lördag 30 mars 2019

Minimalism i garderoben

Jag nämnde min garderob för ett tag sedan. Nu ska vi djupdyka bland mina kläder. Såhär ser min garderob ut idag; Jag har 11 tröjor, 3 toppar, 3 par jeans, 2 kjolar, 1 klänning, 1 linne.

Eftersom jag jobbar hemifrån en dag/vecka, har jag alltså samma kläder på mig var tredje vecka. Får ofta komplimanger för hur jag klär mig (trots att jag är stor som en val) och jag tror inte nån tänker på att det är få kläder i min garderob. Jag har fö en kollega som alltid har samma klänning på sig, så min arbetsplats är kanske lite väl avslappnad (frågade henne och hon tvättade den på helgen tydligen).

Jag har förstås inte bara de här kläderna. Jag har några par ridbyxor, tre funktionstoppar och ett par tröjor som jag har i stallet. Men jag är inte precis uppklädd där heller. Funktion före utseende, men jag försöker ändå köpa så att det passar ihop.

På skofronten är det ännu värre. Jag har ett par skor. Dessa har jag året om. Eftersom jag pronerar kraftigt så köper jag nytt par varje år. De gamla skorna blir då stallskor och det händer att jag även rider i dem. I stallet har jag även ett par gummistövlar samt (när jag ska vara seriös) ett par ridstövlar. Jag har ett par högklackade skor, men de har jag inte använt på minst sju år.

I garderoben har jag sedan ett väldigt enkelt system. På vänster sida hänger tröjor, klänningen och de två kjolarna (på samma galge som matchande tröja), på höger sida hänger mina jeans. Så varje morgon öppnar jag garderoben, tar den tröja som är längst till höger och om den tröjan inte har kjol på galgen (eller är klänningen) så tar jag även ut jeansen som hänger längst till vänster. Det blir min outfit på arbetet den dagen.

När jag kommer hem på eftermiddagen hänger jag upp kläderna jag använt på jobbet på vädring. På kvällen gör jag sedan en bedömning om kläderna behöver tvättas (ytterst sällan), annars hänger jag tillbaka dem i garderoben. Då hamnar tröjan längst till vänster och byxorna längst till höger på respektive sida i garderoben. Det gör att kläderna automatiskt roteras hela tiden och det tar en halv sekund för mig att "bestämma" vad jag ska ha på mig på morgonen.

Hur tänker du kring kläder och vad du ska ha på dig varje morgon?

21 kommentarer:

 1. Du verkar ha befriande lite kläder, även om det säkert räcker mer än väl ändå - när man gillar och verkligen använder dem man har. Vädring är också smart, kläderna håller så sig fina så mycket längre om man drar ut på tvättarna.

  Är ganska intresserad av kläder, men inte sådant man ska ha på fester, nä. Gillar mer baskläder som är lika sköna och praktiska för det man ska göra i kläderna som de är snygga. De ska bidra till att man känner sig snygg på ett värdigt sätt. Antingen lätt klassiskt eller sportigt för min del. Att visa upp sin kropp på ett utmanande sätt är mig dock främmande. Det signalerar (enligt vad jag tror) att man vill ha en typ av uppmärksamhet som jag inte alls söker. Tycker det är viktigt att direkt kunna bortse från män som inte intresserar sig för en när man aktivt döljer sina behag. Om jag inte gör det är det det första som uppmärksammas. Man vet då direkt att de i första hand söker kropp framför hjärna. Går fett bort.

