lördag 13 april 2019

Hejdå saker

För att skärpa sinnet inför flyttrensningen, så läste jag "Hejdå saker" av Fumio Sasaki igen. Vet att jag inte tyckte om den när jag läste den för ett drygt år sen, men minns inte riktigt varför.

Det är översättningens om stör mig. Eller snarare, känslan av att den förmodligen är mycket bättre skriven på originalspråket. Många meningar är konstigt uppbyggda och det blir som inget flyt när jag läser. Jag kommer tom på mig själv att läsa meningar på rätt sätt, fast de är skrivna felaktigt.

När jag kollar på insidan av boken, så får jag (kanske) en förklaring. Boken är översatt av Linda Skugge (eh? är inte det typ en känn-igen-dis?) från engelska. Så först har alltså Fumio Sasakis vackra japanska blivit översatt till engelska av nån (som vi bara kan hoppas är bra på japanska) och sen har Linda Skugge översatt till svenska. Suck liksom... Inte konstigt att den inte går att läsa. Nästan så att jag blir sugen på att läsa den på engelska (tyvärr kan jag inte många ord på japanska).

Men några saker tar jag ändå med mig från andra genomläsningen av boken. Vi behöver definitivt färre saker än vi tror och vi blir inte lyckligare av att ha fler saker. Samtidigt är rensandet en process. Vissa saker jag definitivt inte kunde göra mig av med i förra flytten (för två år sedan), känns som hur enkla som helst att göra mig av med i denna flytt. Nästan så jag inte begriper varför jag tog med dessa saker söderut från början.

Har ni läst boken? Vad tyckte ni? Klarade ni av språket? Och framförallt. Vad har ni rensat ut ur ert liv senast?

4 kommentarer:

 1. Linda Skugge - läste nån pocket halvvägs hon skrivit - under eget namn, och bestämde mig där och då: aldrig mer, inte en bokstav och inte ett ord. Bara att stänga av, omedelbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, skönt. Då är det nog inte bara själva översättningen det är fel på. ;-)

   Radera
 2. Jag har rensat ut mycket den senaste månaden. Körde "The minimalists" 30-dagars utmaning med en kompis. Rensa ut en sak dag ett, två saker dag två, tre dag tre o.s.v.
  Blev tuffare mot slutet förstås, dag 28 var det 28 saker som skulle bort och dagen efter 29. Landade på runt 500 saker på en månad.
  Inte illa - och vi klarade det båda två. Min kompis rensade ut mycket kläder och barnsaker och jag gick igenom förrådet ordentligt. Så skönt när det var gjort.
  Rensade enligt tre "S", skänka, slänga, sälja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! 500 saker är riktigt tufft! Jag rensar och rensar, men jag vet inte om jag skulle klara av att rensa ett visst antal saker inom en månad. Förrådet är verkligen en farlig plats för "bra-att-ha-saker". Jag har tom en oanvänd diskbänk uppe i mitt förråd i norr. Hua. Iofs är det från förra ägaren, men det ska ju ändå rensas bort nån gång...

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Edit: siffrorna inom parantes hänvisar som vanligt...