onsdag 8 maj 2019

Tänkvärt...

I en kommentar till Frihetsgraders Det är mycket nu skrev Flow FI en väldigt tankeväckande kommentar:

Lite dit jag vill komma också. Att ”glömma bort” vad vi strävar efter i vardagen. Inte fokusera och försöka optimera för mycket inom sparandet utan mer hitta ett bra flow där vi sparar lite i bakgrunden av livet och vardagen. Lite av en utmaning då jag gillar att räkna och tänka på saker. Men det skulle inte vara sunt för min egen del att gå runt och fokusera på exit-datum eller kapitalet varje dag. 🙂

Jag känner att just detta är en svårighet jag brottas med. Det hänger ihop med det jag skrev häromdagen kring billig mat. För mig skulle det vara enklare att bli helt fokuserad på att spara pengar, snåla på allting omkring mig och sätta upp regler i stil med att jag förvisso får ha kvar mina hästar och njuta av dem, men aldrig lägga några pengar på utrustning (om det inte är absolut nödvändigt) eller träningar.

Det skulle vara enkelt, eftersom det inte skulle krävas någon tankekraft eller beslutsfattande. Jag skulle alltid ta det billigaste i alla situationer, oavsett om det var grönsaker eller byxor det handlade om. Jag skulle alltid säga nej till after works, gemensamma utelunchar med kollegor och middagar ihop med kompisar.

Men så kan man ju inte leva. Så utmaningen blir att hitta en balans mellan att spara varenda krona och att leva vidlyftigt och precis så lönen går ihop varje månad. Det blir mycket svårare, för då behöver jag ta ställning till varje val på ett annat sätt. Jag kan inte gå på autopilot, alltid sträcka mig efter billigaste mjölken, utan varje gång fundera över om den ekonomiska nyttan ska gå före mitt välbefinnande i nuet.

Jag tror att vi alla behöver reflektera över detta och inte bara vid början av vår sparresa, utan hela tiden. Jag märker att tex min resa till USA började kännas som ett jobbigt måste, eftersom jag någon gång vid årsskiftet hade bestämt mig för att inte shoppa. Trots att en del av resan var just att köpa kläder och skor när vi ändå var i affärer där det är bra kvalitet men lägre pris än hemma. Så nu har jag tänkt om. Givetvis ska jag inte köpa på mig massor med grejer jag inte behöver, men jag ska tillåta mig att köpa sånt jag verkligen vill ha och njuta av varje inköp.

Mina snälla föräldrar har dessutom gett mig 1000 kr i födelsedagspresent, jag brukar vara noga att köpa varaktiga saker för pengarna de ger mig (istället för att pengarna försvinner till mat), så de pengarna kommer jag köpa något riktigt fint för. Kanske ett par kashmirtröjor...

Hur tänker ni kring Flow FI:s kommentar?

6 kommentarer:

 1. Detta är superviktigt. Jag tror att vi är rätt lika i optimeringshetsen och förmågan att tappa bort sig i det. Nu har jag min fru som motvikt - hon har en sundare inställning och jag kan inte bli för hardcore eftersom hon då sparkar bakut. Vi får mötas på mitten och det har tagit oss längre än vad jag kunnat och vågat tro.

  Nu är vi till exempel i Kroatien. Den mesta maten lagas hemma men vi har också varit på en 1200 kr middag med fantastisk fisk som fixades till vid bordet. En upplevelse för vår son som ville spara "skelettet". Snittet per dag är bra men just den dagen sticker förstås ut.

  Livet ska levas men man kan ha med sig i bakhuvudet vad lyckoforskningen säger samt fundera lite på det hedonistiska hamsterhjulet. Gör man det tror jag inte att man förhäver sig.  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog behöva en fru som bromsar mig ibland. ;-) Å andra sidan kan jag faktiskt (oavsett om jag hamnar på snålsidan eller spendersidan) bromsa mig själv rätt bra och ifrågasätta vad jag håller på med.

   Hittade tex en häst jag verkligen ville ha, men hindrade mig själv eftersom jag vet att jag har fullt upp med de tre jag har och ingenting skulle bli bättre i mitt liv för att jag hade fyra hästar. Utan då är det så mycket klokare att njuta av de tre jag redan har.

   Samtidigt har jag fått övertala mig själv att boka träningar med hästarna, för det är en stor kostnad, men samtidigt är det ju en del av varför jag har hästarna, för att utvecklas och ha roligt. Om jag försöker se träningarna som typ gymkort istället, så skulle de plötsligt bli väldigt billiga...

   1200 kr-middagen låter ljuvlig, men jag tror nog att det blev ännu godare just för att det var ett enskilt event. Det hade inte blivit lika härligt om ni åt sådana middagar varje dag. :-)

   Ditt sista stycke borde upprepas ofta!

   Radera
 2. Jag tror det är ett väldigt sunt tänk ändå. Ibland så vill jag nästan undvika köpa pga att jag vill maxa sparandet, men då vet jag också att jag kommer försaka en del av mitt nu som jag vill leva så bra som möjligt. Och då krävs det ibland att man måste öppna plånboken.
  Så länge jag inte sätter sprätt på pengar spontant utan faktiskt gör väl avvägda val vid inköp, vare sig det är billigt eller dyrt så tror jag att det kommer att göra mitt liv bättre. Man blir nog inte klok om man ska fokusera på varenda öre, varje dag. Även om det finns något intressant där också.
  Har man rutin, kontroll och känner sig trygg med sparandet varje månad så tycker jag inte alls det är fel att spendera lite också. Bara det är på någonting som verkligen betyder och ger något. Men det är svårt. Jag är i en fas nu där jag egentligen inte vill spendera en enda krona. Dock så vet jag ju att det inte kommer funka om jag samtidigt vill pyssla med allt som jag tycker är kul. Prioriteringar helt enkelt.

  https://friifjallen.blogspot.com

  Puss och kram från fjällen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lite ökänd för att jag har vägrat köpa shorts de senaste åren (tror mina shorts gick sönder 2014 eller 2015) och eftersom jag överlevde förra sommaren utan shorts, så tror jag att jag ska klara kommande somrar också. Men samtidigt är det ju dumsnålt, det är mycket trevligare med shorts när det är varmt ute...

   Jag behöver ju liksom inte köpa ett par shorts för 5000 kr. ;-) Utan det handlar som du säger om väl avvägda val.

   Radera
 3. Det är klart du ska se fram emot och ha en underbar resa till USA. Jag sätter iofs inte några köpstopp på mig själv men en resa till USA innebär en del shopping. Med den sunda inställning du har kommer du komma hem med en bunt bra nödvändiga saker och kanske någon enstaka som kanske inte är 100% genomtänkt, men det hör till. Det som har hänt med mig är att jag ibland testar det billigaste alternativet men om det är saker som jag har erfarenhet av och är en viktig del av min fritid så tänker jag en gång till vilken nivå som verkligen behövs. Jag skulle aldrig ta det billigaste, det dyraste har hänt men inte ofta. Men jag försöker vara mer objektiv och medveten. Jag är faktiskt stolt över att jag lagade min MTB istället för att köpa en ny och dessutom gick ner en nivå i växelnivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt förtroende för min inställning. :-) Det känns lite som att USA-resan kommer bli en värdemätare på hur mycket jag utvecklats inom shopping, hur pass nyktert jag kan se på alltihopa.

   Härligt att din MTB gick att laga. :-) Min gamla cykel från barndomen är på verkstad nu och blir tillpiffad. Lite coolt ändå att ha kvar en cykel från 1992...

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...