lördag 6 april 2019

Forskningsobjekt

Jag ska vara med i en medicinsk studie. Det låter mycket spännande, man får ett internetbaserat verktyg, med massor av tips, trix och stöd för att ge "ny kunskap kring livsfrågor, hur Du hanterar tiden, Dina relationer och hur Du når balans och harmoni".

Jag har ofta bra intentioner, men behöver en nudge i rätt riktning lite nu och då. Tror de flesta kan känna igen sig i hur svårt det är att ändra en vana. Sedan nyår har jag successivt ökat intaget av grönsaker och frukt, men i och med stressen kring jobbet och det lätt kaosartade boendet, så har jag tappat vanan att få in grönskar och frukt i mina måltider igen. Bara att börja om (igen) och försöka befästa vanan.

Lite fascinerande (onödig) information: Satt på möte igår (snark) och upptäckte att alla mina naglar har en kant ungefär i mitten, där naglarna som kommer nya ser fräschare ut än den äldre delen. Började grunna på vad som kan ha hänt, sen insåg jag att det sammanfaller med att jag börjat äta mer grönt...

Har du varit med i nåt spännande forskningsprojekt eller hur försöker du förbättra dina livsvanor?

Är du nyfiken och vill delta i studien så finns det information här

4 kommentarer:

  1. Intressant det där med den "onödiga" informationen. Var det inte också den nudge du behöver då? Att se sådan skillnad rent fysiskt när du ätit annorlunda måste väl vara motiverande?! :)

    Hur kan man inte vilja äta frukt hela dagarna? (De flesta grönsaker är ju också goda, men jag kan ha mer förståelse för att man kan ha svalare intresse där.) När apelsinerna är i säsong nov-feb får jag bärga mig för att inte lägga alltför stor del av matbudgeten på dem. Och när ekobananer fås för tio kronor kilot, ojoj...för att inte tala om ananas! Frukt är ju nästan godis. Brämhults juicer likaså. Deras morotsjuice och apelsin-jordgubb är så goda att man storknar! Säljs ibland med kraftig rabatt på grund av kort datum och kan frysas.

    Läste nyligen att gröna bananer är tydligen är supermat för att boosta de goda magbakterierna. Annars duger oliver, opastörierad surkål, rå potatis eller 1 msk potatismjöl blandat i ett glas vatten lika bra. Glad mage ger glatt psyke. Säger hon som alltid lever som hon lär och därför åt en halv chipspåse och en 150g godispåse igår...

    Det här med matens innehåll och näringsvärde har jag tyckt varit intressant ända sedan hemkunskapen i åttan. Läser ibland mammas hälsotidningar. (Men hon följer inte råden då hon inte vill äta frukt och grönt frivilligt, är ingen kanin menar hon.) Här bra länk för att beräkna näringsvärde i stort sett vad som helst ätbart.

    http://matkalkyl.se/livsmedel.php


    Förresten, har du sått gula ärter till ärtskott? De är så söta och goda! :D

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag måste säga att naglarnas mående verkligen speglar mitt eget mående. Men jag har så lätt för att glömma att äta. Alltså äta öht. Dessutom måste jag komma ihåg att ta med mig frukt till jobbet tex. Grönsaker tycker jag är helt ok, men jag ska (även där) komma ihåg att ha med när jag äter. Eller för den delen, blanda in i maten. Jag brukar försöka att koka broccoli och blomkål ihop med pasta, när jag ändå kokar den sas. Det blir supergott tillsammans. Får jag skylla på nåt så blir det väl att vi hade noll rutin på frukt och grönt när jag växte upp. Det närmaste var väl att det stod en skål med vindruvor som man kunde plocka om man ville. Men inte mer än så. Vet att mamma skickade med äppelklyftor till fruktstunderna på lågstadiet, men sen rann även den rutinen ut i sanden.

      Så egentligen handlar det mest om att få en rutin på att grönsakerna ska vara en del av måltiden och att frukten ska vara ett mellanmål. Jag kan lätt glömma att äta öht och så har det gått sisådär åtta timmar och jag håller på att avlida av hunger. ;-)

      När det kommer till att göra mikroberna glada, så får man prova sig fram vad de gillar. Mina tycker extra mycket om sushi och surkål. Det första tycker jag också är gott, det andra försöker jag äta lite grann av varje dag för att vänja mig vid smaken. Rekommenderar verkligen boken "Charmen med tarmen", fick ett nytt synsätt på mina mikrober efter att ha läst boken.

      Tack för länk! Jag försöker dock undvika att räkna på grejer, för då tar min ätstörda del över helt och så äter jag bara morötter. ;-) Ska testa att göra groddar nån gång, har tänkt det länge men liksom aldrig riktigt fått tiden till det. Nu kommer våren med stormsteg och då ska allt möjligt hinnas med. Längtar till jag har en helg som är oplanerad!

      Radera
  2. Off topic: När jag ser ditt "Fri2032" tänker jag att det är så olika att vara fri. Jag vet hur din Frihet definieras.

    Jag tänker att jag borde vara fri om 3,5 år. Mannen är ju redan väck, sonen är då 19 år och klar med gymnasiet, gammelkatten är borta, hunden som är 9 nu troligen likaså. Stora vita O är troligen insomnad och den andra hästen är såld. Kvar är den unga katten.
    Då tänker jag att kommer att vara Fri2022
    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, självklart är frihet olika för alla. Det viktiga är att man definierar sin egen frihet och inte sneglar för mycket på hur andra gör. Jag förstår precis känslan i ditt Fri2022, visst älskar man sina djur (och barn), men det är ett ständigt pusslande och fixande för att få vardagen att gå ihop. Hade jag tex inte haft tre hästar, så hade jag varit iväg på Göteborg Horse Show i helgen och njutit. Nu får jag avvakta tills jag har flyttat, för på nya stället är det kollektiv skötsel, så då kan man med lite trixande bli hästfri en hel helg. :-D

      Radera

Osorterade tankar

Jag har velat skriva inlägg ett tag, men det har känts som ett oöverstigligt berg på nåt vis. Typ att nu har det varit tyst på bloggen så lä...