lördag 11 maj 2019

Potatisgratäng

Efter min helt ok squashgratäng (som trots det mest smakade potatis), så kände jag mig manad att ge mig själv en utmaning.

Jag ska helt enkelt hitta den GODASTE potatisgratängen som går att uppbåda. Jag vill tro att nyckeln ligger i en kombination av rätt potatissort, tillräckligt med grädde samt perfekt kryddning. Så steg 1 blir att hitta det recept som ger mig grädde och kryddning, sen får jag smaka mig fram med olika potatissorter.

Jag tänkte börja med receptet från Vår kokbok, en av tre kokböcker jag har i mitt kök.

ca 1 kg vinterpotatis, helst en mjölig sort, tex Bellona, King Edward
2 gula lökar eller 1 purjolök
3-4 riven lagrad ost
1 ½ tsk salt
2-3 krm svartpeppar
(1 tsk basilika eller dragon eller 1-2 vitlöksklyftor)
2 ½-3 dl mjölk och/eller grädde

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen och gul lök eller snitta, skölj och skiva purjon, även det gröna. Osten kan vara grov- eller finriven.
Lägg på ett ugnssäkert fat eller en låg vid form först hälften av potatisen, sedan löken och det mesta av osten. Krydda med salt, peppar och ev smulad örtkrydda eller skalad pressad vitlök. Lägg på resten av potatisen. Häll på mjölk och/eller grädde. Strö över resten av osten.
Grädda först i nedre delen av ugnen, flytta ev upp formen eller fatet efter halva gräddningstiden för att få mer färg. Grädda tills potatisen är mjuk, 40-50 min.

Min fundering här blir att det är rätt många variabler redan i detta recept, som jag inte tänkt på. Jag vet att jag brukar ha i purjolök, men blir det kanske godare med gul lök? Vilken sorts ost man har i påverkar förstås också och här känner jag att jag är totalt vilse. Jag kan ingenting om ostar. Hjälp mig!

Givetvis får det bli vitlök jag har i som extra smaksättning, det blir så gott! Samt förstås 3 dl grädde.

Så... Vad säger ni om den lagrade osten? Eller har ni ett recept som ni tror är godare än detta? Kommer att bli många spännande provsmakningar framöver. :-)

8 kommentarer:

  1. ÅH, jag älskar potatisgratäng!
    Jag har provat med gul lök och vitlök i men aldrig med purjolök eller kryddorna dragon/basilika.

    Jag har landat i att den variant jag gillar bäst är baserat på en stor ugnsform där jag använder ca 2 kg mjölig potatis, skalad och skivad. Riven ost- bäst gillar jag typ prästost som där är lite smak i. Till detta har jag oftast bara salt och svartpeppar och 5 dl vispgrädde. Att ha mjölk i blir tycker jag en för vattning gratäng.
    Den ska vara krämig och man ska inte snåla med osten heller!
    Min fd svärmor var inspirationen till min nuvarande favoritvariant, fast hon gned in ugnsformen med vitlök vilket gav en fin nyans av vitlök till gratängen.
    /kryddpåfyllaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha! Prästost ska testas. Misstänker att det finns flera olika sorters prästost, så det slutar väl med att jag får göra flera mindre former samtidigt. Haha. Intressant med att gnida in formen med vitlök. Jag älskar vitlök men har nog hellre i några pressade klyftor.

      Radera
  2. Snålvattnet rinner av potatisgratäng även innan jag hunnit äta frukost :)

    Jag är far from någon expert på området, men jag slänger med mina 10 cents här ändå...

    Keep it simple. Potatis, gul lök, vitlök, grädde, ost, salt & vitpeppar. Inga konstigheter. Jag kör aldrig med nåt recept utan det blir dom grejerna i lagom mängd av varje på nåt vis. Hackad lök och kryddar mellan varven. Fast eller mjölig potatis är lite smaksak, det går bra med både och. Gör den bara i god tid så den får stå en liten stund efter att du tar den ur ugnen. Felet man gör är att slänga den rakt på bordet och försöka äta något som är alldeles för varmt! Riven ost brukar jag bara ha på toppen av gratängen. Utom i 1 fall där jag lyxar till det med följande variation: smula ett paket fetaost i halva grädden och häll på ungefär vid halvfull form. Den gratängen brukar jag även klippa i strimlor av soltorkade tomater, torra i påse helst, inte sånna i olja även om det funkar oxå såklart. Resten av grädden på när alla varven är klara och lite riven ost överst. Använd helst glasform tycker jag blir enklast då mängden grädde ska absolut inte vara mindre än mitt på och absolut inte vara upp till överkanten, då kokar det över vid gräddning. Lite wing it recept, men gör du tillräckligt många gånger så är det som kryddpåfyllaren ovan säger: din ugnsform bestämmer mängderna på nåt vis

    (nu måste jag gå äta frukost efter dom här tankarna på maaat ;)

    Lycka till och have a nice day!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag skulle aldrig våga laga utan recept. Då blir det bara konstiga proportioner och så smakar det blä. Men Keep it simple tar jag med mig i mina kommande äventyr! :-)

      Oj oj, den med fetaost och soltorkade tomater lät himmelsk! Måste testa, även om den känns lite som en lyxigare variant.

      Hoppas att du också hade en toppendag, jag har haft lite fullt upp under helgen och inte hunnit med datorn förrän nu.

      Radera
  3. Ingen gul lök ska i, inte heller rödlök!! Purjo vet jag inte, har aldrig testat. Bara vitlök ska det vara, salt & peppar och grädde. Helst till mandelpotatis. Ost på valfri, men lagrad präst eller cheddar är aldrig fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, här var det ord och inga visor. Jag har aldrig riktigt förstått hypen med mandelpotatis, tycker den smakar trist. Kanske tycker jag inte om mandel helt enkelt? Cheddar lät väldigt ostigt, men jag lovar att testa en sådan potatisgratäng iaf. Nästa gång jag köper mandelpotatis. :-)

      Radera
  4. Denna ska definitivt testas! Hade nästan glömt konceptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är uppvuxen på kokt potatis och klarar inte av att äta det längre. Men potatisgratäng känns mer ok på nåt vis, det blir mer matigt också. Extra plus för att pappa kom förbi med en älgstek häromsistens, så det får bli mumsig älg till potatisgratängerna...

      Radera

Det kommer att vara lite tyst här framöver

Jag fick en hint från en läsare att det behövdes ett livstecken igen. Så okej.  Sen sist har jag haft semester och spenderat två veckor dund...