torsdag 30 maj 2019

Dubbelhänt

Fun fact om mig: Jag är dubbelhänt. Eller ambidexter som en läkare sa när jag nämnde det i förbifarten. Jag är inte född ambidexter, utan jag har tränat upp det genom åren.

Det hela började när jag fick börja rida som åttaåring. Då fick vi stränga order om att den hand som är närmast hästens huvud, är den hand som man ska ha borsten i. Dvs på vänster sida av hästen använder man vänster hand att borsta med och på höger sida använder man höger hand att borsta med. Jag var väldigt noga med det, vilket resulterade i att jag snart kunde borsta lika bra oavsett hand.

På högstadiet lärde jag mig skriva på tangentbord utan att titta på tangenterna (alltså tekniken som kallas touchmetoden, där varje finger ansvarar för 3 bokstäver, förutom pekfingrarna som ansvarar för 6 bokstäver och tummarna som endast gör mellanslag), vilket gjorde att jag blev lika smidig i bägge händernas fingrar (ok pianospelande hjälpte också till). Det är fö det allra bästa jag lärde mig i skolan, det har underlättat enormt alla de år jag arbetat, eftersom jag nästan alltid arbetat med någonting administrativt.

Sen på universitet så upptäckte jag att jag kunde koncentrera mig bättre på vad föreläsaren sa, om jag samtidigt antecknade nyckelord med vänster hand. Från början var det ingen vacker syn, men ju mer jag tränade, desto bättre blev det. Nu skriver jag snabbt och slarvigt med höger hand och långsamt och vackert (nåja) med vänster hand. Rätt så roligt att kunna!

Häromdagen när jag skulle mortla en påse mandelbiskvier, så växlade jag hand som mortlade helt utan att tänka efter. Så istället för att bli helt slut i högerarmen, så fick jag lite lagom träning i bägge armarna. Himla bra!

Har du nån oväntad förmåga som du själv kanske tar förgivet numera, men som personer i din omgivning blir fascinerad av när du råkar visa/nämna den?

10 kommentarer:

 1. Låter som en bra förmåga. Själv har jag en vänstertass som är tämligen oduglig till annat än bära matkasse, typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer än att inte ha nån vänstertass iaf. ;-)

   Radera
 2. Jag skulle också gärna vara ambidexter (kul ord), men är inte helt kass med vänstersidan. Jag bröt högerarmen i övre tonåren så det blev en del anteckningar, dart mm som träning för vänstern. Det sitter i viss mån kvar, tyvärr har jag inte haft samma tålamod och goda inställning som du och hållt i. Det som brukar förvåna min omgivning är vad jag jobbar som. Jag identifierar mig inte med mitt jobb så jag brukar mer tala om att jag varit datamupp men numer är intresserad av människor. Så när jag senare berättar att jag chefar över mer än 100 personer visar sig en förvåning. Jag ser det också som någon form av kvitto på att mitt ledarskap är ganska ok. Just nu har jag dessutom skiftat ner och har "bara" dryga 30 personer i min gruppering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjukt coolt med att basa över 100 pers! :-)

   Radera
 3. Ambidexter är alltså namnet på denna förmåga, visste inte! Skulle inte säga att jag är det, men tränade mycket som barn på att kunna använda även höger hand till skrivande och klarar det hyfsat bra. Med tanke på att många har en taskig/slarvig handstil numera skulle nog de flesta yngre ta min högerstil som den rätta.

  En sax har jag alltid hållit i höger, vänstersax är nästan omöjligt att använda. Alltså är jag inte äkta vänsterhänt heller. Bestick, tennisracket och hockeyklubba håller jag bäst som en högerhänt. Ambidexter light här!

  Men annan speciell förmåga? Hmm, vet att jag kan fånga uppmärksamhet om jag börjat anteckna med kyrillisk skrivstil, men tja det finns sällan anledning till det.

  Kul fråga till oss läsare, ser fram emot att läsa andras speciella och udda förmågor! :)

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att skriva vackert för hand är verkligen en utdöende konst. Tänk att jag misstänkte att du var vänsterhänt. Undrar vad det var jag läste in mellan raderna. ;-)

   Kyrillisk skrivstil är så vackert! Jag kunde det också en gång i tiden, men jag har tappat all min ryska och med den alfabetet också. :-(

   Radera
  2. Du misstänkte vänsterhänthet hos mig? Blir förvånad, utmärker de sig verkligen på något sätt!?

   Vad synd att ryskan försvunnit, men säkert lätt att återuppta om nöden så kräver. Eller så luras du och är bara en шпион и твои лошади brukas för främmande makts intressen. "Tänk att jag misstänkte att du var..." ;) /Eva

   Radera
  3. Hahaha, ja mitt främsta mål med den här bloggen är att spionera på dig åt ryska intressen. ;-)

   Jag kanske ska säga såhär istället. När du skrev att du var vänsterhänt, så tänkte jag "ja, men såklart". Men varifrån min känsla för det kommer ifrån vet jag inte. Kanske att jag ser vänsterhänta som lite mer intellektuella än högerhänta, för att de har ett lite mer utmanande liv då allt är tillverkat utifrån högerhäntas perspektiv. Eller så beror det på att jag endast träffat vänsterhänta som varit smarta. Jag har inte precis ett stort empiriskt underlag till detta påstående.

   Radera
 4. Cool! Har fötterna hängt med "på köpet"? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh? Hur testar man det? Tror nog jag skulle kunna borsta tänderna med fötterna bara på ren vilja, men det skulle nog ta ett tag. :-P

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...