söndag 5 maj 2019

Billig mat eller bra mat?

En av de saker jag har svårast att spara pengar på, är maten. Jag har redogjort tidigare för en del saker jag gör för att spara pengar på mat. Men jag har ett problem och det är när billig mat ställt mot dyrare, men bättre mat.

Till exempel är irländsk köttfärs billigare än svensk. Det finns många orsaker till det och jag är inte tillräckligt insatt för att gå på djupet i ämnet. Men jag vet att svenskt kött innehåller mindre antibiotika och att svenska djurskyddsbestämmelserna är väldigt hårda. Jag tänker också på de öppna landskap i Sverige som svenskt nötkött bidrar till. Så även om det är dyrare, så känns det bättre att köpa svenskt.

Men ska jag nöja mig med att köpa svensk köttfärs, eller ska jag köpa köttfärs från djur som jag vet bara ätit gräs/hö/hösilage? Kanske ska jag köpa köttfärs från en gård i närheten, som slaktar sina djur bara några kilometer bort och dessutom är KRAV-certifierade?

Irländsk köttfärs kostar 49,90 kr/kg hos Willys denna vecka (kampanj).
Svensk köttfärs kostar 89,80 kr/kg hos Willys.

Men jag föll till föga och köpte 1 kg köttfärs via REKO, 115 kr/kg. Men titta på kossorna liksom!


Kruxet är ju att det blir mycket dyrare i längden. Nu köper jag dessutom inte bara 1 kg köttfärs, utan också flera olika grönsaker, ostar, saft etc. Ja, det smakar mycket godare, men är det värt det?

Återigen handlar det om att må bra nu vs spara pengar så jag kommer må bra i framtiden. Men jag tror ändå att jag landar i att det är bättre att jag mår bra nu, så att det finns en större chans att jag även mår bra i framtiden. Men jag lät i alla fall bli att köpa mjölken för 25 kr/liter. Fast jag vet att den är godare än Willys för 8,20 kr/litern...

Hur resonerar ni läsare kring detta dilemma?

10 kommentarer:

 1. Att göra värderingsgrundade avvägningar i matvaruaffären är nästan det bökigaste som finns. Som vanligt är det tråkiga svaret kunskap och medvetenhet. Hur ser djurhållningen ut i Nordirland, Danmark, Brasilien osv? Vad innebär olika former av kvalitetsmärkningar? Är de bara ett sätt att lura oss konsumenter och få in pengar till någon driftig entreprenör eller finns det substans bakom. Sedan blir det jättekrångligt när det är dubbla priset. Jag har ingen lösning utan kör exv dansk och svensk fläskfilé varannan gång.
  Vad gäller smak så kanske det går att köra blindtest? Vissa saker kör jag det billigaste, exv krossade tomater, medan kaffe klarar jag helt enkelt inte av, men jag köper aldrig till ordinarie pris. Jag tror verkligen inte du är ensam kring denna "ångest".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mer tveksam till att köra KRAV på alla grönsaker (tex) än att köpa det via en odlare på Reko som bor i närområdet. På nåt vis känns det tokigt att köpa en massa avokado som är KRAV-odlade, när transporterna släpper ut hiskeligt med avgaser. Men det är verkligen en avvägning, för ibland vill jag ju ha avokado (eller banan, men det får jag gratis via jobbet).

   Blindtest är smart! Sen handlar det om att prioritera (återigen!). Mjölken från Reko-producenten är helt ljuvligt god, men så viktigt är det inte för mig att dricka mjölk. Det går bra med Willys. Däremot skulle jag må bra av att äta mer grönsaker och då är det lättare med grönsaker som smakar gott och inte bara vatten (tex tomater och gurka).

