söndag 31 mars 2019

I händelse av krig

Jag brukar lite skämtsamt säga att mina bilringar runt magen behövs "i händelse av krig". Men även om krig kanske inte kommer uppstå i Sverige i framtiden, så är ett längre strömavbrott desto mer troligt.

Så hur kan man förbereda sig? Såhär har jag gjort.

Jag älskar mat (japp, jag borde ha en matblogg istället), så mitt preppande handlar om att ha mat förberett. I mitt skafferi har jag alltid ris, pasta och bulgur, som enkelt går att värma i en sås (om man har lite dåligt med vatten). Jag älskar Bullens pilsnerkorv, så jag ser alltid till att ha några sådana burkar hemma och alltid ta den med kortast datum när jag är sugen på korv.

Sen har jag fastnat för Knorrs köttsoppa. Man tar en burk köttsoppa, häller i en kastrull, fyller den tomma burken med vatten och häller i kastrullen för att få lagom utspädning. Väldigt smidigt och den blir supergod (och mättande).

Nypon- och blåbärssoppa i pulverform har jag också, mättande och värmande (ifall det inte finns nån brasa att tända) samtidigt som de är enkla att tillreda.

Jag har en snygg behållare med tappkran som rymmer 8 liter vatten. Den tar jag alltid vatten ifrån, så vattnet ständigt hålls fräscht (man vet ju aldrig när strömavbrottet kommer). Vidare har jag två liter vatten i Pet-flaskor i frysen, dessa kan förstås användas som extravatten, men framförallt håller de kylen kall medan de sakta tinar.

Jag vill passa på att påpeka att även om många vet att värme stiger, så är det förvånansvärt få som insett att kyla sjunker. Dvs placera det som ska hållas kallt under kylklampen/petflaskan för bästa effekt. Gäller även tex när man åker iväg på picknick såhär i sommartider (jamen, snart är det väl sommar ändå?).

När det kommer till fortsatt tillgång på vatten, samt det faktum att min uppvärmning sker via el (golvvärme hos nuvarande hyresvärd) har jag inga smarta lösningar. Om jag hade bott kvar i huset i norr hade det varit hur lätt som helst. Där uppe har jag inte bara en massa ved och en kallkälla som rinner konstant dygnet runt (grannen borrade efter bergvärme och stötte på en vattenåder på 200 meter) året om, jag har dessutom en kamin som värmer hela huset OCH har kokplattor ovanpå. Jag skulle kunna leva som en drottning där uppe.

Återigen börjar jag grubbla på om jag borde skaffa en fyrhjuling med plog på, som kan skyffla bort all skitsnö och försöka bo där uppe trots allt. Hm...

Just ja! Radio har jag i mobilen (har en powerbank som håller sig laddad ett tag iaf) och sen har jag även en cd-spelare som har radio och går på batteri. Måste bara komma ihåg att köpa batterier till den. Har jag glömt nåt?

Jo! De där förbaskade värmeljusen som man alltid råkar köpa på IKEA. Har åtminstone tre förpackningar uppe i norr och här nere har jag en förpackning. En trave tändstickor har jag också, så kanske lyckas jag hålla mig varm även utan kamin?

Vad mer har jag glömt? Och har ni andra förberett för att klara er en vecka utan el?

8 kommentarer:

 1. Nej det var just det. Noll förberedd. Måste ta tag i det där. Tar med mig några av dina tips. Soppan t.ex, håller ju ett tag o ger energi. Det där med ris låter ju som det tar onödigt mycket energi att tillreda? Får bli bulgur och nudlar mixade med Varma koppen för min del tror jag. Det äter jag på fjällturer ändå.

  Tonfisk på burk då? Kan man äta kall rakt ur burk eller blanda med kokt bulgur. Särskilt om man köper varianten med olja får man extra kalorier att stå sig på.

  Men det där med vattendunk kommer inte funka för mig så framme i mitt fancy-pancy kök. Och om man ställer egen dunk i källarförrådet får jag en känsla av bakterie-härd efter en stund? Eller är jag nojjig? Lutar åt köpevatten ändå? Finns det på Gallon dunk såsom jag köper på semester i USA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du med riset? Mitt jasminris (billigast/kg) tar 12 min att koka, precis lika länge som bulgur. Enda skillnaden är att bulgurn ska "sätta sig" en kvart innan man äter det. Värmer du vatten + varma koppen + nudlar ihop? Låter nästan mumsigt ju!

   Kruxet är ju att man måste vara förberedd för olika scenarier. Om det tex blir totalt strömavbrott, då kommer inga betalkort fungera, så då kan man inte köpa vatten i affären. Eller menar du att bunkra innan?

