lördag 16 mars 2019

Dyr tröja

Häromdagen var jag inne på HM. Det händer ytterst sällan, men jag hade lämnat in kläder för återvinning och fått en check på 50 kr som tack. Dock måste man handla för 300 kr för att få den där femtilappen och jag har hopplöst svårt att hitta nåt på HM som jag gillar.

Men så hängde den där, så vacker i sin enkelhet. Jag kände på materialet och insåg direkt att det var ren kashmir. Gräddvit i färgen, satt som ett smäck på mig (dvs jag såg ut som en val i en fin kashmirtröja, men va fan, tröjan var skön!) och till det facila priset av 999 kr.

Här tog jag några djupa andetag. Påminde mig om att jag saknade en tröja i garderoben (sedan jag tröttnat på en urful marinblå sak som bara gjorde mig ledsen när jag hade på mig den) och att min andra kashmirtröja som jag älskar, har hållit sig superfin sedan jag köpte den för sex år sedan. Dessutom har jag använt den ungefär 72 gånger och tänker jag så om denna tröja skulle den kosta 13,18 kr för varje gång jag använde den. Därmed hade jag övertalat mig själv.

Träffade en kompis efteråt och åt middag, vi började prata om när jag senast handlade en tröja till mig själv och jag insåg att det var på Hööks (hästaffär) rea, då köpte jag en jättefin stickad tröja för 139,50 kr. Det var i augusti... ;-)

Min garderob förtjänar för övrigt ett eget inlägg, så den får jag återkomma till.

Har ni några dyrare inköp som ändå känts som viktiga? Eller kör ni snålvarianten fullt ut?

4 kommentarer:

 1. Älskar Cashmere. Kommer bara köpa tröjor i Cashmere. Fyndade en underbar svart stickad klänning på tradera för 149 kronor. Har två andra cashmerertröjor men klickade in på hm nu och jag som letat efter en grå tröja och en puderrosa sjal har nu klickat hem dem. Shoppingen är på en minimal nivå numera men vissa saker behöver jag komplettera med

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Så skönt att ha en tvillingsjäl här på bloggen. Jag skulle vilja byta ut alla mina tröjor mot kashmir, men jag får göra det långsamt...

   En klänning i kashmir låter helt ljuvligt! Att jag aldrig tänkt på det tidigare. Men jag är för feg att handla över nätet, tycker det är så svårt att veta vilken storlek jag ska ha. Har tex en gigantisk stickad tröja som jag köpte på HM som är storlek 36, medan tröjan jag köpte häromdagen är storlek 44. Så jag vill gärna prova innan jag köper.

   Radera
 2. Får väl passa på att fråga experterna här angående kashmirkläder. Hur sköter man dem bäst och blir det inte noppigt? Kanske dum fråga, men har aldrig ägt sådant plagg. Är mer kunnig i hur sköta vanlig får- och merinoull. Har inget emot att betala en större summa för att en tidlös modell av en tröja ska gå att använda i flera år.

  I övrigt har jag nog sällan betalat så värst mycket för något. Men det beror faktiskt inte så värst på snålhet, utan på tur! När jag verkligen velat ha något speciellt så har jag bara lätt hittat det mer kvalitativa på second hand istället. Eller så på vanlig rea i butik. En tusenlapp (eller mer) har jag bara lagt på skor och jackor och några gånger på jeans.

  (Missat att du var nykterist förresten. Det är inte ens jag, men det vet inte FruEB om. Schh säg inget, det är bara kul att hon verkar ha så höga tankar om min duktighet, haha!)

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är långt ifrån någon expert, men min gamla tröja blir lite noppig. Men det plockar jag bara bort så fort jag ser det. Sen är den svart, så kanske syns det mindre än en ljusare tröja. Men nån noppmaskin har jag inte sett behovet av att köpa. Jag är noga med att alltid ha en bomullstopp under, ifall jag blir svettig, undviker att tvätta tröjan så länge det går. När jag måste, så är det handtvätt (noga med att vattnet ska vara ganska kallt, 20-30 grader) som gäller. Krama ur så mycket vatten det går genom att pressa, men inte vrida. Jag brukar sedan torka tröjan på plant underlag med ett badlakan under och ett ovanpå (samt byta badlakan om de blir för blöta). Men min svarta tröja har jag nog tvättat 3-4 gånger totalt, så det är verkligen sällan.

   Köpa kläder på second hand är mitt nästa våga-prova-steg. Det är nåt med begagnade kläder som får mig att rysa. ;-) Däremot försöker jag köpa på rea om det är nåt jag vet att jag behöver. Sliter tex jeans väldigt mycket och jag vet att Kappahl har 25 % på jeans lite då och då, så passar alltid på att köpa ett par då. Optimalt är om jag kan ha fyra par byxor i garderoben, men just nu har jag bara tre. Mitt fjärde par är på lagning hos skräddare (läs: mamma).

   Jag är en så pass ovanlig nykterist att jag aldrig ens varit onykter. Undrar ibland hur det känns, men antar att jag är lite för bubblande i min personlighet för att alkohol ska göra nån skillnad. :-P Lovar att inte skvallra till Frun, hehe.

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...