onsdag 10 april 2019

Slänga mat

Jag vet inte om jag nämnt det tidigare, men även om jag själv är 80-talist, så är jag uppfostrad av två föräldrar som är 40-talister. De är dessutom tidigt födda på 40-talet, bägge har vaga minnen av kriget, men ffa av åren precis efter kriget, då det var mycket fokus på att få mat för dagen. Min ena förälder växte dessutom upp i en väldigt fattig familj, vilket förstås satt sina spår.

Så redan som liten fick jag lära mig att "man slänger inte mat". Jag kommer fortfarande ihåg hur det kunde bli en halv potatis, en skvätt sås och två köttbullar över efter middagen och pappa mosade ihop det för att ha på kvällsmackan några timmar senare.

Jag undviker i det längsta att slänga mat. Eftersom jag bor själv är det dessutom lätt att laga mat, äta en portion och frysa in de andra tre (vanligtvis är ju recepten för 4 personer) i matlådor för att äta kommande veckor.

Men det finns ett par situationer som ibland uppkommer, som gör att jag måste slänga mat. Den första är när någonting hinner bli dåligt. Oftast en skvätt gräddfil, crème fraîche  eller nån grönsak. Egentligen är det lätt avhjälpt genom att planera matinköp och tillagning bättre. Tyvärr är det ju så att vissa recept innehåller 1 dl av nåt, som säljs i förpackningar om 2 eller 3 dl. Vispgrädde är enkelt, det åker rakt ned i frysen. Funkar utmärkt att tina upp och använda nästa gång det behövs i nåt recept.

Men grönsaker är det svårare med. Jag har ännu inte lärt mig hur mycket/lite som går åt varje vecka, så det blir ibland mindre goda grönsaker liggandes i nåt hörn som jag sen måste kasta.

Den andra situationen är svårare. För det handlar om när jag gör en maträtt som sen inte visar sig vara god. Jag har förbaskat svårt att äta mat som inte smakar gott. Både farmor (som gjorde middagen på vardagar) och mamma (som lagade mat på helgerna) var extremt bra på matlagning. Till och med pappa, som hade en enda paradgren (stekt korv och potatis) lagade himmelskt god mat. Så jag blev bortskämd ända från späd ålder och det sitter i.

Så jag försöker verkligen tvinga i mig maten även när den inte är god. Men ibland går det verkligen inte. Det svider verkligen när jag slänger maten, men jag löser det iaf med att aldrig mer göra just det receptet.

Jag försöker istället samla på mig goda recept som jag kan äta hur ofta som helst. Tex bägge recepten på tonfisksås från boken "Studentmat". Det ena är baserat på krossade tomater och det andra på curry och grädde. Så vansinnigt goda och tar ingen tid alls att göra. Love it!

Eller kokosgrytan från samma bok, som egentligen går ut på att du har i allt du tycker är gott tillsammans med kokosmjölk. Jag längtar efter att äta den grytan, redan när jag planerar in i veckoplaneringen när den matlådan ska med till jobbet. Det är matkärlek det!

Har ni nåt gott recept som ni gör om och om igen? Gärna enkelt och billigt också, men är det gott kan det faktiskt få ta lite tid ibland.

6 kommentarer:

  1. 1 eller 2 dl creme fraiche i ett recept kan ibland vara så enkelt att lösa som att jag ..äh..slänger i hela burken. Ibland är det väl inte så noga o bättre det blir uppätet.

    Jag kan tycka undertians recept är bra, men ännu bättre ibland är det att söka enkla recept på max 5 ingredienser. Då samlar man inte på sig så många halva kålhuvuden som ofta blir liggande för länge.

    Svingott recept på temat enkelt med få ingredienser:
    1 pkt fryst bladspenat, 1 brk creme fraiche (feta sorten) 1 stk Kvibille gräddädel.
    - värm upp tillsammans på medelvärme lite enligt ordningen ovan. Jag använder helst djupare teflonpanna av wokmodell
    Servera med kokt Pasta, absolut helst Gnocci snäckskalen som kan samla up mkt sås.
    Jag räknar 4 ingredienser ovan förutom salt och svartpeppar då.

    Annars är pastasås på lök, grovrivna morötter, krossade tomater och valfria kryddor supersmaskigt gott och enkelt.

    Ska kolla upp tonfisksåsen med curry, det låter gött!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag måste börja våga att använda lite mer än receptet säger. Eller testa att utesluta ifall det är konstiga ingredienser som jag inte använder vanligtvis.

      Den där pastasåsen lät farlig... Synd bara att spenat är lite känsligt att värma upp igen. Men jag ska absolut testa (kanske göra 1/4 recept bara) och se om jag fastnar.

      Jag stirrar mig så blind på att pastasås med krossade tomater "måste" innehålla köttfärs. Men när du skriver ingredienserna sådär låter det supergott, såklart ska det testas också!

      Radera
  2. Ska också kolla upp lite recept där och andra enkla, vi lagar ofta alldeles för avancerad mat, trots två barn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min moster brukar skämtsamt säga att man tillbringar tre timmar framför spisen för att sen äta upp alltihop på tre minuter och så var det inte ens gott... ;-)

      Radera
  3. Jag har höns, de får alla matrester och tackar för maten genom att ge mig ägg. Perfekt.
    Jag avskyr att slänga mat och håller med om créme fraishe slattarna... annars fryser jag gärna in allt möjligt som sen plockas ut och blir en pytt.
    Och min favoritmat, grytor och köttfärssås, där kan man också slänga i det mesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, höns låter verkligen tacksamt. :-)

      Radera

Helg!!!

Jag vet inte... Det känns som att veckorna går fortare och fortare. Är det för att jag snart har semester? Eller är det för att jag blir äld...