  Det kanske förvånar att jag här direkt kopplar ihop garderob med mäns blickar, men jag tycker det hänger ihop väldigt väl. Med lite trix på klädfronten (samt hår och lite smink) får man ju ett helt annat bemötande än om man går ut helt oborstad i hängiga kläder på en morgonpromenad. Det är lite intressant ändå med denna skillnad. Kläder och manipulation av utseendet är ett litet maktmedel. Till synes små detaljer gör stor skillnad. Inget nytt för oss kvinnor förstås! :)

  Samtidigt är den största skillnaden ändå den mentala biten. Om man har annan blick än enbart den rent visuella läser man av mycket annat hos människor och även det direkt vid första mötet. Det är sådant folk jag också helst möter, de som inte i första hand ser andra i sin omgivning som tillfälliga rörliga objekt i sin instängda värld av förutfattade meningar.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som alltid intressanta reflektioner från dig Eva! Befriande lite är ett passande ord, speciellt nu när jag förbereder för flytt. Ju färre kläder, desto mindre att packa. :-)

   Har du några tips på märken som är sköna och praktiska samtidigt som de är snygga? Låter som en utopi i mina ögon, fast å andra sidan trivs jag ypperligt i mina ridkläder vad jag än ska göra (men lite svårt att ha dem på jobbet), jag tror det hänger ihop med att jag är trygg i min roll som hästmänniska. Jag känner mig mycket mer ovan i tex klänning, då jag har det väldigt sällan och det känns "uppklätt" på nåt vis som inte är jag.

   Radera
  2. Hmm, vad man tycker är snyggt är ju subjektivt. Man är också snygg i olika saker. Jag gillar t ex enkla raka jeans som t ex Lee Marion och Dolly (säljs på Flash). Blusar/skjortor köper jag på H&M. En speciell sort har de (hade förra året i alla fall) i massor av färger och även olika mönster för 199 kr/styck. Strykfria och faller snyggt. Helt klart prisvärda. Cubus har ibland skjortor i fuskmocka som är snygga.

   Ja, jag skulle kunna gå på med en massa detaljer, men vad man gillar är som sagt så personligt. Det jag tycker är bäst är det som är hyfsat tidlöst, enfärgat eller klassiska ränder eller småprickigt. Ullkofta/tröja på vintern. Kläderna ska hellre sitta löst än tajt och toppar inte vara för korta. Köper ingen topp med minsta elastan i numera. De blir bara svettiga.

   Bästa skorna är från Vagabond, Gabor, Ecco. Men även skinnskor från Skopunkten kan vara bra, i synnerhet av märket Gyllene gripen. Om man är ute efter billiga men sköna sommarskor är det Gyllene gripen som är bästa köpet. Några av dem är riktigt fula, men oftast har de åtminstone en mer tidlös ballerinamodell. Då kan man köpa tre par i olika färger och betala för två, dvs kanske bara 400 kr totalt. Bla bla kan gå på i det oändliga vad gäller kläder. :)

   /Eva

   Radera
  3. Oh tack för alla tips! Jag har väl inte riktigt hittat "min" stil än, men oftast klär jag mig för säckigt istället för att ha kläder som passar mig. Jag drömmer om att vara lite preppy, men jag tror egentligen det är fel stil för mig. Skjorta har jag nog aldrig haft, måste testa. Risken är väl dock att det inte finns i storlek 42-44 som jag drar numera.

   Skor är jag hopplöst dålig på, som det kanske märks. ;-) Frågan är om jag skulle våga testa lite billiga skor och bara gå nån gång ibland i. Typ när jag vet att jag inte ska gå längre sträckor. Tål att tänkas på!

   Radera
  4. Jag har storlek 42 på de flesta skjortor, klart den storleken finns och större också. Har aldrig förstått det där med vad preppy betyder. Jag är nog i alla fall för enkel för det antar jag. En tredjedel av mina kläder ungefär är från second hand. Är en riktig skattletare! :) /Eva

   Radera
  5. Hm, då ska jag ta mig en sväng till HM nån vardag (har snart semester) och prova lite skjortor. Enda kruxet med mig är att jag liksom börjar hyperventilera och toksvettas så fort jag går in i en klädaffär. Avskyr verkligen att prova kläder...

   Second hand ska jag nån gång våga mig på. Men det är nåt med begagnade kläder som tar emot. Den tröskeln och tröskeln in till Lidl är de största i mitt sparande.