   Svårt, svårt, men skönt ändå att inte vara ensam. <3

   Radera
 2. Jag tänker mycket på vad jag äter ur ett hälsoperspektiv. Samtidigt måste vi alla lägga vår nivå på vad vår konsumtion är värt för oss ur hälsoaspekter, ekonomiska aspekter och omsorg om djur och/ eller närmiljö. Jag odlar en del grönsaker själv och har turen att ha två uppvuxna äppelträd där skörden ifjol fortfarande räcker i början på maj (har frusna äpplen i min morgonsmoothie). Själv nöjer jag mig med svensk köttfärs, men de få gånger jag köper helt nötkött vilket sker några gånger per månad väljer jag svenskt naturbeteskött. Jag är inte "renlärig" i min djurhållning, utan tar alltid de billigaste äggen om det inte är något kanonerbjudande. Mjölkprodukter känner jag inte skillnad på om det står Garant eller Arla. Mitt kaffe är dyrt och mitt thé är billigt. Olivolja och kokosolja kan det skilja enorma summor på och där har jag hittat mina nivåer i pris/ smak. Charkprodukter är lyxvaror hos mig och handlas sällan, både av pris- och hälsoskäl och ost är inte min grej, kan vara gott någon gång. Vad är då sammanfattningen av detta? Jo, kan du bestämma dig för att mat är en sak som får kosta mycket generellt för dig - eller kan du göra som jag och diversifiera vilka produkter som är värda att lägga pengar på och vilka som du jagar lägre priser på? Till sist ett tips på författarbesök på stadsbiblioteket (eller att bara kolla hennes bok/ blogg?):
  https://bibliotekuppsala.se/sv/web/arena/portionen-under-tian

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Samtidigt måste vi alla lägga vår nivå på vad vår konsumtion är värt för oss ur hälsoaspekter, ekonomiska aspekter och omsorg om djur och/ eller närmiljö."

   Herregud, jag blir bara snurrig när jag tänker att jag ska försöka täcka in alla dessa aspekter. Odla grönsaker har jag nog landat i att jag inte riktigt har orken att göra, men då är Reko-ringen perfekt som komplement. Härligt med äppelträd! Speciellt i fjol gick ju äppelträden bananas och producerade enorma mängder äpplen. Jag har en vän med många äppelträd på hens tomt, men ändå fick jag inte tid över att hämta lite äpplen. Skärpning på den fronten!

   Jag gillar din taktik, det gäller bara att prova sig fram så man hittar vilka produkter som funkar som billiga och vilka som behöver kosta lite mer. För mig känns frukt och grönsaker som nåt som får kosta, däremot är pasta och ris definitivt på den billigaste sidan.

   Tack för tipset om författarbesök! Jag vill gärna gå, men tyvärr har jag ett trist möte på jobbet som slutar strax innan. Får försöka rusa in på bibblan kl 18 och låtsas som jag varit där i en halvtimme. ;-)

   Radera
 3. Jag uppskattar god mat och köper därför svenskt gärna krav eller ekologiskt. Det är ett val jag gjort. Livet kan ändras snabbt. Jag blev svårt trafikskadad som baksätespassagerare i en seriekrock, vilket har gjort mig till sjukpensionär och beroende av hemtjänst. Tyvärr kan jag inte längre rida och andra fysiska aktiviteter. Men äta något gott som jag uppskattar är viktigt för mig och därför är det prioriterat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Vilken fruktansvärd händelse och så livsomvälvande. Tack för att du delar med dig. Visst har du rätt, livet kan ändras så oerhört snabbt. Jag är också förtjust i god mat, bjöd mina besökare i helgen på buffelmozzarella men de tyckte inte det var nåt speciellt med smaken. Tur att de bara fick en liten bit vardera... ;-)

   Radera
 4. Låter smaskigt. Ja, spara godbitarna till de som uppskattar det eller ät själv!
  Gillade även din squash-potatisgratäng. ICA kvarnen har mycket gott, dock inte billigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gratängen blev god, men jag kände ändå att jag ätit godare. Dvs jag har en utmaning framför mig att hitta det ultimata receptet på potatisgratäng. ;-) Kvarnen, är det i samma byggnad som Phil's? Försöker minnas ifall den byggnaden heter just Kvarnen...

   Radera
  2. Ja, ligger snett mitt emot Uppsala konsert och kongresshus.
   Värt ett besök om man gillar god mat. Den är väldigt välsorterad och har en mycket fin delikatessdisk. Mycket goda ostar och fint kött.

   Radera
  3. Oh. Det låter dyrt. ;-) Ska absolut ta en sväng och kolla in den när jag ändå äter på Phil's (har försökt ta mig dit i ett halvår typ).

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...