måndag 15 april 2019

Hyra eller köpa?

I helgen var jag på visning. Jag vet, jag har redan ett boende på gång. Men det är lite för låg standard på boendet egentligen. Lägenheten har en del skavanker som inte går att bortse ifrån (som att den lär bli svinkall på vintern, brrr) och jag har lite svårt för att jag ska betala lika mycket i hyra för en lägenhet på 27 kvm som jag hyr, som en lägenhet på 37 kvm som jag (och banken) äger.

Så i helgen var det visning igen. Jag blev kär, men försöker ändå vara förnuftig. Om vi nu tänker oss att jag stannar här i fem år, är det då en bättre affär att hyra för 210 000 kr totalt, med lägre boendestandard och lite lyxproblem (läs: dåligt vattentryck) men med hästarna några meter ifrån mig och 1,7 mil till jobbet eller att köpa en lägenhet där den totala kostnaden för boende blir 271 740 kr (hinner amortera totalt 80 700 kr), som är 10 kvm större, mycket fräschare men dock 1,7 mil till jobbet och 3,5 mil till hästarna? Hästarna är förvisso flyttbara också, men det är trots allt tre stycken som ska flyttas och framförallt Anette är lite kinkig av sig med boende.

Jag vet inte alls längre... Tankar?

6 kommentarer:

 1. Åh svårt, svårt. Du kan inte göra en minirenovering med lite färg från Rusta på den första samt köra extraelement? Det borde inte öka elkostnaden supermycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färg skulle pigga upp! Du har rätt, jag tänkte inte ens på att mitt element (som jag köpte till nuvarande boende när det blev kallt på vintern) givetvis får följa med i flytten. Sen ingår ju elen även på nya stället. Hrm... Så det är kanske bara att införskaffa ett par tofflor (golvkallt) och slå på elementen ändå...

   Radera
  2. Om el ingår i hyran finns det olika grejer som gör livet lättare för dig, som tex eltäcke för värme i sängen, kanske elektrisk handukstork på toa, och separats golvvärme med stickkontakt. Några utvalda ställen med golvvärme, tex vid soffan och vid köksbordet och du kanske kan leva med lite svala golv i övrigt.
   Länk
   https://golvvarmebutiken.se/Elektrisk-golvvaerme/Vaermemattor/Varmematta-3m2.htm?sClickID=pf42-86&gclid=EAIaIQobChMIo8_on-rR4QIVReAYCh3cWw0gEAQYAyABEgJzNfD_BwE

   Radera
  3. Oooh! Eltäcke lät som en uppgradering från värmekudde. Kan absolut tänka mig att köpa en sån ifall det blir kallt under vintern. Golvvärme lät också himla smart. Just nu är det bara kaklet i duschen som känns kall, men jag har börjat spola varmt vatten någon minut innan jag kliver in och det funkar bra.

   Tusen tack för tipsen! Känns helt klart som att jag ska hålla fast vid mina 27 kvm. :-)

   Radera
 2. För mig avgör avstånden i din beskrivning. Jag tror att du vill tillbringa mycket tid med hästarna. Att då kunna gå ut och fodra (är det ens ett ord?) dem och släppa ut dem i hagen på morgonen och sedan då du åker hem från jobbet inte behöva göra en omväg för att du vill till hästarna på kvällen gör så mycket i din tid och energi. Är boendet viktigare och du spekulerar i en uppgång på bostadsmarknaden kan det andra alternativet vara en fördel då du senare vill hitta ditt drömboende och eventuellt får vinst på din lägenhet som kan användas till nästa boende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir glad av det du skriver! Jag är så van att ha långa avstånd till allt (hehe, norrlänning...), så jag tar som förgivet att man "måste" ha det. Men visst är det vardagslyx för mig att kunna gå ut och kolla hästarna (japp, det heter fodra, när man ger foder) innan jobbet. Eller för den delen när nån häst är dålig, att slippa åka ut 2-3 gånger till stallet för att kolla, då kan jag bara gå ut sisådär 10 meter och ha koll.

   Jag tror faktiskt inte på en uppgång i marknaden i Uppsala. Visst, litegrann mer går det säkert upp, men jag räknar med att jag inte gör nån vinst på det här boendet. Mäklaren är rätt "på" också, så jag misstänker att det är svårsålt pga läget en bit utanför stan.

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...