   Radera
  6. För mig är tröskeln att överhuvudtaget börja investera mina pengar. Har bara lite Roburfonder sedan mycket länge, men det är ganska lite pengar där och inget nytt sparande sker på den fronten. Bankmannen talade om att jag skapat min egen indexfond på det viset och värdet har ökat med 50% under 20 år. Vet inte om det är för lite, men det är i alla fall ingen förlust. Själv vet jag knappt vad han pratade om i övrigt om allt det där. Vet väldigt lite och är ingen direkt risktagare. Är i första hand en storsparare vad gäller utgifter. Han ville sälja på mig en del grejer men jag klargjorde att jag visserligen är okunnig men inte dummare än att jag förstår att han inte är en rådgivare i första hand utan en säljare. Då blev han paff och erkände att han förstås hade bankens bästa för öginen och inte mitt. Det var tydligt att han blev förvånad över att jag faktiskt förstod det.

   Tror att din tveksamhet inför Lidl och second hand inte är fullt lika oekonomisk som min okunskap kring investeringar! :)

   /Eva

   Radera
  7. Jag "leker" lite med aktier, men egentligen kan jag inte nånting heller. Tror att så länge man är medveten om att marknaden inte är logisk, utan det kan gå upp när det borde gå ned och vice versa, så handlar det mest om att sitta still i båten och köpa regelbundet. Roburfonder är jag okunnig i, men så länge det är breda indexfonder och låga avgifter så tror jag inte man behöver bry sig så mycket. Så länge man inte har stora summor på sparkonton, det ger inget i dagens ränteläge.

   Kul att du satte bankmannen på plats! Såklart är det sälj som är det viktigaste, jag hann aldrig bli fullfjädrad bankman på mitt förra jobb, men jag hann iaf lära mig så pass mycket att vi alltid, alltid skulle sälja på kunden våra produkter så mycket vi kunde. ;-)

   Haha, jag tänker många bäckar små angående Lidl och second hand. Men plötsligt kanske det händer? :-)

   Radera
 2. Smart rotationssystem du har. Det skulle inte fungera för mig att hänga tillbaka använda kläder i garderoben dock, aldrig att jag blandar rena kläder med använda. Jag inser att jag sparar för mycket kläder, i tron att de kan fungera som trädgårdskläder, hundkläder eller målarkläder. En rejäl rensning av garderoben behövs här hemma, men aldrig av den omfattningen att jag behöver använda en klänning en arbetsvecka. En hygienisk mardröm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hur gör du med kläder du använt? Mycket nyfiken, för jag tycker det ofta skapas en klädhög med använda kläder, som är fräscha att ha på sig igen, men som iom att de hamnar i en hög ändå så småningom letar sig till tvättkorgen för att de legat i högen för länge?

   Radera
  2. Underkläder, sockar, strumpor, gympakläder och överdelar typ toppar direkt i tvättkorgen. Långbyxor och tjocktröjor som är i skick att användas mer än en gång hänger jag upp i badrummet. Klänning och kjol använder jag mest på sommaren och då tvättar jag efter en användning, på vintern använder jag klänning mest ” till fint” och då tvättar jag också efter en användning eftersom det är så långt mellan gångerna. ”Hundkläder och ”trädgårdskläderna” använder jag olika många gånger beroende på om de blivit smutsiga eller ej och förvarar på olika ställen. Jag har gått om plats i bostaden och jag gillar att tvätta och stryka!

   Radera
  3. ...”gott om”...

   Radera
  4. Ja, underkläder, strumpor och toppar tvättar jag varje gång jag använt dem. Det är byxor och tröjor som vädras. Skönt med mycket utrymme, här är det lite trängre. ;-) Värst är att jag för tillfället måste ha stallkläderna inne i lägenheten pga råttor, det känns inte helt fräscht. Visst gillar jag hästar, men hästhår/lera/höboss hör hemma i stallet, inte i mitt vardagsrum...

