lördag 22 juni 2019

Fast eller flytande tvål?

Jag tyckte redan som liten om att tvätta mig med fast tvål, då det kändes "rätt" på nåt vis. Min pappa använde alltid fast tvål och jag ville göra likadant. Min mamma tyckte däremot att fast tvål var ohygieniskt, eftersom det blev springor i tvålen som såg smutsigt ut. *himlar med ögonen* Så den fasta tvålen fasade långsamt ut genom min uppväxt, så till slut fanns den bara i tvättstugan (vilket ledde till att pappa gick till tvättstugan för att tvätta händerna, min hjälte!).

Sen flyttade jag ihop med idiotsambon (visst har jag nämnt honom förut?) och då han ansåg att det var "finare" med flytande tvål, så var det det vi hade. Sen fortsatte jag med flytande tvål av gammal vana, ända tills jag läste Fru EB:s underbara blogg.

Eftersom jag inte är intresserad av att göra egen flytande tvål, köpte jag istället Barnängens fasta tvål när den sista flytande tvålen var slut. Vilken lycka!

Jag kan inte göra nåt snyggt diagram över hur mycket jag sparat på att använda fast tvål, men jag misstänker att det inte är långt ifrån Fru EB:s sparande. Den fasta tvålen kostar 4,1 kr styck och den jag har nu har jag åtminstone haft sen i april. Den ser nästan ny ut.

Det roliga med att ha fast tvål, är att när jag är utomlands, så kan jag köpa tvål som en slags souvenir. Istället för att köpa nån konstig plastgrej som ska få mig att "minnas resan", så köper jag en fin tvål som jag kan njuta av i flera månader innan den tar slut. Jag gjorde så förrförra gången jag var på Kanarieöarna (eh, jag vet, jag har lite svårt att sluta resa) och de tre tvålarna jag köpte på en marknad för 2 euro räckte nästan ett helt år. De var dessutom otroligt vackra, så de blev lite av ett smycke i mitt spartanska badrum.

Typ såhär, fast utan etiketter. Som små juveler!

Har du fast eller flytande tvål?

11 kommentarer:

 1. Magi! Någonstans längs vägen har jag nog drabbats av din mammas (alltså inte just din mamma) fobi/rädsla för fast tvål. Men finns det något tråkigare än billig flytande tvål? Din målande bild av vackra underbart doftande souvenirtvålar blir dagens positiva tanke. Undrar om jag kan hålla en fast tvål ren och snygg? Det är nog inte svårare än att förbjuda tonåringen att använda den! Kanske är det så enkelt att hon inte ens vet hur den fungerar och helt enkelt låter bli!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, typiskt tonåringar som inte vet hur "gamla" saker fungerar. ;-)

   Jag tycker det funkar bra med att hålla den ren. Lite svårare med den i duschen, där fastnar det gärna hårstrån, men jag är petig och sköljer tills håren är borta. Känns ofräscht även fast det bara är mitt hår.

   Radera
 2. Jag älskar fast tvål. Flytande tvål har jag bara i köket eftersom det blir för kladdigt med en tvålkopp där.

  Däremot blir det inga billiga fasttvålar. För närvarande kör jag l'Occitane för 40kr styck men de räcker i evigheter. Jag har varit ännu värre förr när jag hade dille på tvålar från Dior och Elisabeth Arden. Så för mig är det inte pengarna som styr utan känslan av en fast tvål av hög kvalitet. Inget slår det. Inte den dyraste flytande.

  SvaraRadera
 3. Fast tvål, definitivt. Jag har upptäckt de underbara Aleppotvålarna och har nu detta enbart. Jag har så nära mellan kök och badrum att jag inte har någon vanlig tvål i köket, men precis som Frihetsgrader skulle jag nog trots allt välja flytande tvål där. Mitt undantag är en duschkräm som jag älskar: Neutrogenas "Rainbath" - men den får jag inte tag på i Sverige och tidigare gick den inte ens att beställa till Sverige på nätet. Jag har inte kollat på ett tag, det känns inte som något livsviktigt. Jag har en skvätt kvar i en flaska jag köpte i USA för några år sedan.

  Min pappa älskar fasta tvålar från typ Dior, men såna säljs ju inte längre. I alla fall har inte jag hittat några. Han är inne på den allra sista tvålen som jag köpte till honom för flera år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick du mig att bli sugen på att köpa tvål i USA också... ;-)

   Radera
 4. Jag har övergått till fasta tvålar av miljöskäl för att få bort plasten. Sedan är minskade kostnader inte heller någon nackdel. Nu behöver jag bara hitta något märke utan palmolja, vilket jag missade att kolla vid första inköpet. Jag har också under våren testat schampoo och balsam i fast format, vilket är något jag också kommer att behålla. Balsamet är jag inte lika förtjust i som schampon men å andra sidan använder jag det inte heller varje gång längre eftersom jag klippt håret kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var köps schampo i fast form? Pris?

   Radera
  2. Instämmer med anonym, var hittar du schampo och balsam? Låter som nästa steg i mitt liv. :-)

   Radera
 5. Alltid använt Barnängens fasta tvål, flytande ställer jag fram till petiga besökare som har problem med fast tvål, folk är överkänsliga nuförtiden. Det är bara att se till att man löddrar tvålen ordentligt och inte slarvar över när man tvättar sig, så försvinner basiluskerna./Mutter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har turen att inte ha så många besökare. ;-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...