måndag 6 maj 2019

Mina innehav under lupp

Det här inlägget är mest för de som är lite nördiga och vill veta mer exakt hur mina portföljer ser ut på Avanza. Ni som tycker det är roligare att läsa om matlagning eller allmänna spartips kan alltså lugnt invänta morgondagens inlägg istället. Spoiler: det kommer handla om en stackars ensam squash.

Som jag nämnt tidigare så har jag 7 portföljer på Avanza. Nu ska vi kolla lite närmare på innehav (så kanske det blir en diskussion om varför i hela friden jag har de bolag jag har) i varje portfölj. Procenten som anges efter varje fond/aktie är hur den gått sedan jag köpte den.

Bilen.
Fördelningen var ursprungligen 50/50 för fonderna, men nu har Spiltan stuckit iväg lite i värde.
Avanza Global 6,23 %.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 18,52 %.

Deg på jäsning.
Fördelningen är 20 % i vardera fond, förutom Japan som endast är 2 %.
AMF Aktiefond Europa 9,97 %.
Avanza Global 7,26 %.
DNB Global Indeks 19,29 %.
SPP Aktiefond Japan 4,12 %.
SPP Aktiefond USA 19,93 %.
Swedbank Robur Access Asien 13,41 %.

Drömhästen.
Fördelningen är 25 % i vardera fond.
Avanza Global 10,84 %.
DNB Global Indeks 12,63 %.
SPP Aktiefond USA 10,28 %.
Swedbank Robur Access Asien 13,34 %.

Förhoppningar.
Intervacc 26,35 %.

Leva på utdelningen.
Det är en väldigt ojämn fördelning i denna portfölj. Tanken är innehaven ska viktas lite olika, då jag inte köper nytt i vissa bolag, men just nu är det mest ett gytter.
Axfood 7,87 %.
Castellum 23,28 %.
Clas Ohlson -15,37 %.
Cloetta -4,7 %.
Hennes & Mauritz -12,55 %.
Kappahl -48,15 %.
Swedbank -23,1 %.
Swedish Match 37,41 %.
Wise Group -7,63 %.

Sålda saker.
Industrivärden 11,04 %.
Investor 9,99 %.
Kinnevik 16,01 %.
Latour 13,99 %.

Utländska aktier.
Här har jag precis sålt av sista aktierna, men jag misstänker att jag måste ha kvar kontot tills alla skatter och sånt kommit i ordning.

Man kan väl säga att jag är rätt duktig på att välja bra indexfonder och dåliga aktier. ;-)

2 kommentarer:

 1. Hihi, jag läste inte inledningen så noggrant utan kastade mig över dina hinkar och började se fram emot squashen. Men den fick jag ingen förklaring till trots ett par genomläsningar. Ända till jag faktiskt läste andra meningen...
  Det där med aktier tycker jag är vansinnigt svårt men också oemotståndligt spännande. Har du hittat någon strategi som du håller dig till eller är det mest något som har halkat med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, förlåt! Här byggde jag upp en enorm förväntning kring en squash och så uteblev den. :-D Du får längta till imorgon helt enkelt!

   Min strategi verkar vara köpa dyrt och se medan aktien sjunker i värde. :-P Men den strategi jag egentligen har är att jag köper när aktien ger minst 4 % i utdelning på sitt pris. Du räknar ut det genom att ta utdelningen delat med fyra och sen gångrar med tio. Då har du den gräns för vad aktien får kosta att köpa.

   Tex Axfood har 7 kr i utdelning/aktie. Då tar man 7/4 = 1,75. Sen tar man 1,75*100 = 175. Alltså får Axfood inte kosta mer än 175 kr när jag köper. Mitt nuvarande GAV (genomsnittligt anskaffningsvärde, alltså det snittpris jag köpt aktierna för) ligger på 159,82 kr. I skrivande stund ligger aktien på 175,1 kr för köp och då skulle jag alltså inte köpa.

   Sen har jag valt ut bolag som jag själv har erfarenhet av (tex handlar jag ju på Willys och Kappahl) eller som är stabila utdelare (som Castellum och Swedish Match).

   Sen köper jag och då går aktien ned. ;-)

   Portföljen Sålda saker köper jag dock utan denna regel, den ser jag mer som en fond dvs jag köper när jag får in pengar oavsett hur aktierna står, utan fokuserar på att bibehålla 25 % innehav i vardera bolag.

   Puh, det blev visst en novell. ;-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...