torsdag 14 mars 2019

Mitt gigantiska bibliotek

Jag älskar böcker. När jag växte upp var jag med i en bokklubb (antar att läsekretsen inte är bekant med Pollux? Hehe) och fick två böcker hemskickat varje månad (typ 80 sidor mer eller mindre bra berättelser om hästar). Jag slukade de böckerna. Ofta läste jag om dem flera gånger tills nästa paket kom. Jag har fortfarande kvar böckerna i garaget hos mina föräldrar, men har planerat att iaf rensa ut de som är dåligt skrivna och bara ha kvar de bra (som jag kan läsa även idag).

När jag började plugga på universitet var det mer faktaböcker som gällde, då började jag uppskatta även denna typ av litteratur. Eftersom jag ännu inte var omvänd (måååånga år tills dess) köpte jag förstås all kurslitteratur och har numera ett ganska stort bibliotek med konstiga titlar som "Barnens konsumtion" och "The problem of Evil".

Men alla dessa böcker är kvar i mitt hus norröver. När jag flyttade söderut tog jag bara med mig de allra viktigaste böckerna. Om man bortser från hästböckerna (endast faktaböcker just nu), består mitt bibliotek av fem böcker (med hästböckerna blir det 37):

Hjärnkoll på pengarna av Elin Helander (en bok man bör läsa åtminstone en gång/år)
Hejdå saker av Fumio Sasaki (en bok jag ångrar att jag köpte, se mer nedan)
Så här blir du miljonär i hängmattan av Per H Börjesson (fick den av pappa, som fick den av PA)
15 sätt att bli fri från stress av Karin Isberg (också en bok man bör läsa en gång/år, samt vid perioder av stress)
Den röda adressboken av Sofia Lundberg (bra berättelse, blev tyvärr hetsad av en kompis att köpa den på Myrorna)

37 böcker är inte ett särskilt stort bibliotek. Inte ens om jag skulle räkna med böckerna i norr har jag ett gigantiskt bibliotek. Men däremot åker jag in till Uppsala fyra dagar varje vecka och där finns Stadsbiblioteket. När jag började bli ekonomiskt medveten, började jag låna böcker. Lat som jag är, så reserverar jag böcker så jag behöver inte ens gå och leta efter dem. Utan jag får ett sms när boken är på hyllan för reservationer och så svänger jag förbi och hämtar boken. Lyxigt!

Uppsala bibliotek har dessutom många bra böcker som elektroniska, så då behöver jag inte ens lyfta ändan ur soffan (kan dock vara bra av andra skäl att göra det ibland). Så numera gör jag så att istället för att köpa en bok, så lånar jag den. Är det oerhört bra, så jag vill läsa den flera gånger (dvs jag lånar den flera gånger), då är den värd att köpas.

Böcker kan man aldrig få för mycket av, så visst har du ett lånekort som du använder aktivt? Just nu har jag fem låneböcker hemma som jag successivt plöjer igenom. Jag lovar att återkomma till dessa i bloggen.

16 kommentarer:

 1. Vad kul att läsa om böcker! Älskar böcker, lite väl mycket kanske. Har rensat ut mer än hälften dock. Har väl kvar max 300 tror jag. Är en synnerligen aktiv lånare på biblioteket, utan det skulle jag bli totalt ruinerad. Vilket oerhörd förmån detta med bibliotek är, är så tacksam och passar på att ge positiv feedback till personalen när jag är där. Har också hittat några värdefulla böcker i gratistunnan som jag sålt med god förtjänst på Campusbutiken på universitetet, så det kan även löna sig på annat sätt att gå dit. ;)

  Uppsala är en fin stad, har bott där i en månad och cyklat runt. Har till och med lånekortet från biblioteket där kvar också. (Av nostalgiskäl.) Skulle egentligen bo där, men vissa tillfälligheter gjorde att jag hamnade i Stockholm istället. Kan ångra det lite idag, hade säkert fått bättre utbildning i Uppsala dessutom. Älskar traditionella akademiska miljöer och det är ju inte direkt vad Stockholm erbjuder. Är du ursprungligen från Uppsala?

  Bra att det går att kommenterar anonymt på bloggen nu!

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh så glad jag blir att du läser min blogg Eva! <3 Tycker alltid du kommer med så kloka instick hos Fru EB, ofta nån vinkel som jag själv inte reflekterat över alls. :-)

   Uppsala är en härlig stad, även om jag efter studentåren inte riktigt haft tid att uppskatta den. Nuförtiden skyller jag på att jag bor så långt utanför, men det är mer en dålig ursäkt för att jag inte tar mig tiden att njuta av allt utbud. Stockholm är en bra stad också, men lite annan känsla än Uppsala. Tycker att Uppsala på nåt sätt lyckats behålla småstadskänslan fast utbudet är som i en storstad.

   Nä, ursprungligen kommer jag norrifrån. Inte så långt norrut att jag har sje-ljud när jag säger 7, men så pass långt norrut att jag säger glass med brett L.

   Det var bara att kryssa i en liten ruta, så får alla som vill kommentera. Bra att jag blev uppmärksammad på att det inte funkade att kommentera anonymt, jag vill ju att alla som vill kommentera ska få göra det. :-)

   Radera
  2. Det glädjer mig det du skrev i början i ditt svar. Har ofta fått lite ångest över det jag skrivit hos FruEB. Det blir ju lite mycket och tänker att jag måste kunna knipa käft också, men blir så exalterad och inspirerad...

