onsdag 20 mars 2019

Mitt ekonomiska system

Som läget är nu, så lever jag på min lön. Beroende av den 25:e för att bli oberoende av den 25:e som Investeraren brukar säga. Så mitt ekonomiska system inleds med att lönen kommer in på lönekontot.

Väl där dras det automatiskt 20 % av lönen som istället hamnar hos Avanza.

Hos Avanza har jag hiskeliga sju portföljer, mer om dem nedan.

2 % går till ett målsparande, i mitt fall en ny häst (jamen vadå, nån gång måste jag få skaffa en ny?). Än så länge finns där 11 125 kr och tanken är att när kontot nått 40' så slutar jag målspara och lägger istället de 2 % på mitt sparande till frihet.

De resterande 18 % går in i det långsiktiga sparandet, det som jag ska leva på den dag jag gått i förtida pension (måtte det bli 2032, tror inte jag klarar mig längre än så). För tillfället håller jag på att öka på mitt fondinnehav, så pengarna går direkt till nya fondköp.

De pengar som är kvar på lönekontot går till räkningar. De två största posterna är mina kreditkort. Jag som skyr allt vad lån heter, älskar kreditkort. Jag älskar att jag får bonus tillbaka när jag handlar med korten. Jag älskar att (iaf Shell) ger mig små "presenter" som en kaffe med kaka (som i mitt fall blir o'boy-pulver att njuta på jobbfikat och en gigantisk brownie som räcker två dagar). Det som är viktigt med kreditkort är att man endast handlar det man måste (ja, jag var tvungen att fetmarkera för det är så viktigt) och att man alltid betalar hela summan direkt man får fakturan. Inga dyra extrakostnader, med dröjsmålsräntor och liknande. Näpp. Kan du inte hantera att ditt handlande hålls på en rimlig nivå (dvs lägre än vad du har i inkomst), så är inte kreditkort nåt för dig. Punkt.

Jag har för övrigt Preem och Shell. Just nu är krediten 20' på vardera kort, men den dag jag blir fri planerar jag att ha höjt bägge till 50' och kanske skaffat ytterligare ett (ICA kanske?) med maxad kredit också. Lika bra att passa på innan man slutar lönearbeta och räknas som konstig av alla system.

Har jag pengar kvar när nästa månadslön kommer in, så åker de pengarna över till bufferten och ett annat sparkonto som jag kallar roligheter. Varför man ska ha en buffert behöver jag kanske inte nämna så mycket om. Se bara till att ha en, samt ha en lagom stor summa där utifrån vad som kan tänkas hända (i mitt fall räknar jag in kreditkorten som buffert också) i en krissituation. Mitt rolighetskonto går oavkortat till saker som jag vill göra, men som inte är ett måste för att leva ett bra liv. Det kan tex vara en middag ute med en kompis eller en träning med nån av hästarna.

Just att döpa kontona tycker jag är väldigt pedagogiskt, på så sätt påminns man hela tiden om vad ett visst konto har för syfte.

Hos Avanza har jag alltså sju portföljer, samt ett sparkonto. De heter som följande (för att ge lite inspiration):

Bilen. Under min lyxtillvaro hade jag två bilar (galet, jag vet) och när jag sålde den ena åkte pengarna från försäljningen in på ett eget ISK. Dessa pengar är tänkta att användas vid köp av min nästa bil, förhoppningsvis dröjer det många år till och därför ligger pengarna och gottar till sig i två indexfonder.

Deg på jäsning. Faktiskt min favorit. Inte bara för att det går så bra för fonderna som finns där (sju indexfonder och en aktiv fond), utan också för att namnet är så talande för vad som händer i ränta-på-ränta-magin. När jag blir pensionär kommer jag sälja av fonderna successivt.

Drömhästen. Mitt målsparande som jag nämnde ovan. Består av fyra trevliga indexfonder. Dessa pengar kommer att gå åt den dag som Celine trillar av pinn. Vilket borde vara om typ 20 år.

Förhoppningar. En ISK som jag hade lite knasiga bolag i ett tag, men som numera består av endast ett företag. När det går bra (vilket händer lite då och då) så säljer jag en del. Tanken är att det alltid ska vara max 10' i värde i denna ISK, sist sålde jag för 3164 kr som nu ligger och gottar till sig på sparkontot (så småningom ska de pengarna användas till hästarna).

Leva på utdelningen. Älskar namnet på denna ISK, men verkligheten kommer ju att bli annorlunda, eftersom jag inte tänker lämna efter mig några pengar, så kommer jag förr eller senare behöva sälja av de nio bolagen. Men jag är väldigt förtjust i just utdelningar, så tills vidare återinvesteras utdelningarna i nya aktier.

