måndag 20 maj 2019

Extrapris eller inte?

Förra veckan hade Willys extrapris på Garants jasminris. 1 kg kostade då 17,90 kr. Trevligt, trevligt. Men tyvärr går det ju inte bara att dras mot extrapriset och köpa på sig. Man behöver kolla på alternativa priser också...

För givetvis är det så (tom på samma hylla!) att Eldorados jasminris kostar 29,90 kr för 2 kg. Dvs kilopriset är 14,95 kr. Det är inte ens ett extrapris, utan ordinarie pris.

Jag har haft Eldorados jasminris ända sedan jag fick upp ögonen för hur billigt det var med ris. Nu är jag väl ingen expert på ris, men jag känner iaf inte nån skillnad smakmässigt på detta ris jämfört med när jag åt Uncle Ben's för hutlösa 44,90 kr (förvisso basmatiris, men som sagt, vad är skillnaden?).

Så även om nåt är på extrapris, jämför med andra likvärdiga varor och fundera på när det egentligen är extrapris och inte.

12 kommentarer:

 1. Frihetskraft skickar en strålande pigg och glad måndagsmorgonshälsning att ta med sig till jobbet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kram på dig! Den där morgonhälsningen var behövlig!

   Radera
 2. Om du nu inte känner skillnad på rissorterna och märkena är det såklart bara att köra på det billigaste. Är dock förvånad över att du inte känner skillnaden. Köper lätt hellre Garants ris för 17.90 än Eldorados för lägre kilopris.

  Men i slutänden köper jag i stort sett aldrig annat ris än basmati. Har hittat min favorit på City Gross, heter Alkaizhwan Sultana Amirah och kostar 23.90 för 1 kg. Då är det ändå deras billigaste basmatiris förutom när de rear märket Budget. Mitt val är till och med billigare än alla deras 5-kilospåsar! Att köpa storpack ris är sällan lönsamt. Dock lätt att lura den som inte kan räkna. Att köpa 5 kg för 149 kr med extraprisskylt blir ju nästan som en bluff. City Gross är bra på sådant. De har förut kört med erbjudandet två olivoljeflaskor 0,5 + 0,5 liter för 99 kr. Samma olja på flaska med 0,75 l kostar 69 kr!

  Har för övrigt ett bra mattips för dina stockholmsbesök om man gillar äkta italiensk mat. På Eatly kan man helg som vardag äta en stor (räcker som ett mål) pizzaslice för mellan 70 och 90 kr i ny och fräsch vacker miljö med stora kristallkronor på Röda Kvarn, en gammal teater på Biblioteksgatan 5. Åt där igår och blev paff över att äta så vackert och gott i sådan miljö för billig penning. Kommer definitivt att gå dit igen. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh nu blir jag nyfiken. Vad är det för skillnad du upplever? Alltså vad är det för nåt jag missar när det kommer till ris och ris?

   Eatly lät riktigt trevligt, frågan är om jag hinner ta en sväng dit innan jag åker hem från Camp Fi? Måste kolla på Eniro var Biblioteksagatan ligger. Pizza är jag kräsen med, men det låter lovande tycker jag. :-)

   Radera
  2. Tror det har att göra med att jag ofta äter relativt smaklösa vegetariska saker till riset som får mig att vilja ha mer aromatiskt ris. Om man redan har en god köttbit eller köttgryta skulle jag inte vara lika noga med riset tror jag.

   Pizzan blev för övrigt extra god eftersom jag blev bjuden av en snygg karl, haha! (Bara min gamla Berlinvän som plötsligt dykt upp i stan men inte någon man skäms över att gå på stan med direkt. Och så är han expert på investeringar har jag just upptäckt. Han säger å andra sidan samma saker som Fru EB, talar sig varm för indexfonder som man tydligen bör ha till 90% och resterande 10% i statsobligationer tydligen. Jaha, har inte sett någon skriva om statsobligationer på ekonomibloggarna! Slut på stora parantesen.) /Eva

   Radera
  3. Aromatiskt ris? Jag tycker det låter superspännande, men förmodligen köpte jag fel ris även när jag köpte dyrt ris, för jag tycker inte det smakar annorlunda. Får nog köra ett blindtest nån gång. ;-)

   Det där med statsobligationer är väl för att minska risken en del, beror ju på hur lång tidshorisont man har på sparandet också. Men kul att han var för indexfonder, det känns alltid trevligt att få lite mer puff i den riktningen. :-)

   Radera
  4. Rejält OT, men en liten fortsättning på fondpratet:

   Det jag ännu inte fattat är varför indexfonder skulle vara bättre än blandfonder med samma risknivå, förutom kanske avgifterna då. Men det med risknivåklassning kanske inte är tillförlitligt? Okej, de kanske fördelar riskerna olika då men hamnar ändå på samma nivå sammantaget antar jag. Mycket av detta jag fortfarande inte begriper...

   Och fonder med låg risknivå framstår ju nästan som kostsamma i de fall de är fonder som en bank erbjuder som vill ha en hög avgift på det hela också. Men förstår inte hur avgiften beräknas heller. 1% blir ju mycket på ett stort sparande som knappt växer i värde! När jag talade med en bankkvinna om avgifterna tyckte hon inte det var konstigare än att "det ju är dyrt att som förvaltare ofta åka till Asien för att hålla koll på marknaden." Det var nog det mest absurda svar jag fått om förvaltningsavgifter! /Eva

   Radera
  5. Du säger det själv. Avgifterna... Precis som ränta-på-ränta-effekten över lång tid gör underverk, så gör den precis det motsatta om det är höga avgifter. Men jag är ganska dåligt insatt i blandfonder och så länge mina nuvarande fonder tuffar på så gör jag inga ändringar själv. Orka läsa på mer liksom. ;-)

   Haha, konstig bankkvinna... Men hon förstod nog inte riktigt själv vad hon skulle svara.

   Radera
 3. Jag föredrar jasminris framför andra sorter och det gynnar min plånka. Just jmfpriser är grymma. Där har man facit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner som sagt ingen skillnad, skulle väl vara om jag fick göra ett blindtest. Men jag upplever att jasminriset klibbar lite och det passar väldigt bra ihop med mina grytor. :-)

   Radera
 4. Detta är något jag stört mig på oerhört där jag handlar (ICA för rika...), de skyltar med x-trapris på sina egna varumärken INNAN man kommer till rätt avdelning. Tex ost för 79 kr kg. Toppen tänker man då och tar en ost. Sedan kommer man till ostavdelningen och tänker; ost har jag redan fyndat! Men mig lurar de inte! Där ligger ost för 49 kr/kg från annat märke! Så håller de på med än det ena än det andra. När det är 3 för billigare pris sätter de inte ut kg-priset ibland, då blir det svårt att jämföra med andra ordinariepriser.
  Men som sagt; jag har genomskådat detta!
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ååååh! Så himla störande! Den där fällan hade jag lätt gått i tidigare, bara för att de placerat osten så att jag inte kan undgå att se den. Fult, fult... Men bra att du genomskådat! :-D

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...