måndag 18 mars 2019

Minimalism i köket

Min resa mot minimalism började när jag flyttade söderut från mitt charmiga lilla hus (ca 80 kvm) till en lägenhet utanför Uppsala på 35 kvm. Eftersom jag behöll huset, hade jag möjlighet att endast ta med de saker jag verkligen behövde i flytten.

Fördelen med det var att jag kunde flytta ganska lätt, jag fick med mig det mesta i bilen (plus hästarnas grejer i transporten), även om jag några månader senare åkte upp och hämtade ytterligare en del saker som jag insett att jag behövde.

Nackdelen var att jag inte hade några möbler i nya lägenheten. Första två veckorna sov jag på en madrass på golvet, i väntan på min nya säng. Det blev ganska dyrt, även om jag köpte billiga möbler. Lärdomen från flytten är att det kostar massor att köpa möbler, så ur ett ekonomiskt perspektiv hade det varit bättre att flytta ned en del möbler. Tanken vid flytten var dock att jag skulle behålla huset och då behövde det förstås vara möblerat när jag var där.

Att ifrågasätta varje pryl man har, det är nyttigt. Vissa saker som man tar för givet att man måste ha i ett kök, kanske bara tar upp en massa plats i onödan. Min lilla kokvrå har två överskåp, en kökslåda och ett underskåp. Det finns bara en liten arbetsyta på 53x58 cm. Kylskåpet är ungefär som en tredjedels vanligt kylskåp, med ett litet frysfack som frostar igen på nolltid, eftersom de två spisplattorna är ovanpå.

Äsch, lika bra att jag visar en bild!


Nejdå, köket är inte snett. Det är jag som fotar dåligt. Skulle ni känna igen er får ni gärna hålla tyst, ok? ;-)

För att vara ännu tydligare, så kommer här en bild på ett par av skåpluckorna öppna. Till vänster om kylen förvaras sopor, diskmedel och en låda för återvinning. Till höger om kylen har jag kastruller och ugnsformar. Jag ser själv att skåpet ovanför mikron har förbättringspotential, om man kör lite KonMar med lådor. Hm...


Låt oss dissekera min kök lite till. Notera att det finns en springform. Det finns en rosa bunke (som innehåller ytterligare två mindre bunkar. Jag har två muggar på samma hylla som rosa bunken. På hyllan under finns mina djupa tallrikar, mina fyra glas, min skål och mina flata tallrikar. That's it. Jag behöver inte 16 tallrikar, eftersom det ändå inte finns plats för 16 personer att äta i min etta. På sin höjd kan jag nog klämma in fem personer, men då får en sitta på en pall och en på skrivbordsstolen.

Jag vet att kylskåpet gapar tomt. Det är för att jag, efter över ett års boende här nere, fick en 2/3 kyl med 1/3 frys av en kompis när hen renoverade sitt kök. Gissa om det kändes lyxigt att kunna fylla kylen, utan att behöva tänka på att köpa små förpackningar så allt rymdes. Därför har jag numera den lilla kylen som sval, där finns lök, morötter (nästan slut på bilden) och ägg. I frysfacket förvarar jag vatten i händelse av strömavbrott (måste skriva inlägg om prepping inser jag).

Nu blev det här inlägget om mitt kök främst, men jag lovar att återkomma med mitt badrum och min garderob. Påminn mig om jag glömmer bort!

2 kommentarer:

 1. Älskar ditt kök! Man behöver verkligen inte mer och jag gillar att du inte hållt på och consumer sucker-renoverat bara för att det SKA vara mässingskranar och marmorbänkar. Plus i kanten! Och sen det sparsamma porslinet...VARFÖR ha åtta tallrikar om man lever själv? Och dubbla sorters vinglas? Det är sådan antistress att leva med så få köksprylar som du har. Hatten av! (och kul kommentar om ditt sneda kök. Sneda kök suger, jag har ett själv där jag kämpat i ett halvår för att få kylen att sluta låta som en motor eftersom den står på snett golv men nu har jag äntligen lyckats få till det med en träkloss).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, att jag inte renoverat är för att jag hyr och gubben är svinsnål. Har trasigt golv (får stickor), men det var tydligen bara att gå med tofflor...

   Jag har ett sånt där nördigt system med att varva också, så när en tallrik är diskad åker den underst i högen. Likaså glasen, diskad = längst bak. Så blir det lite rotation på grejerna också.

   Det mesta är snett i min lägenhet (förutom hatthyllan som ser sned ut pga snett tak), men just köket är faktiskt rakt. ;-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...