onsdag 3 april 2019

Ut ur ekorrhjulet

Nu så har jag läst boken som alla pratat om (känns det som iaf).

Först och främst. Varför heter det ekorrhjulet? Det är ju för sjutton hamstrar som springer i hjul utan att komma någonstans (för att hamstrar naturligt springer mycket i underjordiska gångar). Så det borde heta hamsterhjul och att man vill ta sig ur hamsterhjulet. Suck. ;-)

Jag läste boken under en ganska turbulent tid (bråk med hyresvärd + leta nytt boende), så det kan ha påverkat min läsning en hel del. Det är ju så att man alltid har sina egna erfarenheter med sig när man läser, ibland upplever jag tom att böcker blir annorlunda om man läser dem fler gånger, för att jag blivit annorlunda sedan jag läste boken senast.

Men det jag fastnade för var det här med prioriteringar. Eller för att citera direkt ur boken.

Någon gång under min livstid har ordet prioritet (som uttryckligen betyder först) börjat användas i plural. Samtidigt tror jag att det är många, liksom jag, som känner att det faktiskt inte går att ha flera prioriteringar samtidigt - det måste alltid vara något som får komma först. 

Som sagt. Jag var mitt uppe i ett kaos och visste inte hur framtiden skulle se ut. Men jag insåg, när jag läste detta, att jag måste prioritera mig själv och mitt mående. Det måste få gå först. Allt annat är sekundärt.

Det mest fascinerande är att när man väl har bestämt sig, valt vad man prioriterar, då brukar allt falla på plats och lösa sig (som mitt och hästarnas boende).

Jag tror att jag behöver läsa boken igen när jag är klar med min flytt. Kanske var jag inte helt mottaglig för allt som stod, för det kändes på nåt vis som att den rann genom fingrarna bara. Eller så är den lite för lättsmält för mig?

Har du läst boken? Vad tyckte du om den?

6 kommentarer:

 1. Nämen vad kloka saker här! Har lånat boken igår men inte börjat läsa än. Lånade en annan också som råkade fånga min uppmärksamhet mer, Själen är ett verb av Philip Bäckmo som det tipsades om (av en läsare) på bloggen Minimalisterna för ett tag sedan. Men ska läsa ekorrboken, lånet är bara på två veckor dessutom, kö du vet.

  Men som sagt, kloka saker här. Det där med prioriteringar. Självklart kan man bara ha en som är först! Men nuförtiden när alla ska få vara först ger man alla eller åtminstone många chansen att vara Lucia. Inga tävlingar, nej alla kan få vara först! Det blir lite samma på andra områden. När man inte kan välja väljer man allt eller det mesta... Så tokigt. Har inte direkt tänkt på det.

  Den andra klokskapen här jag tänkte på var det flyt du upplevde när du väl bestämt dig, gjort ditt val av rätt prioritering. Tänk, det borde fler göra, även jag då förstås. Det är inte valfrihet som är sann frihet, utan frihet infinner sig när man väl gjort sitt val, när man utestängt andra options. Då kan man fokusera på det istället för att balansera mellan mängderna av påhittade "prioriteringar" som gör att man egentligen slipper välja... Vi kanske inte vill välja och därför vill vi ha valfrihet? Det var någon som nämnde också att fokus fått ge vika för balans. Han menade att fokus är mer effektivt och för dig framåt. Att balansera mellan många saker håller dig lätt tillbaka eftersom allt då tar längre tid eller inte alls direkt går framåt.

  Det lät roligt det där med att "jag blivit annorlunda sedan jag läste boken senast". Har du blivit mer ekorre (eller hamster)? Såg framför mig hur du förvandlats nästan fysiskt. ;)

  Grattis förresten till ditt nya boende! 27 kvm blir mysigt. :)

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså Eva... Jag vet knappt vad jag ska skriva. Inlägget kommer ur en period av kaos och du bringar ordning med några eleganta meningar. Jag tar verkligen till mig att frihet handlar om när man gjort sitt val, när beslutet är fattat och vägen framåt är klar.

   Mycket intressant med fokus och balans. Tror att många (inte bara jag) gärna vill göra en massa saker, speciellt om det är roliga saker. Men att fokusera på en sak i taget, vara i nuet och verkligen uppleva det som händer, då tror jag det händer riktigt spännande saker med ens utveckling!

   Haha, just Ekorrhjulet har jag inte läst igen. Men ibland kanske jag läser en bok när jag fått hjärtat krossat, då läser jag in en massa saker i det författaren skrivit. När jag sedan läser om boken flera år senare, kanske när jag är i en bra relation, så upplever jag att boken handlar om andra saker än när jag läste den sist. Min inställning när jag börjar läsa påverkar hur jag tolkar författaren. Flummigt, javisst! :-D

   Tack! Jag håller på och längtar ihjäl mig här. Samt rensar...

   Radera
  2. "Min inställning när jag börjar läsa påverkar hur jag tolkar författaren."

   Det är så vi människor fungerar i allt vi läser och i alla möten vi gör med människor varje dag. Inställningen styr vad vi uppfattar - alltid! :)

   /Eva

   Radera
  3. Ja, det är viktigt att påminna sig om. Men för mig blir det tydligare med böcker, eftersom de innehåller samma sak varje gång jag läser, även om jag ändras. Med människor är det två stycken som har olika förväntningar/erfarenheter som möts varje gång. Lite spännande ändå!

   Radera
 2. Hittade precis en ny blogg med inlägget "Sträva inte efter ett balanserat liv."
  https://www.minminimalism.se/tjana-pengar-med-ett-balanserat-liv/

  /Eva

  SvaraRadera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...