söndag 26 maj 2019

Älskade bujo

Jag har sällan bilder i min blogg, men idag blir det faktiskt tre stycken i samma inlägg! Woho!

Jag tänkte skriva lite om min bujo, vilket är en fånig förkortning för bullet journal, vilket är ett ännu fånigare ord för en prickig anteckningsbok. Hela grejen med bujo är att man designar innehållet själv, och det är många superkreativa människor som har bujo och går totalt bananas med designen. Det gjorde även jag i början.Så jäkla snyggt! Men ganska snabbt insåg jag att jag inte orkar hålla på och dekorera varenda vecka, plus att det försvann rätt mycket skrivutrymme med den där designen. Så jag sänkte kraven och vips blev bujon lite eh mer vardaglig.


Nu har jag tom slutat färga ridpassen för hästarna (en häst vilade den ovanstående veckan, därav två färger enbart), för det blev så kladdigt när jag behövde ändra nåt pass. Jag kladdar mycket i min bujo, just för att den ska vara användbar och inte vacker.

De uppslag jag visar här är veckouppslagen, sen kan man lägga till precis vad man vill. Jag har tex en årsöversikt över ett helt uppslag, min graf över hur sparandet till drömhästen går (vågar inte ha graf över hela portföljen ifall nån kollega råkar se), en lista över saker jag behöver ta med mig från norr nästa gång jag åker till huset, hästarnas foderstater (uträkningar på vad de ska äta), träningsupplägg för hästarna, tracker för diverse saker (tex om jag ska göra yoga tre dagar/vecka, så kryssar jag i när jag gjort det), packlistor inför resor etc. En av de bästa grejerna jag har i bujon, är denna:


Det är alltså ett tidsschema gjort i bläck, men där jag fyller i med blyerts de dagar jag känner att jag måste ha mer struktur på vad jag ska hinna få gjort.

Vill man bli inspirerad av bujo så är det bara att bildgoogla eller kolla på instagram på #bujo eller #bulletjournal det finns hur mycket som helst fint.

Man måste såklart inte ha en prickig bok bara för att lägga upp sina dagar/veckor/månader som man själv vill, utan det går bra med vilken anteckningsbok som helst. Jag tycker dock att strecken underlättar väldigt mycket, så jag fortsätter att köpa prickade.

Återkommer snart med hur jag egentligen planerar i själva bujon!

11 kommentarer:

 1. Snyggt! Som lärare måste jag få tipsa om frixion pennorna. Suddbar bläck. Grymt bra!
  /js

  https://www.penstore.se/pilot/frixion-clicker-07

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh shoppingtips! ;-) Måste kolla om den pennan finns på nån bokhandel i Uppsala. Jag ogillar nämligen när det blöder igenom bujons sidor och därför vill jag testa på riktigt innan jag köper. Men suddbart låter perfekt för mig som kladdar som en dåre.

   Radera
  2. Frixion-pennor finns lite överallt, t ex på Åhléns. Du får 4-pack i olika färger för 99 kr på Clas Ohlson. Refill 3-pack i samma färg för 59.90.

   Kul med Bujo förresten! Har funderat på en sådan, men det verkar jobbigt att fylla i allt själv, är inte det minsta kreativ vad gäller sådant. Men bra att kunna planera utrymme för anteckningar själv dock. Det är ofta svårt att hitta den ultimata kalendern, det var Burde Queen (eller vad den hette) i A6-format och slutade tryckas för länge sedan. /Eva

   Radera
  3. Eva: Tack för tips om pennor, ska kika på Åhléns. Det finns ju kalendrar med tomma (eller prickiga) sidor efter själva almanackan, kanske det skulle kunna vara nåt? Då behöver du inte göra alla veckor själv, men har utrymme för att lägga till diverse saker längre bak.

   Min ultimata kalender skulle förmodligen vara nån typ av mindre ringpärm, säg filofax, där man kan flytta bladen fram och tillbaka beroende på vad som funkar bäst. Men jag nöjer mig med bujon tills vidare.

   Radera
 2. För mig är det här lika konstigt som när Fru EB sommaranpassar garderoben. Då menar jag positivt konstigt. Eller imponerande konstigt. Konstigt som: på annat sätt. Tack för att du ger mig en inblick i något som jag inte förstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är ungefär hur stort som helst fast lite i skymundan. Det är meditativt, kreativt och organiserar livet lite gött. Arbetar själv för en kreativ retailer och bullet journaling är superstort - (och ännu större i Danmark).

   IGMR

   Radera
  2. Haha, härligt att det kan ge lite inblick i den okända bujo-världen. Jag tycker det är intressant med andras intressen, även om jag själv inte riktigt fattar tjusningen (tex med kläder). Sen kan ju bloggen inte bara handla om att spara och göra potatisgratäng. Haha.

   IGMR: Ja, USA och Japan tror jag också är rätt så bujo-frälsta. Jag använder det numera mest som en vanlig almanacka, men med lite extrasidor som jag designar själv. Men fördelen tycker jag är att jag kan välja helt själv hur jag vill ha uppslagen. Har experimenterat massor med hur veckouppslagen ska se ut för att bli optimala och nu tror jag att jag hittat rätt. Iaf tills vidare. ;-)

   Radera
 3. Tycker det ser ut som en kalender plus en "att göra lista"?
  Är det nytt namn på något som funnits länge, dvs ompaketering och så ösa på med med säljet för att mjölka folk på pengar (i den mån betalning tas för dylikt)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mja, delvis kanske. Det som är fördelen med buju är att du kan välja själv hur du lägger upp det hela. Tex kanske just du vill ha plats för att skriva varje timme på måndagar och onsdagar, men bara några rader på tisdagar och torsdagar. Då kan du göra egna uppslag precis så som du vill ha det.

   Sen vad man har i övrigt varierar med vad man har behov av. Kanske en receptsamling? Eller lite fina blommor man ritat.

   Radera
 4. dagsschema 21:a "sova"
  är det något du inte gör i vanliga fall eller är det en heldygnsaktivitet, typ 24 timmars?
  döljer sig här bakom en s.k. gigaktivietet, testkanin hos läkemedelsbolag och nytt sömnmedel måhända?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tyckte du dagsschemat var otydligt? Det betyder alltså att jag ska lägga mig och sova kl 21. :-) Jag har lätt för att "fastna" i nån rolig grej, så jag måste ha tydligt markerat när jag ska lägga mig.

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...