onsdag 5 juni 2019

10 miljoner

Fru EB skrev i söndags om att få 10 miljoner och vad hon skulle göra då. Eftersom jag var lite upptagen med flytt, så hann jag inte läsa förrän på måndag förmiddag och då kändes det lite fånigt att svara.

Så jag tänkte att jag spinner vidare på det hela i ett blogginlägg istället! 10 miljoner är en väldigt trevlig summa, så efter att ha funderat lite har jag kommit fram till följande.

Om jag skulle få 10 miljoner imorgon, så skulle jag först och främst säga upp mig. Det tvekar jag inte en sekund på. Jag har ett trevligt jobb med trevliga kollegor, men jag slipper det gärna så fort som möjligt. Jag vill spendera mer tid med mina hästar och med mina vänner (samt lite familj också, men inte för mycket!).

Eftersom jag behöver 5,4 miljoner för att kunna ta ut 4 % varje år och ändå ha kapitalet intakt, så blir det sedan 4,6 miljoner över. Först tänkte jag att jag skulle vara givmild mot min omgivning, men sen blev jag lite eh... självisk.

4,6 miljoner skulle räcka mer än väl till en mindre hästgård. Så jag tänker att jag lägger 3 miljoner på en sån gård, typ 5 ha bete och 3-4 boxar räcker gott och väl till mig. Boningshuset kommer garanterat kännas för stort för mig, men kanske behöver jag bara använda bottenvåningen. Tänker att gården ska ligga i närheten av en ridanläggning, så jag slipper sköta ridbana själv. ;-)

Alltså 1,6 miljoner kvar att leka med. Hm... Om jag nallar direkt från det kapitalet (och det inte har nån ränta öht, vilket det förstås kommer att ha) och det ska räcka i 43 år (typ) så kan jag ta ut 37 000 kr varje år. Då får detta bli min resefond, dvs jag kan resa för 37 000 kr varje år utan att jag behöver använda mitt övriga kapital till såna utsvävningar.

Eftersom jag är singel kan jag komma rätt långt med 37 000 kr, tex kan jag roa mig med en dussincharter till Kanarieöarna fyra veckor mitt i vintern. Eller så kan jag åka på flera weekendresor utspritt under året. Då jag inte längre jobbar kan jag dessutom åka precis när som helst (dvs när det är billigt) vilket gör att jag har råd med fler resor.

När jag sedan trillat av pinn (sisådär 2096) så kommer mina syskonbarn få ärva gården och mina 5,4 miljoner. Vi säger att gården säljs utan vinst (yeah right, men det blir enkel matte då) vilket betyder att mina syskonbarn får i runda slängar 3 miljoner vardera. Inte så dumt att vara släkt med mig ändå. Eller ska jag vara elak och ge pengarna till nån annan person, som faktiskt bryr sig om mig? ;-)

Ack, alla dessa bekymmer jag fick av att få 10 miljoner. Sluta jobba, skaffa hästgård, resa lite varje år. Tja, jag måste nog säga att det är nästan som jag har det nu (även om jag inte slutat jobba, äger inte hästgården jag bor på och reser lite kortare och mer sällan än varje år).

Om du inte redan svarat i Fru EB:s blogg, så är jag nyfiken, vad skulle du göra med 10 miljoner?

4 kommentarer:

 1. Det låter som en riktigt bra plan! Kanske du kan hyra ut någon stallplast också? Jag träffade någon gång för ett par år sedan några som hade en hästgård och hyrde ut stallplatser, tränade travhästar etc. Det verkade gå väldigt bra ekonomiskt för dem :)

  Gällande om jag skulle få 10 mkr svarade jag:

  - 4 mkr på betala av skulder
  - 4 mkr investera på börsen
  - 0,5 mkr resa
  - 1,5 mkr i välgörenhet

  Gällande välgörenheten skulle jag inte bara skicka in det i någon särskilt fond rakt av, utan snarare aktivt själv vilja göra något välgörenhetsrelaterat (kanske starta en stiftelse som hjälper folk att uppnå sina drömmar, driva ett projekt om att bygga en skola i Afrika etc)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bekanta som har en stor travanläggning, de tjänar riktigt bra med pengar på att hyra ut till flera olika travtränare. Även om de får jobba en hel del med att hålla anläggningen fin. Men jag tror det krävs lite större anläggningar och personer som faktiskt kan betala (många hästmänniskor tror det är gratis med gård).

   Dina tio miljoner såg också ut som klokt och genomtänkt. Det där med välgörenhet är intressant, jag skulle älska att ha ett stipendium som tex hästintresserade barn med mindre bemedlade föräldrar kunde söka pengar ifrån. För att kunna rida på ridskola tex. Hm... Får kanske ta lite pengar från resefonden. ;-)

   Radera
 2. Köpa gård/hus (ca 2,5-3 milj) i närheten av marken jag redan har, bygga ridhus (1-1,5 milj) gå ner lite i arbetstid så jag hinner jobba mer med hästar och utbildning. Räknar med att kunna ha ca 4-5 milj att kunna investera för att på några års sikt kunna minska ännu mer på jobbet och styra över mer på hästarna. Jag har kommit till insikt att jag inte kommer lyckas med att sluta arbeta, jag kommer bara ramla in på någon annan typ av jobb. Misstänker att jag lider av någon typ av arbetsmissbruk... /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh ridhus! <3

   Så bra att du kommit till insikt om jobbet, det ger ju möjligheter på ett annat sätt. Tex successivt flytta över mer och mer av arbetstiden till hästarna, men kanske stanna på 40-50 % på jobbet.

   Min pappa gick i pension på fredagar när han blev 65 år. Vi retades lite med honom för att han verkade jobba mer när det var fredag, men istället jobbade han med sånt han tyckte var extra roligt. Nu som heltidspensionär är han typ aldrig ledig, för han tar sig an det ena roliga projektet efter det andra. Han lär dö med hammaren i handen. ;-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...