Sålda saker. Min nyaste ISK. Jag ville ha ett konkret sätt att se hur mycket pengar jag kan få in genom att sälja av saker. När jag sålt huset i norr kommer pengarna från försäljningen hamna här. Tills vidare har jag 8772 kr i denna ISK och jag kan knappt komma ihåg vad det är för nåt jag sålt. Uppenbarligen saker jag inte behöver... Innehållet är fyra investmentbolag och jag klurar på att eventuellt göra nåt roligt för utdelningen varje år, för att uppmuntra att jag säljer mer saker. Samtidigt är det svårt att göra så mycket roligt för 255 kr, som är årets utdelning...

Utländska aktier. Ja, namnet säger ganska mycket om innehållet. Här har jag sålt av det mesta, för att jag insåg att jag hade för dåliga kunskaper om bolagen och mina fonder gick mycket bättre. Men jag har ett företag kvar, som jag hoppas ska gå lite bättre snart, så jag kan sälja av det. Sen ska kontot bort, orkar inte krångla med källskatter, riskpremier och avkastningsskatter. Suck. Just ja, det här är mitt enda KF-konto.

I väntan på köp. Mitt sparkonto med 0,75 % ränta. Löjligt lite egentligen. Här har jag lite pengar liggandes som jag ska använda snart, namnet på kontot syftar egentligen på kommande fond- och aktieköp, men de pengar som ligger där just nu ska bland annat användas till en resa jag företar mig i juli (tror fasiken det blir sista resan på länge, hua vad jag spenderar pengar när jag reser!).

Sådär, då har vi dissekerat mitt ekonomiska system. Orkade nån läsa? ;-)

Observera att siffrorna är utifrån min kommande lön, dvs runt juni-juli 2019. Jag har dessutom helt utelämnat ekonomin kring mitt hus i norr, den soppan vill jag inte bekymra nån stackars läsare med. ;-)

Hur ser ditt ekonomiska system ut?

12 kommentarer:

 1. Jag orkade läsa - lätt som en plätt!! Har också döpt våra konton men inte alls med så peppande namn som du valt och kände genast att jag vill byta på våra. Kul med ett säljkonto, vi säljer också rätt mycker så det vore Kul att ha ett sånt konto!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja dig som läste allt! :-D Kul att jag kan inspirera till nya namn. Peppa sig själv är viktigt.

   Ja, säljkonto rekommenderar jag verkligen! Det blir så peppande att se hur det hela tiden växer. Sen vad jag ska göra med pengarna, det vet i sjutton. Men det känns som att jag borde göra nåt kul, inte "bara" spara till pensionen med de pengarna.

   Radera
 2. Och så blir jag ju ändå väldans sugen på att höra mer om det där huset i norr som du nämnt några gånger.. berätta i ett blogginlägg vetja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, huset som Gud glömde. ;-) Jag älskar det där förbaskade huset, men det är ju på helt fel ställe. Suck. Jag gör en notering om att jag ska skriva mer om det, promise.

   Radera
 3. Jag noterade också detta hus häromdagen. Är det kvar i din ägo?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajamen! Kommer gå så sjukt mycket i förlust när jag säljer det. Men först måste jag rensa ut allt som föregående ägare lämnat + lite av mina gamla grejer. Pust och stön.

   Radera
 4. Våra konton är:

  IGMR Buffert - 3,5 månadsutgifter.
  IGMR FIRE ISK Avanza - Lekportfölj innehållande endast Xact Högutdelande.
  IGMR FIRE ISK Lysa - 100% Indexfonder.
  IGMR Tomträtt - Vårt hus har tomträtt, tyvärr. Kostar 1OTsek/ år. För över 1000 kr per månad hit.
  Baby IGMR ISK - Sparande till sonen och sonrelaterat. 1250 kr / mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer det sig att lekportföljen enbart har Xact Högutdelande? Blir det tillräckligt med lek av det? Jag tänker alltid på lite skojig trading när jag tänker lekportfölj.

   Aldrig hört om tomträtt förut. Är det typ en hyra av marken?

   Jag känner mig mycket mer spretig jämfört med dig. :-D

   Radera
  2. Förr lekte jag rejält, olja och guldaktier. Förlorade massor av pengar och nu vill jag egentligen bara ha ett konto där jag sätter in alla extrainkomster av mysteryshopping och annat. Det blir en morot då pengarna inte sugs upp av det allmänna. Att valet föll på denna är för att jag vill ha en utdelning samt att det är lite som en indexfond. Tror största innehavet är 3% av Sampo.

   Tomträtt - ja det är så det är. Vanligt förr då människor inte hade råd att låna. Nu en kassako för kommunen...

   Radera
  3. Ah, då förstår jag namnet på ISK. Jag tycker också det är roligt när man ser att det ökar på pga att man är duktig och drar in extra pengar. Heja dig!

   Äsch vad trist med tomträtt. Förstår att kommunerna är nöjda med upplägget. :-/

   Radera
 5. Älskar 'Deg på jäsning', det kanske jag lånar. I våra månadsrapporter på jobbet refererar vi till "deg att hantera' - lite humor förgyller livet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låna på! Normalt pratar vi bara surdegar på jobbet (skrev surdagar, det har vi säkert också, hehe) så lite positiva degar behövs för att väga upp!

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...