lördag 20 april 2019

Fri på heltid eller deltid?

Nåt som jag har funderat en hel del på, är om man ska vara fri på heltid eller deltid. Fördelen med heltid är förstås att man blir helt fri, men fördelen med deltid är att man har kvar en fot i arbetslivet (då förutsätter jag alltså att man har ett stimulerande jobb) och att det går fortare sparmässigt att hamna i deltidsfrihet.

Tar jag mig som exempel, så har jag snart sparat så pass mycket pengar, att jag skulle kunna ta ut 4 % varje år och därmed gå ned i arbetstid till 80 % på jobbet.

Om jag däremot gnetar på sisådär 13 år till, då kan jag sluta jobba helt. Men 13 år är samtidigt en ganska lång tid. Mycket kan hända under de där åren och precis som många andra vill jag leva nu och njuta av det liv jag har.

Jag tror att jag tills vidare kommer fortsätta jobba heltid, men jag tror ändå att det är nåt man behöver fundera över och kanske ta nya beslut kring allt eftersom förmögenheten ökar.

Hur resonerar du kring heltid, deltid och helt fri från arbetstid?

6 kommentarer:

 1. Jag känner igen funderingen. Det beror nog också på vad man vill göra med sin frihet. Om man vill använda tiden till att utvecklas inom något t.ex. akademiskt eller inom idrott. Har man ju ett bäst före datum, det krävs ju ungefär 10000 timmar för att komma någonstans också. I så fall kanske lite mindre övning på deltid ger mer än 100% övning om 13 år. Jag lyssnade för övrigt på en ultramarathonlöpare som sagt upp sig för att träna på heltid, han konstaterade att han egentligen inte behövde den tiden då han ändå inte tålde att träna hela dagarna. Alltså med 100% tid är det inte nödvändigtvis så att man kan tillgodogöra sig all tid till övning.

  Jag har nyligen börjat jobba 60% och känner hur jag blir mer kreativ och lycklig. Lite på test för att se om ekonomin går ihop. Än så länge har jag inte behövt portföljpengarna, men de känns bra att ha liggande i bakgrunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle lätt kunna använda upp all min tid till hästar och min hobbyforskning, men just att träna och förbättra sig, det tror jag inte skulle funka att göra på heltid. Precis som marathonlöparen sa, det behövs återhämtning ibland och inte bara träning. För min del skulle jag inte ha några problem med att ligga i sängen och se netflix varannan dag iofs. ;-)

   Så himla härligt att du fått en sån boost av att jobba 60 %. Jag håller tummarna att det fungerar även fortsättningsvis utan portföljpengarna, men skönt med den tryggheten också!

   Radera
 2. Från början var planen att jobba som sjutton, vilket jag gjort de 10 sista åren för att få upp min lön. Jag skulle spara mycket och sen stämpla ut för gott. Sista året har sjukdomar, utbrändhet och död haglat runt omkring mig. Personer som är i 50-års åldern, precis som jag, har gått bort i cancer, fått stroke eller blivit allvarligt sjuka. Har tänkt om och skall gå ned i både tid och ansvar. Jag vill leva nu, inte jobba, sova, jobba, sova och sen gå i pension som en trasa. I juni börjar mitt nya liv. Under tiden ser jag över min ekonomi igen och har förhandlat nytt avtal på min mobil och boräntan. Hoppas att det skall bli en win/win här. Billigare matkostnad, mindre körning till jobbet så jag inte förlorar allt för mycket i slutänden./ Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när personer i ens omgivning blir sjuka/dör, då får man verkligen en tankeställare. Jag tycker det låter väldigt sunt hur du resonerar, sen när man går ned i tid jobbmässigt glömmer man ibland att räkna bort resekostnader och ev lunchkostnader som faktiskt också minskar med mindre arbetstid.

   Du får uppdatera mig kring hur du mår efter några månader. Jag hoppas att du precis som anonym här ovanför blir mer kreativ och lycklig. <3

   Radera
 3. Jag tänker att jag skulle kunna jobba heltid om det var något jag gillade och jag själv fick bestämma premisserna. Men att jobba 8-17 på ett kontor det skulle jag kanske endast orka 20-40 %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag nyfiken! Kan du inte specificera hur du menar? Det vanliga är ju 8-17, så hur skulle du skräddarsy ditt jobb för att må bra av att jobba heltid?

   Jag tror jag skulle trivas ypperligt med att jobba typ tisdag-torsdag 8-17, men samtidigt skulle jag trivas väldigt bra med att inte jobba alls också. ;-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...