips var det budkrig på den och jag fick till min förvåning över 300 kr. Hurra!

   Så mitt tips är att börja med nåt enkelt, som du tror går fort att sälja. :-)

   Radera
  2. Tack för tipset! Jag sålde några cyklar förra året men jag har nog hundratals småsaker som gör mer nytta hos andra.

   Radera
  3. Ja, de där småsakerna får man kanske inte så många slantar för, men många bäckar små... Tror jag sålt en hel del för 50-60 kr och förutom att det blir mindre grejer att flytta, så gör varje krona skillnad på kontot. :-)

   Radera
 2. Ja vilket underbart inlägg! Blir så glad av att läsa din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack Ingrid! <3 Blir glad att du blir glad. :-D

   Radera
 3. Då du verkar ha lite tråkiga vänner som förväntar sig att du ska bjuda så skulle jag säga att du antingen firar genom att bjuda vännerna på en picknick, behöver inte kosta så mycket med paj och sallad tex eller att du ser till att boka in en kurs/träning/clinic eller dyl för någon som du verkligen har velat träna för. Själv har jag börjat fundera på tanken att faktiskt bygga en sadel anpassad för mig och hästen till hösten om hon fortsätter att muskla sig. Det skulle kännas så väldigt härligt att ha en sadel som verkligen är anpassad till mig för en gångs skull.
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh... Där slog du an nåt. Jag kanske ska leta reda på nån rolig kurs i sommar, så får jag en träningskick. Tack!

   Att ha en sadel anpassad för sig själv är guld värt. För mig gjorde det enorm skillnad när jag fick en lagom stor hoppsadel, sitter som klistrad nu även om Björn ibland blir lite glad i hatten och studsar i sidled. ;-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...