söndag 17 mars 2019

Factfulness


Så har jag läst klart Roslings bok Factfulness. Även om jag lyssnat på fler TED-talks innan och visste att mycket förbättrats för väldigt många i fattiga områden, så hade jag inte riktigt greppat att det var så pass stora förbättringar. Att 3,7 miljarder lever på nivå två trodde jag verkligen inte (800 miljoner på nivå 1, 2 miljarder på nivå 3 och 800 miljoner på nivå 4), likaså var jag så indoktrinerad i att befolkningen blir äldre, så jag trodde inte att nivån på pensionärer kommer vara konstant (då snackar vi alltså ålderspensionärer, inte vi lyckliga nivå 4-människor som kan spara till frihet tidigare).

Rosling pratar om tio instinkter som gör att vi förenklar verkligheten och därmed feltolkar den. Trots att jag (i en trevlig bokcirkel) läst en del böcker om flera afrikanska länder (av afrikanska författare) och fått en annan bild av hur det kan se ut i dessa länder, så hade jag fortfarande uppfattningen om att de flesta i Afrika fortfarande lagade mat över öppen eld (nivå 1), när det finns 28 afrikanska länder på nivå 2 och 3 (tillgång till gasspis eller elektrisk spis).

Att Singapore är ett av länderna med längst livslängd och högst inkomst var också en ögonöppnare.

Tänker jag krasst ekonomiskt, så har jag iom denna bok börjat kolla upp hur mitt sparande i Asien och Afrika ser ut. Jag sparar sedan tidigare i Swedbank Robur Access Asien, men upptäckte nu att den fonden exkluderar Japan. Så jag kommer börja köpa andelar i SPP Aktiefond Japan som komplement. Tyvärr hittade jag ingen indexfond för Afrika, utan jag ska testa en aktivt förvaltad fond. Jag garderar mig dock genom att inte låta den ha så stor del av min portfölj. Den heter JPM Africa Equity A perf ifall nån vill läsa på om den.

Nog rabblat. Läs boken. Du kommer garanterat få många aha-upplevelser och lära dig nåt nytt. Den är ganska tjock (300 sidor plus appendix), men det går utmärkt att läsa den i omgångar, tex ett kapitel om dagen.

4 kommentarer:

 1. Tack för sammanfattningen och tipset, ska reservera den på biblioteket inom kort.


  Just nu har jag dock reserverat så många böcker på biblioteket att jag inte hinner hämta ut dem. Ska försöka få till något bra sysyem, typ källsortera och åka till biblioteket på lördagar.

  Ha en bra söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är mitt ständiga problem... Jag får tips om böcker, reserverar dem och sedan 1-2 månader senare så ska jag plötsligt hämta ut fem, sex böcker. Hinner inte läsa så ofta, så det slutar ibland med att jag får lämna tillbaka böcker innan jag läst dem och sen låna om dem. Men jag tänker att det är ett kärt problem och det går ju att låna hur många gånger som helst.

   Önskar även dig en bra söndag! :-)

   Radera
 2. Jag reagerade på samma sätt när jag läst boken (avseende mina investeringar) och fick värdefullt "svar på tal"/feedback i kommentatorsfältet. Kolla gärna innan du gör några större omallokeringar https://efficientbadass.blogspot.com/search?q=factfulness

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ska genast läsa! För min del handlar det inte om några stora summor, just nu 2000 kr i vardera fond. Eventuellt är det kanske bättre att ha en aktiv fond med pensionspengarna, men jag orkar inte ta tag i det nu. ;-)

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Edit: siffrorna inom parantes hänvisar som vanligt...