fredag 3 maj 2019

Disken talar sitt tydliga språk

För er som har missat det, så bor jag själv (med tre hästar). Det innebär att jag måste göra alla hushållssysslor själv. Ibland brukar jag gnälla till kompisar om den jobbiga sambon jag bor ihop med (sambon gör såna där dumma saker som att ställa in tomma (!) mjölkpaket i kylen igen, hallå liksom?), som inte gör sin del av jobbet. Det är faktiskt rätt skönt att få gnälla på en icke existerande sambo.

De flesta sysslor går helt ok att göra, men det är någonting med disken. Jag har inte haft diskmaskin sen 2013, utan det är handdiska som gäller. Varje gång jag ätit. Suck.

Det som är så fascinerande med disken (och det finns säkert andra sysslor som andra personer upplever samma sak med) är att den speglar hur jag mår.

Livet tuffar på, det känns hanterbart med allt som händer både privat och på jobbet = jag diskar i samband med att maten jag lagat svalnar på tallriken till ättemperatur.

Livet är lite småkämpigt, nåt som skaver privat eller på jobbet = jag diskar när jag ätit.

Livet är ganska jobbigt, orken börjar tryta, det är en större grej privat eller på jobbet = jag diskar innan jag går och lägger mig.

Livet är jobbigt, det finns noll ork att göra nåt, ett par större grejer privat och tungt på jobbet = jag diskar när jag behöver använda redskapet igen. Diskberget tar över den pyttelilla yta jag har i köket.

Numera har jag börjat lära mig att läsa av hur jag agerar med disken och redan när jag börjar diska efter att jag ätit, så ser jag till att planera in vila i kalendern. Ibland går det så långt som att jag diskar innan läggdags och då får jag VERKLIGEN stryka saker i kalendern. Helt tomt varannan helg åtminstone.

Nu när våren är här, börjar genast diskberget sprida ut sig. Jag vet att det är för att jag planerat in för mycket, men snart får jag semester och då får jag vila. Snart.

Har du nån hushållssyssla som du gärna hade avstått från att göra (om vi låtsas att det hade varit gratis dvs inte städhjälp eller liknande RUT-avdrag)?

6 kommentarer:

 1. Dammsuga. Jag hatar att dammsuga.

  Annars är blomvattningen en bra mätare på hur jag mår. När jag börjar tappa greppet drabbas jag av ett obegripligt motstånd mot att vattna mina blommor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ogillar ljudet av dammsugaren, men det slår ändå inte disken i mätning av ovilja.

   Intressant med blomvattningen. Man kan alltså se på slokande blommor graden av mående... Så nyttigt att ha en "barometer" för måendet.

   Radera
 2. Laga mat, diska och städa.
  Jag är gift så därför gör min fru det. Men så är jag ju inte från Sverige heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas innerligt att din fru gör dessa saker för att hon tycker om att göra det. Däremot förstår jag inte vad ditt ursprung har med hushållssysslor att göra?

   Radera
 3. Imponerande egen medvetenhet du skaffat dig. Jag tänkte först att jag inte har något liknande utan får sammanställa en massa saker för att kunna ställa en diagnos över läget, men så kom jag på att när jag tvärsomnar på kvällen så är det inget bra. Jag brukar ligga och fundera och reflektera en timme innan jag tillåter John Blund att göra entré.
  Ang tidigare inlägg så är jag nog benägen att hålla med om att maj är en fantastisk månad, kanske tom en favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Intressant med att ligga och reflektera, det anses ju vara "fel" att göra, då man enligt normen ska somna direkt eller iaf inom en kvart. Jag ligger ofta och tänker på saker innan jag somnar.

   Nu blev maj visst till april istället, men det gör inte så mycket, det är härligt att vara ute ändå. :-)

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...