måndag 3 juni 2019

Måndag förmiddag, dags att planera veckan!

Jag är ett litet planeringsfreak. Jag tror att det hänger ihop med känslan av att ha kontroll, att kunna överblicka åtminstone vad som kommer att hända i mitt lilla liv. Även om jag ständigt får vara flexibel och ändra mina planer (men det är jag också ok med).

Måndagar för mig är planeringsdag. Eftersom jag har ett rätt soft jobb (iaf just nu) så planerar jag på arbetstid. Jag har en checklista för vad jag behöver få in i schemat. Dessa saker ändrar sig lite nu och då, för stunden består de av:


 • Matplanering: vad ska jag ha med mig för matlåda, vad behövs förberedas innan, vilket mat ska tillagas (ffa under helgen) och vad behöver jag handla hem. 
 • Jobbet: möten, utbildningar, vilken dag passar det att jag jobbar hemma etc. 
 • Hästarna: vem ska göra vad vilken dag? 
 • Tvätta håret: jepp, jag har väldigt tjockt hår som tar evigheter på sig att torka, så jag behöver planera in vilka dagar i veckan det är bäst att tvätta håret. 
Tidigare (innan jobbyte och flytt) fick jag även planera in när jag skulle tidrapportera och vilka dagar som hästarnas vattenkar skulle fyllas på. Detta eftersom bägge aktiviteterna tog ganska mycket tid och det måste anpassas till tex dagar då jag kom hem sent från jobbet eller satt i möten hela dagen. Nu slipper jag bägge aktiviteterna, mycket tacksam!

Ibland har jag även planerat in annan träning än ridningen i kalendern, mest för att påminna mig själv om att det måste göras. Sen läggs förstås en massa andra saker in också, tex Camp FI, men de fylls ju på i kalendern allt eftersom jag vet om att de kommer (tex vet jag ju redan nu att det blir kick off i slutet på december, så det är noterat tider på rätt dag). 

När jag fyllt i hästar och jobb, brukar jag surfa in på Willys hemsida för att se veckans erbjudanden. Utifrån vad som är billigt där och vad jag har för färdiga matlådor i frysen, planerar jag in vad jag ska äta de kommande fjorton måltiderna. När det är bestämt, går jag igenom dag för dag, vad som behöver vara gjort innan dessa måltider. Tex om jag ska äta tonfisksås till matlåda på tisdagen, så behöver jag koka ris på måndag kväll samt ta fram matlådan med tonfisksås från frysen. Eller så ska jag äta jordärtskocksoppa till middag på onsdagen, då måste jag köpa mjukt bröd (som jag sällan har hemma) på måndagen eftersom jag handlar måndagar och torsdagar.

Jag har alltså en anteckning i mobilen där allt jag har i frysen finns uppradat (inklusive antal) i de olika kategorierna färdigmat, grönsaker&bär, mat att tillaga, mejeri och övrigt. Sen har jag en annan anteckning där jag fyller på med vad som ska köpas och kanske även vad som eventuellt ska köpas (ifall det är rabatt men jag är osäker på om jag måste köpa det).

Hästarna har jag ett litet eget rotationsschema på, så jag försöker i möjligaste mån rida dem lika mycket. Men vissa veckor blir det mer för nån och mindre för nån annan (oftast när det är nån träning inplanerad), så då får jag kolla historiken bakåt lite och planera så det jämnar ut sig i längden.

När allt väl är planerat och känslan av lugn infinner sig, så gäller det att njuta. För sen hinner det gå några timmar och så dyker det upp nåt möte eller liknande som ställer allt på ända. ;-)

Planerar du någonting eller tar du dagen som den kommer?

4 kommentarer:

 1. När jag jobbar är planering a och o, även om jag egentligen gärna improviserar. Men planeringen är främst för att garantera ett minimum av påtagliga resultat som även andra kan se. Rent privat planerar jag sällan så mycket alls. Har stort behov av tid för spontanitet. Jag är redan så strukturerad och mitt liv så förenklat och utan åtaganden att jag inte tycker planering behövs heller. Det tycker förstås andra däremot. Fått höra senaste tiden från ovanligt många att jag ju inte gör något och att jag måste göra något nu, att det är "sista chansen". När jag frågar "för vad?" får jag inget svar, haha!

  Förstår att du behöver planera mer när du har hästar och jobbar heltid. Men vad är det du vill kontrollera? Ett visst utfall antar jag. Inget konstigt med det! Om man vill ha ett mycket specifikt resultat måste man ju se till att det blir så. Då krävs planering och styrning. Helt naturligt. Kontrollerande och planerande personer vill ju något, vilket bör ses som positivt.

  Själv har jag bara inte riktigt tro på att ökad kontroll från min sida kommer att bidra till något jag vill eller önskar ska hända. Därför väntar jag in mer än styr skeenden. Det går långsamt då, men har inte bråttom. Verkar jag sävlig? Är ju norrbottning. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att jobbet kräver planering, om inte annat så man gör sånt som stämmer med kursplanen. :-) Däremot tänker jag att jag iom mitt planerande, kan vara spontan, utan att det blir konflikter längre fram. Om jag tex inte planerat in att jag ska skritta Björn dagen efter ett träningspass, så finns det risk att jag spontant tackar jag till middag med kollegorna. Eftersom jag tror att kvällen är "tom". När jag då sedan inser att jag inte hinner med att skritta Björn (för att jag varit borta på middag i x timmar), då infinner sig det dåliga samvetet och jag blir besviken på mig själv för att jag inte planerat bättre. Blir det tydligare?

   Jag tänker att jag kontrollerar min vardag, att jag får tid för att vila, träna hästarna, äta bra hemmalagad mat. Jag har en bit till mataffären, så jag kan inte spontanhandla tre gånger/dag för att jag kommer på saker jag saknar mitt i matlagningen. Men jag försöker även vara noga med att planera in vila i kalendern, den är dock lite jobbigare att hålla fast i, jag måste bli bättre på det. ;-)

   Jag tror inte man får bättre resultat av att skynda sig, så om du är tålmodig så tror jag faktiskt resultatet blir bättre. :-)

   Radera
 2. Wow, jag tar till mig av fryskollen, det var väldigt smart, särskilt som jag har en frys och en frysbox. Själv köper jag gärna på mig extra av de varor jag vet kommer att gå åt som exempelvis fryst kyckling då det är billigt, men kan glömma enkla saker som bregott. Har därför alltid en lista på gång till nästa gång jag ska till Willys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fryslistan är guld värd, framförallt när jag planerar maten på jobbet och inte kan gå och kolla. Jag har också frys + frysbox, har försökt göra så att matlådorna alltid är i frysen (enkla att komma åt), medan råvaror är i frysboxen (där man får gräva lite).

   Listor är livräddare!

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...