   Radera
 3. Eloge till dig! Folk tror alldeles för mycket att andra (typ på jobbet) bryr sig om vad man har på sig. Det gör dom (oftast) INTE. Folk bryr sig mest om vad dom själva har på sig...
  Jag upptäckte "Project 33" (google it) för några år sedan och har eliminerat väldigt mycket från garderoben sedan dess. Just nu har jag oxå testat en app som heter Cladwell där jag lagt in alla mina kläder och loggar varje dag vad som används. Nu efter 170 dagar vet jag precis hur ofta vissa plagg använts och vilka som används minst och som jag troligtvis ska eliminera. Jag använder ungefär 80% av min garderob och de flesta använder tydligen bara 20% av sin garderob (enligt appen) - ganska intressant experiment.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är de plagg du inte använder (så ofta) av liknande sort som de som du använder ofta? Eller är det plagg i en viss kanske smal kategori som väljs bort? Undrar eftersom det inte är självklart för mig att ha endast ett plagg av en viss sort som jag verkligen gillar och använder ofta. Många minimalister tycker ju att det är bra att satsa på att nöja sig med endast ett exemplar av en sak eller klädesplagg. Symatiserar med det tänket, men det fungerar inte riktigt för min del. Hur är det för dig? /Eva

   Radera
  2. Både och. En klänning jag har i garderoben hamnar såklart i sällan-kategorien. Sen är det en blus som jag tycker jag ser tjock ut i ;) och en vest som jag ÄR för tjock för just nu får jag får inte igen blixlåset :) Haha. Fast andra blusar och en annan väst går det bättre för. Men det är dags revidera och rotera lite grejer nu för enligt projekt 33 reviderar man var 3dje månad och byter ut lite efter säsong, skänka eller packa undan.
   "Capsule wardrobe" kan man oxå plocka ihop o då har man exvis en "finbyxa" o ett par jeans åt gången, vilket jag tycker funkar utmärkt, sålänge jag får ha en mysbyxa att luffa runt hemma i.
   Man får inte vara militant-tant utan anpassa liiite från behov tycker jag. Det viktigaste är att få kontroll på mängden grejer och sluta (impuls)köpa så mycket plagg som är "fint" men inte passar med nånting egentligen. Det tycker jag syns i den appen jag använder just nu. Vissa grejer har jag använt 45 gånger o andra 5 så det är ju ett tecken...

   Radera
  3. Intressant med appen! Project 33 har jag hört talas om, men jag har lite svårt för att "låsa fast" mig vid en specifik siffra. För mig funkar det att tänka 12 outfits som roterar var tredje vecka. Jag tror faktiskt inte mina kollegor skulle bry sig om jag gick ned till varannan vecka, men jag har lite för många kläder i garderoben som jag gillar för att det skulle funka. Jag är inte för att rensa för rensandet skull, utan det är sånt som inte används som ska bort.

   Radera
 4. Wow vilken imponerande struktur. Nu måste jag själv ta tag i det här, här finns mycket att jobba på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att jag kan inspirera! Tänk bara på att ta ett litet steg i taget, så du inte gör dig av med för mycket på en gång och istället skapar ett onödigt köpsug när du står där utan kläder att välja emellan.

   Jag gillar faktiskt mer och mer Marie Kondos tänk kring "spark joy", först kändes det ganska larvigt, men jag har helt klart vissa kläder som jag blir glad av att ta på mig. Det blir som en varm känsla i magen när jag öppnar garderoben och ser att det är DEN tröjan jag ska ha idag.

   Radera
 5. Ett par skor? Men hur gör du så du går till stranden eller åker på solresa? Antar att det enda paret inte är ett par sandaler eller flipflops med tanke på vädret i Uppsala vintertid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ytterst sällan på stranden eller på solresa. Sist jag var iväg gick jag barfota när jag inte hade skorna på mig. Sandaler/flipflops har jag nog aldrig haft nåt par.

   Förvisso har jag även skyddsskor och inneskor på jobbet, men dessa håller jobbet mig med. :-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...