   Så du säger L på det där sättet, kanske menar du tjockt L. Så pratar inte ens jag och är uppvuxen i Norrbotten. Det är ju "farfarssuttal", haha! ;)

   Blir kul att följa din blogg!

   /Eva

   Radera
  3. Nä men Eva! Inte ha ångest! Klart du ska låta inspirationen flöda. Jag tycker ffa att det är uppfriskande med lite olika perspektiv i en diskussion och att, även om alla har olika preferenser och idéer, så tillåts alla ta plats. :-)

   Radera
  4. Ja det är verkligen kul att det känns tillåtande. Ingen sågar någon så där brutalt som folk kan göra på andra ställen. /Eva

   Radera
 2. Åh vad bra att jag äntligen kan kommentera även hos dig även om jag inte har google :)

  Böcker älskar jag och mitt bibliotek är jättebra på att antingen köpa in böcker jag vill läsa eller så fjärrlånar dem så jag köper sällan böcker. Lite tveeggat kanske då vår bokhandle här i Ystad är fantastisk. Varje tisdag em under höst/vinter bjuder de in en författare som får prata om sin nya bok och så dukar de upp afternoon tea i butiken som man kan anmäla sig till. Vissa kvällar har de fantastiska författarkvällar också med vin och tilltugg. Jag vill ju gärna att bokhandeln ska finnas kvar, men vill själv inte köpa nya prylar.

  vill du prata Skåne eller fråga något får du gärna maila mig på ansi_72@hotmail.com

  Om vill kolla in sydvästra Skåne kom hit i mitten av juni för då är det Hästrundan igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart! <3 Tack för att du kommenterar, blir så himla glad för alla kommentarer.

   Men ååååh! Afternoon Tea och författarträff låter helt, helt underbart! Men Ystad känns lite väl långt söderut. Eller inbillar jag mig att lägenhetspriserna är högre där? Tycker tex att Hässleholm och Kristianstad verkar billigare.

   Jag spar mailadressen tills det är dags för mig att reka Skåne lite närmare. Tyvärr verkar mina semesterdagar ha gått åt i år redan (eller snarare vill jag göra för många roliga saker), men nästa år tänker jag ta en vecka i söder för att kolla lite. Mitten av juni låter perfekt, då går mina hästar på bete = lättare för hästvakten att ta hand om dem.

   Radera
  2. Nu har jag ju ingen aning om priserna i de städerna så svårt att jämföra men Kristianstad är en större stad än ystad. Men sen ligger ju ystad i ett område som är populärt semesterområdet, så,jag bor mitt i ett semesterparadis �� och jag dom bott i Gbg i 20 år och innan dess i Sthlm tycker det är superbilligt här om man tittar åt rätt håll. Såg att det såldes en etta i Kivik igår för 675.000. Känns mycket för,en så liten by men kan ju också vara någon som köpt som sommarställe. Jag tycker inte ystad är dyrt, men är ju relativt. Jag bor i ett hus som är 60 kvm med 10000 kvm tomt någon mil väster om ystad och mitt hus kostade 900.000 så jag bor billigare här än i min hyresrätt i gbg

   Radera
  3. Hm... Det låter ju ändå överkomligt. Jämför jag med Uppsala är det förstås superbilligt. Jag måste nog kolla upp Ystad på hemnet. Drömma mig bort lite sådär på fredagskvällen. :-D

   Radera
 3. Sydöstra Skåne skulle det ju stå ��

  SvaraRadera
 4. Det är väl självklart att man känner till Pollux! Minns fortfarande spänningen när de platta paketen dök upp ��
  /hälsningar från en som verkligen borde rensa ut bland sina böcker ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! En bildad läsare! :-D Så himla roligt. Jag minns som igår hur jag sprättade upp paketet. Visst var de väl vita? Hm... Mina favoritböcker var de om fullblodet Wonder. <3

   Radera
 5. Haha åh, Pollux <3 Jag minns att jag var särskilt förtjust i boken "Cindys olycka"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, minnet sviker mig. Vem var Cindy? Minns att Ashleigh och Samantha var de två tjejer det handlade om först. Sen handlade det om Ashleighs dotter. Hm. Hette hon kanske Cindy?

   Radera
 6. Ett spartips apropå Bibblan; eftersom man ofta bara kan låna 2 e-böcker böcker/vecka och utbudet varierar mellan biblioteken, så har jag 4 (snart 5) olika bibliotekskort. Det är bara knalla in på bibblan i valfri stad du befinner dig, visa leg och be om ett. Undrar dom över att din folkbokföringsadress är X så har jag förklarat att jag veckopendlar just nu på jobbet och det är sjukt tråkiga kvällar på hotell utan trevlig litteratur. Det har gått hem hittils iaf och jag kan låna e-media lite flexiblare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så himla smart tips! Jag har ju kvar bibliotekskortet ifrån stan som ligger närmast mitt hus i norr, såklart kan jag använda det att låna böcker på också! :D Nu ska jag bara hitta tid till att läsa också, går lite trögt nu när våren dök upp.

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...