onsdag 13 mars 2019

Varför bloggen heter som den heter


Jag klurade länge på olika namn på bloggen. Roligast var väl Hay on Fire, men det var nära att det blev Skånsk frihet (mer om det nedan). Att det blev just Fri 2032 beror på lite uträkningar jag gjort (älskar excel!) där jag kommit fram till att jag kan sluta jobba vid 50 års ålder om jag sparat ihop 2,94 miljoner. Då räknar jag med en månadskostnad på 20’ dvs jag kommer leva rätt lyxigt liv i mina ögon. När jag häromdagen fick veta att jag fått jobbet hos F (det är bara lite såna där teknikaliteter kvar) och dessutom med ett lönelyft från i snitt 28’ i månaden (timlön, så lönen varierar beroende på antal arbetdagar varje månad, jippie) till garanterat 34’ i månaden, så kollade jag in ränta-på-ränta-kalkylatorn hos rikatillsammans. Jag räknade med att spara 4500 kr varje månad, och med mitt nuvarande belopp på Avanza (runt 930’) så skulle jag ha fått ihop 3,68 miljoner 2032. Det känns som en bra summa, lite mer än vad jag egentligen skulle behöva, men samtidigt garderar jag mig så jag har en del pengar kvar även när jag är ålderspensionär.

Jag är väldigt målfokuserad som person, så att namnge bloggen efter det år jag kommer bli fri, känns som en rejäl morot för mig. När jag väl är fri är planen att flytta till Skåne (om jag inte redan hamnat där tidigare), bo i en liten billig etta och njuta av att våren kommer tidigare och hösten är kvar längre. Jag hatar snö, född norrlänning som jag är. Hehe.

9 kommentarer:

 1. Då är vi nog lika gamla skulle jag tro! Känns som en fin plan som vi kan ta rygg på men vi har inte lika mycket sparat som du men kan spara mer i månaden just nu. Så vi kanske hinner ikapp till 2032;-) men sen är vi fyra i familjen och behöver lite mer att leva för men istället hyr vi ut en etta i vår villa som ger oss en inkomst.

  Låter så härligt med Skåne och tidig vår! Fast vi gillar snön och tänker oss att flytta norrut nån gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä men så roligt! :-D Jag tror definitivt ni kommer ikapp om ni kan spara mer varje månad. Det är ju ganska lång tid kvar till 2032. Så himla smart med uthyrning, det är såna sidoinkomster man kan fortsätta med även efter pensionering. :-)

   Jag tittar just nu ut på snökaoset här i Uppsala och känner mig allmänt uppgiven. Jag vill ha vår nu... Precis som jag ser på bilderna från vänner i Skåne. Suck.

   Flyttar ni norrut och inåt landet går det att fynda riktigt fina hus till låga priser. Gillar man slalom är tex Sollefteås backe helt ok och jag vet att det finns bra med långfärdsskidor i Kramfors. Längre norrut har jag sämre koll däremot. Vet att Vindeln blivit ganska dyr på bostäder, men där är ju snön garanterad.

   Radera
 2. Skåne FTW :)

  Vi har exit 2026 (hoppas jag).

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2026 är ju nästgårds:-) vi har roligs resor att följa! Och sen fortsätter ju resorna!

   Radera
  2. Skåne verkar fantastiskt! Jag har bara varit en snabb sväng i Lund, men då var jag på ett evenemang i en källare. Men jag ska börja semestra i Skåne från och med nästa år, för att verkligen få en känsla för området. Har så smått börjat förstå hur nära det är till allt...

   Hoppas ni lyckas med Exit 2026, det är snart, så snart! :-D

   Radera
 3. Ja norrut är härligt, vi studerade båda i Umeå och Tärnaby. Och det är som sagt snön i vill åt för vi gillar skidåkning. Perioden mellan snö och vår kunde en gärna slippa;-) har också haft häst i mi ungdom, I Södermanland och det är ju rätt meck med vinter då vill jag minnas.

  Skåne är fantastiskt! Och jag älskar saltvattnet på västkusten. Skulle nog kunna bo var som helst i Sverige och det är lite ett problem för det är skönt med ramar att hålla sig inom. Vi kommer i alla fall inte flytta utomlands, så fet bli ju nån form av ram.

  Spännande att se var i skåne du hamnar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är hela Sverige fantastiskt, men jag mår både fysiskt och psykiskt sämre av minusgrader, så jag får vara glad över att Skåne är så hästtätt. Annars hade det varit svårt att planera flytt!

   Jag tycker det är meck mest hela tiden med häst, men så har jag varken ridbana eller ridhus. Efter att jag flyttade till Uppland har jag fått bättre ridvägar åtminstone (förut hade jag en enda grusväg, förutom 90-vägen med långtradare, att rida på. Inte så kul) och närmare till både ridbanor och ridhus. Men jag kommer mig nästan aldrig för att åka iväg vintertid i alla fall, så våren är lite extra välkommen.

   Just nu verkar nordöst eller nordväst ligga bra till, men jag måste ned och reka för att verkligen hitta rätt ställe. Tänkte att jag inte skulle flytta när jag väl kommit till Skåne. ;-)

   Radera
 4. Så roligt med årtalen! Vi borde ha ett samlingsdokument någonstans. Finns kanske på Svenska FIRE-forumet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det ett forum?! Det har jag helt missat.

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...