   Vet att jag läste på nån sida (gaah, avskyr när man inte har källhänvisning, sorry!) att man kan lagra vatten svalt i upp till en månad. Sen kanske man kan koka det för säkerhets skull ifall man är osäker och har fungerande spritkök/kamin med spisplattor.

   Tonfisk på burk... Alltså jag älskar tonfisk på burk, varför har jag inte tänkt på det? Kommer leva loppan när strömmen försvinner. Hehe.

   Radera
  2. Hade för mig att jasminris ska sköljas o grejas + koka 20 min? Googlar nu o förrutom sköljande som känns overkill när vattnet är sparsamt så är det koktid 10+10 vila. My bad. Vet att couscous är snabbast, men kan inte med smaken.

   På fjällturen förra sommaren rådde eldningsförbud. Lösningen blev koka vatten i STF stuga på frukosten, hälla lagom vatten i mattermos 0,5 dl + 1 pkt såsig variant varma koppen + bryta ned 1 pkt nudlar i lagom chunk som går ned i öppningen + kryddpåsen för extra smak. Blandingen göttade sig i ryggan på vägen och fyllde magen på lunchen. MYCKET billigare & snabbare än alla frystorkade matpåsar folk hällde halvljummet vatten i o fick vänta aslänge på skulle svälla till ätbart tillstånd...

   På fjället blandar jag även ut gröten med t.ex riven kokos, russin, torkad frukt, frö, nötter, olivolja - allt för extra energi. Så jag tänker samma lärdom gäller ju vid prepping.

   Jo jag menade bunkra köpevatten på dunk. Det bör väl stå sig lite bättre än egen påfyllning?

   Radera
  3. Edit: 0,5 liter eller 5 dl såklart, men det kanske folk hajjar blev tryckfelsnisse.

   Radera
  4. Alltså nudlar + varma koppen låter verkligen smarrigt! Tror det är "göttade sig" som gör hela grejen. När maten får dra och verkligen få tid på sig.

   Tips från myndighetshåll var att man skulle ha Nutella i skafferiet, väldigt näringstät mat som är god även om man inte har någon el. Kruxet här är väl att jag tenderar att nalla på förrådet ifall jag har tillgång... ;-)

   Du tänkte att köpevatten skulle hålla längre? Tvek på den. Det är ju vatten som vatten tänker jag? För det är väl inget konserveringsmedel i köpevatten?

   Radera
  5. Nutella låter som en bra grej. Småpåsar Nötcreme har jag på fjället, lätt bära gött till kaffet, dyrt att preppa på dock.

   Tror jag har löst det där med min bakterie/vattennojja. Råkar ha en såndär stor frysbox i källarn. Det får bli nån dunk + några 1,5l PET där i nåt hörn. Lite multi-purpose. Håller grejerna kalla ett tag extra om man är smart oxå.
   https://www.civil.se/tips-rad/vatten/

   Radera
 2. Är lite förberedd, främst på mat- och ljusfronten. Men det kan förbättras. Har inte köpt batterier till min söta 80-talskassettradio. Men upptäckte att det inte lär fungera heller med tanke på hur det såg ut i batteriluckan. Ser igenrostat ut. Bäst folk kollar sådant! Men har liten CD-spelare med radio också. Får väl fixa batterier till den. Bäst dock att köpa vevradio med solcell, laddningbart batteri, "powerbank" och LED-lampa. Finns för runt 300 kr styck. Till exempel den här:

  https://criseq.se/produkt/vevradio-dynamoradio-med-usb-uttag/

  Tänker att en väldigt viktig sak är att vårda grannrelationer, i synnerhet när man bor ensam och släkt, vänner och bekanta inte direkt bor grannar. Jag har en ung manlig granne som arbetar på närbutiken och är allmänt händig och har bil. Hans föräldrar bor på hästgård där han förstås också är uppvuxen. Han är van vid liv nära naturen. Ett stort plus i en kris!

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Eva! Så kommer du med två så kloka instick så jag blir alldeles matt. Såklart måste man kolla att grejerna funkar. Suck. Jag har liksom bara ryckt på axlarna och tänkt att det givetvis funkar när det väl är kris. Men då kan man ge sig sjutton på att batteriluckan rostat igen. Vevradio med solceller låter perfekt! Farlig hemsida dock, blev sugen att shoppa krislåde-kit. ;-)

   Att ha kontakt med grannarna är ju även viktigt vid andra typer av kriser. Tex om man segnar ned i trapphuset så är det bra om de vet vem man är, kanske har en resevnyckel eller liknande, även om det oftast räcker med att ringa 112.

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...