fredag 14 juni 2019

Handla för handlandets skull

I måndags när jag planerade veckans måltider föll det sig så att alla måltider redan var klara när jag kollade Willys erbjudanden. Det fanns en hel del intressanta varor som var billigare, men när jag kollade hur många bregottpaket jag hade i frysen (rabatt på bregott denna vecka!) så fanns där redan två och jag har precis tagit fram ett som står i kylen för upptining.

Det, i kombination med att jag läst en del i frihetsmammans blogg (har precis lagt till bloggen i länklistan till höger), fick mig att hejda mig själv.

Vad sjutton håller jag på med? Jakten på billig mat har plötsligt blivit nån slags ursäkt för att hamstra på mig en massa mat. Jag är trots allt ensamstående och det tar tid för mig att äta upp all mat jag har hemma.

Tog mig en titt på min lista på vad som finns i frysen och ska tillagas. Vad sägs om detta!


 • Älgstek
 • 2 kg älgfärs
 • ytterlår älg (till grytbitar)
 • entrecote älg (dvs en till älgstek)
 • fläskytterfilé
 • 3 st laxfiléer 
 • 4 st REKO-korvar, ostekta (oklart hur jag ska hantera dessa, därför hamnade de i frysen)
Med tanke på att min vanligaste vardagsmat är tonfisksås (både röd och vit), kokosgryta (en allmän "slänga-allt-i-grytan-gryta med kokosmjölk som bas), köttfärssås, tacopaj, lökpaj och diverse grönsakssoppor, så kommer det ta flera år att äta ur frysen. 

Jag tar ett djupt andetag och bestämmer mig för att nu ska jag göra mer mat från frysen. Extrapriser i all ära, men först behöver jag faktiskt tillaga den mat jag redan köpt in. 

Jag har dessutom, just i denna stund, 17 matlådor i frysen...

Kan du också fastna i att köpa billig mat bara just för att den är billig och inte för att du har en tanke med den?

12 kommentarer:

 1. Det är också ett sådan område som jag försöker bli mer medveten och bara köpa sådant som jag verkligen vet att jag konsumerar i rasande takt, dvs pasta, ketchup, mjöl och kaffe. Värst är sådana där erbjudanden som säger köp 2 och spara 20öre. Behöver jag en vitlök så köper jag en vitlök! Målet denna sommaren är att bara köpa de vaniljsåser som vi använder och inte falla i lockelsen att köpa två eller tre åt gången. Det är ju lockande med tanke på den goda hållbarheten, men blir det en kvar över hela vintern så går den inte att använda och hela sommarens besparing är utraderad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att jag inte är ensam! Hur mycket man faktiskt sparar på ett erbjudande, är nåt jag behöver kolla upp bättre. Då behöver jag börja skriva upp vad varorna kostar i normala fall. Vissa varor tex rågrut vet jag ju går åt, men andra varor kanske jag "passar på" att köpa när det är extrapris, som frukt. Då får det såklart inte handla om ören i sparande, med risken att jag köper och det hinner bli dåligt.

   Vaniljsås kör jag numera pulvervarianten, smidigt då jag alltid har hemma och så blir det inte för mycket så jag måste slänga. Hm... Nu blev jag sugen på paj. ;-)

   Radera
  2. Vaniljsås är också lätt att göra från grunden om man har ingredienserna hemma.

   Jag försöker också minska på bulkhandeln eftersom prisskillnaden i de flesta fall är försumbar. Om man ändå inte hinner konsumera allt split kostnaden större i slutändan.

   Radera
  3. Vaniljstänger är dock dyra så fråga är om det blir så mycket billigare än färdig utblandad?

   Radera
  4. Plina: Ja, precis som du säger, måste man räkna på vad svinnet kostar också. Så jag behöver verkligen bli bättre på att inte köpa "för att det är billigt".

   Radera
 2. Själv kan jag numera ha det motsatta problemet, dvs att jag inte köper på mig sånt som jag vet kommer att gå åt, när det finns bra erbjudanden. Bra för sparkvoten på kort sikt, men det är ju egentligen på längre sikt som sparkvoten är intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja förr eller senare måste du ju handla... Även om man kan dra på det ganska länge (iaf mtp innehållet i min frys).

   Radera
 3. Älskar att göra fynd i mataffären, så dumt då man ibland får slänga. På tal om vaniljsås så gjorde jag egen i helgen. grädde äggulor och vaniljsocker. Fantastiskt god .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig lyckats med vaniljsåsen, tycker oftast det blir för lite vaniljsmak. Så jag är lat och fortsätter med pulver. ;-)

   Radera
 4. Yes! Tack för tipsen om egen vaniljsås. Jag har tänkt tanken men hindrats av att det låter så svårt, men det verkar ju överkomligt! Det roliga var att vi i början av pajsäsongen missat just vaniljsåsen så dottern stannade på vägen hem och kompletterade. Det var hur mycket bättre än den som vi brukar köpa. Och mycket riktigt så kostade dubbelt så mycket och förvarades kyld. Kanske går det att nå en bättre nivå utan att ruineras:)

  SvaraRadera
 5. Garvade rätt mycket åt detta (läste det i veckan, men var på jobbet så hann inte kommentera), eftersom jag har allvarliga problem med det här. Senast idag var jag på citygross och min bättre hälft höll på att ha ihjäl mig. Mitt under projekt rensa frysen inför flytt så inhandlades flera förpackningar köttfärs. Har också handlat eko-kött på kort datum i mängder på sistone. Detta trots att vi äter mest vegetariskt... logiskt va?

  Handlade även leksaker och kläder på loppis idag. 400 kr fattigare...

  PS. Är riktigt avis på dina matlådor. Här blir det alltför ofta paniklådor bestående av pasta och köttbullar för att det råkade bli icke matlåde-vänlig mat. Det låter som att du har en lösning på det problemet. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kände verkligen igen mig när du skrev i din blogg om den ständiga kampen att få in fyndade matvaror i frysen. Då har jag dessutom en 1/3 frys ihop med en kyl, ett frysfack i en liten kyl och en halvstor frysbox! Fattar du hur mycket jag kan fylla utan att nån säger emot mig... *gaaah*

   Mina matlådor är min ständiga kamp men samtidigt den stora lättnaden i vardagen. Blir förstås lite enklare när man bor själv, jag lagar ju fyra portioner och fryser ned tre, men själva systemet handlar egentligen mer om att bunkra lite extra i början (så man har flera olika rätter att välja mellan) och sedan hela tiden fylla på med en ny rätt varje vecka. Men då ska man ju ha plats i frysen också. ;-)

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...