fredag 5 april 2019

Att odla

Jag tycker det är så intressant hur de flesta jag träffat på/läst om i FIRE-gemenskapen alla verkar börja på olika ställen, men på nåt vis slutar det ändå med att man börjar intressera sig för nya saker. Jag tycker att det alltid finns lite minimalism, lite gör-det-själv-tänk, laga mat från grunden, baka bröd, lära sig om grundläggande ekonomi (ibland även ett nyväckt aktieintresse) samt att börja odla.

Själv har jag mest ryckt på axlarna åt det sistnämnda. Jag är mycket intresserad av mat (haha, börjar bli tjatigt va?) men tycker det känns skönt att bara behöva köpa ingredienserna och inte fundera så mycket på hur man faktiskt odlar fram dem.

Men i och med flytten kommer jag få en uteplats, där kommer det finnas möjlighet att odla om jag vill. Plötsligt kommer jag på mig själv med att läsa odlingsbloggar, kolla upp pallkragar på Granngården och klura på vilka grönsaker jag egentligen äter mest av.

Hade det här varit före FIRE, så hade jag åkt till Granngården, köpt en drös med pallkragar (inklusive den här söta med växthus), massor med jord, verktyg och givetvis både frön och färdiga plantor. Sen hade jag slitit ihjäl mig hela våren/sommaren/hösten för att argt konstatera att inget gick att äta och lagt ned hela projektet (givetvis hade alla inköp hamnat i en hög på uteplatsen som jag sen irriterade mig på ända tills jag flyttade och slängde bort allt).


Nu kommer jag istället fundera på vad jag äter mycket av, köpa en eller kanske två pallkragar, lite jord, hämta ned redskap från huset i norr (från förra ägarens samling) och köpa frön/plantor som räcker till lite testodling. Sedan kan jag utöka odlandet från år till år.

Har ni blivit odlingstokiga, eller känns det fullt lagom att köpa närodlat nån gång ibland?

8 kommentarer:

 1. Till mitt hus i Skåne hör en stor trädgård där det också fanns sex gigantiskt stora odlingsbäddar så i den ena odlar jag potatis, en odlar jag jordgubbar och i en rabarber och lite olika örter. I de återstående tre blir det squash, bönor, ärtor, lite kål fast de jäkla larverna åt upp allt, sallad som sniglarna käkade upp. Ibland ger jag upp och köper i affären. Har höns så får egna ägg och har en del bärbuskar och fruktträd. Känner mig så rik på sommaren då jag kan gå ut och plocka ihop det jag behöver för att fixa till en middag

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Känner mig så rik på sommaren då jag kan gå ut och plocka ihop det jag behöver för att fixa till en middag" Låter verkligen som en fantastisk känsla! Men det där med larver och sniglar har jag förträngt. Jag vill ju att det ska gå hur enkelt som helst att odla. Hm... Närodlat är ganska trevligt ändå. ;-)

   Radera
 2. Jag var redan lite odlingstokig innan :) Köpte hus för nåt år sen och fick litet växthus på köpet. Utökat med ca 5 pallkragar brevid. Men jag känner igen mig i din "jag går all-in och köper det jag vill ha/behöver" beskrivning. Det kommer bli striktare behovsanalyser framöver ja.

  Första året odlade jag alldeles för mycket tomater (27 plantor av 9 sorter) då jag inte hade hjärta slänga en enda stackars frösådd planta. Svinkul när frukterna börjar komma men man får plocka (och vattna) som en galning under peak season. Jag har fryst in alla överblivna och har inte köpt ett endaste paket krossade tomater sen dess. Hälvten av tomatplantorna odlades dock i 15 liters papperskorgen FNISS (15kr) från Ikea som jag borrade hål i botten på! Rekommenderas då man kan flytta plantan vid behov. Tomat känns alltid användbart och enkelt för mig som har frysbox att långtidsförvara. För det drygar ju ut kassan även när kylan kommer men då måste man ju ha tänkt ut safta/sylta/frysa/torka osv Det finns Äppelträd, Hallonhäck o gammal bädd jordgubbar som behöver föryngras i år. För övrigt odlade jag Paprika, Chili, Gurka, Basilika, Koriander, Oregano, Gräslök, Morot, Purjo. Smala plantor, kan såås tätt. Vissa växer uppåt andra nedåt. Man får blanda smart och inte tänka rader m x avstånd. Plantor av plocksallad sådda i omgångar. Tidig skörd; Rädisor, Pak Choi, SPENAT, Ruccola

  I pallkragarna får man antingen påta ned något som har dyrt kilopris i inköp, som har snabb utvecklingstid, och man kan odla/skörda i flera omgångar eller som man helt enkelt äter massor av hela tiden. Det är min filosofi iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh så roligt det låter! Smart med FNISS, det lät som lagom dyrt pris för en kruka. :-) Jag har recept på världens godaste tomatsoppa, så jag kan åtminstone göra slut på några kg tomater. Men det där med förodling låter avancerat (speciellt på 27 kvm), så jag får se om jag testar i år.

   "I pallkragarna får man antingen påta ned något som har dyrt kilopris i inköp, som har snabb utvecklingstid, och man kan odla/skörda i flera omgångar eller som man helt enkelt äter massor av hela tiden. Det är min filosofi iaf." Det tipset tar jag med mig!

   Fast förmodligen kommer jag väl vela så länge att det inte blir nåt odlat... ;-)

   Radera
  2. Allt efter ordet Basilika förodlas icke. Strösslar ut lite frö på odlingsplatsen, väntar på att det ska titta upp och gallrar lite. Har lärt mig inte vara så blödig med småplantorna. Men lycka till! Vad du än odlar så kommer det vara dig till nytta och nöje ändå!

   Radera
  3. Då ska jag våga experimentera lite. Använder ju en hel del grönsaker i min matlagning, så det skulle vara roligt om det var egenodlat också. Ska nog åka förbi granngården nån dag och planera lite. :-)

   Radera
 3. Jag har grävt upp en del av min radhusträdgård och gjort djupbäddar. En del pallkragar snattades på jobbet och målades svarta. Nu står det fyra pallkragar med dubbel höjd. Det är rogivande att odla. Maten är god och man sparar tid. Maten kan hämtas från trädgården. Lägg därtill att du lever med årstiderna och märker dem. ODLA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är fyra pallkragar lagom? Tänker att om jag börjar med en och sen utökar jag successivt med åren. :-) Lovar att odla och delge alla misstag här i bloggen. :-D

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...