torsdag 4 april 2019

Mitt hus

Ja, jag har nämnt det några gånger nu. Ska vi sammanfatta så ser det ut såhär:


 • litet hus i obygden
 • inköpt billigt
 • vattenskadat badrum som renoverats dyrt
 • nybyggt ordentligt garage (hm, hur ser ett oordentligt garage ut?
 • lagat tak
 • ombyggd skrubb på ovanvåningen till toalett
 • stege till sotaren (det finns alltså en skorsten)
 • en del böcker
 • ca 80 kvm
 • en massa ved 
 • kallkälla hos grannen
 • kamin som värmer hela huset
Men visst kan jag berätta lite mer om huset! När jag köpte huset får några år sedan, så var de som sålde ganska skröpliga. De var väldigt tacksamma över att jag kunde tänka mig att ta över alla inventarier (inklusive tre (!) sparkar), så de slapp rensa. I huset fanns det (och finns fortfarande) en del fina möbler, både ett matsalsbord i mörkbrunt trä (mahogny?) och en supergullig kökssoffa. I uthusen (som är fallfärdiga hela bunten) hittade jag bland annat en extra dörr, verktyg för alla möjliga och omöjliga situationer samt förstås en diskho, ett utedass, en rejäl brädhög och ett fågelbord. Yay!

Efter alla dyra renoveringar och lång sjukskrivning för mig, så hade jag ingen ork att röja. Istället flydde jag söderut och lämnade huset till en bekant. Denna bekanting betalar helt enkelt de löpande kostnaderna. Kruxet är bara att jag hade kostnader för i snitt 1800 kr/månad, så jag lade förstås hyra på 2100 kr/månad. Eftersom bekantingen var juste och såg efter huset åt mig. Men snabbt visade det sig att bekantingen var mycket dyrare i drift än mig (jag eldade åtminstone varannan dag, istället för att köra elementen på fullt, tydligen är allt under 25 grader kallt för denna person), så jag gick back ett tag innan jag kunde höja hyran. Nu ligger den på 2600 kr/månad och då går jag iaf inte back. 

Det finns de som tycker jag är korkad som inte tar 4166 kr/månad (gränsen för att slippa skatta) i hyra, men faktum är att få skulle stå ut med att bo ute i ingenstans, med en massa möbler som inte är ens egna och dessutom med dålig internetuppkoppling (telefonbolaget har monterat ned ledningarna, så det finns telefonjack för dekorations skull). Så tills vidare får det vara som det är. 

När vattenpumpen började krångla i vintras, i kombination med att kommunen bestämt att den alldeles utmärkta brunnen saknar nån miljögrej som måste åtgärdas (förvisso om x år) för svindyrt mycket pengar, så insåg jag att huset ger mig noll glädje. Det enda den ger är ångest över kommande kostnader (läs: grävning för installation av fiber) och oro att nåt som jag inte tänkt på ska gå sönder. Så det ska säljas. Jag måste bara tömma det på saker. Vilket kräver att jag är uppe i norr åtminstone en vecka. Vilket i sin tur kräver att jag har semester och i och med att jag byter jobb verkar det vara lite förvirrat kring hur det blir med årets semester. 

Ja, ni hör ju... Huset i sig är egentligen supercharmigt, men jag har aldrig riktigt haft tid att njuta av det. Trädgården är gigantisk och skriker "vanvård" så högt att grannarna skäms. Jag vet att det egentligen inte är så stora ändringar som behövs för att jag ska kunna njuta av huset, men det ligger ju trots allt inte i Skåne. Jag har svårt att se att jag skulle bli så förmögen att jag kan ha två hus, ett i norr och ett i Skåne. Dessutom känns det väldigt dyrt och krångligt att flytta emellan varje halvår, med häst (ar?) som ska ha boende och må bra också. 

Sådär, då blev det världens längsta inlägg om mitt hus. Hoppas ni blev nöjda och säg gärna till om ni blev sugna på köp. ;-) 

Hur bor ni läsare?

4 kommentarer:

 1. Bilder!

  Vi bor i radhus sedan 2015. Byggt på femtiotalet, ligger på gaveln och rätt mysigt. Tomt på 550 kvm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, bilder kan jag ju inte ge, försöker vara anonym här. ;-)

   Radhus har jag fått för mig är trist att bo i, men du kanske kan slå hål på den myten? Tomten låter precis lagom stor också, inga tunnland med gräs att klippa.

   Radera
 2. På många sätt låter det (på riktigt) som rena drömmen! Sen vaknar man upp och inser att det finns realistiska problem att hantera.

  Den dära brunnen grejen låter ju jobbig. Finns det ingen alternativ off-grid lösning för vattenförsörjning som kringgår kommunens krav? Du har ju utedass menar jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförallt kyla och snö är mina problem. ;-) Jag mår verkligen fysiskt dåligt av kyla, så skulle jag gå till läkare skulle jag säkert bli rekommenderad att bo utomlands...

   Visst skulle det gå att ta vatten från grannens kallkälla och använda utedasset, men det låter på tok för krångligt i mina öron. Jag är en lat rackare... :-D

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...