onsdag 19 juni 2019

Leka med siffror

Jag har nämnt ränta-på-ränta-kalkylatorn hos Rikatillsammans tidigare och jag rekommenderar verkligen att man går dit och "leker lite med siffror".

Till exempel räknade jag ut igår att om jag glömmer bort mina konton hos Avanza till 2032, dvs tillför inget nytt kapital utan bara låter det ligga och gotta till sig, så har jag med 8 % genomsnittlig ökning/år fått mer än dubbla kapitalet (2,6 miljoner). Då kan jag sluta jobba och ändå plocka ut 18 000 kr/månad.

Det är helt fantastiskt, för det innebär att så länge jag inte rör mitt kapital, så kommer jag kunna sluta jobba 2032 precis som jag hoppats på.

Vad det också säger, är att om jag tillför mer kapital hela tiden (vilket jag ju gör nu), så kommer jag kunna sluta ännu tidigare än jag tänkt mig, alternativt få ut mer pengar varje månad.

Så jag var förstås tvungen att göra en ny uträkning, med tillägget att jag sparar 2600 kr varje månad. Då hamnade jag på svindlande 3,2 miljoner. Jag kommer då kunna ta ut 20 000 kr/månad när jag slutat jobba!

Det är förstås inga garantier i ovanstående siffror, särskilt som det är osäkert med hur skatten kommer dras på ISK (har räknat med 2018 års skattesats), men det är ändå en riktigt rolig tankelek. Speciellt som jag var lite smådeppig över hur dyrt det blivit med hästarnas inackordering efter flytten (planen var att spara 4500 kr/månad och inte 2600 kr).

Brukar du leka med kalkylatorn eller excel?

13 kommentarer:

  1. Jag gör absolut det, vilket nog också märkts på min blogg. Tycker det är vansinnigt skönt och ibland lite deppigt att ens nysparande gör så liten skillnad. Vilket kapital du har förresten, särskilt imponerande med ett rätt "litet" nysparande. Grattis!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Leker mycket med siffror och hushållsbudget. Vilket är bra. Man får koll och ökad medvetenhet. Tyvärr ökar inte kapitalet lika frekvent som jag är inne och tittar på det 😊

      Radera
    2. Frihetsmamman: Jag kan tycka att det är lite skönt att nysparande gör liten skillnad, så slipper jag ha dåligt samvete över att ha tre hästar som kostar pengar. ;-) Men samtidigt gör ju nysparande stor skillnad också, det är mest att jag har en ganska kort tidshorisont med 13 år.

      HM Charlotta: Haha, jag försökte "gömma" avanzaappen på mobilen för att minska hur ofta jag går in där, men likt förbaskat letar jag mig dit varje dag. ;-)

      Radera
  2. Jag brukar roa mig med ränta-på-ränta kalkylator och Excel väldigt ofta :) Tycker du det är väldigt inspirerande, bra också om man vill inspirera personer som kanske inte annars har så stort intresse för sparande. Grymt kapital du har!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är skoj att försöka få upp andras intresse för sparande, även om de flesta jag testat på inte tror det kan vara så bra egentligen. ;-)

      Tack, kapitalet ser jag egentligen som mitt förtida arv, men samtidigt har det ju vuxit till sig mer eftersom jag placerat det ok. Så jag får försöka ta åt mig lite i hur bra det går just nu (kan säkert komma en krasch snart och då får vi se hur mycket is i magen jag har, haha).

      Radera
  3. Hej! Blev lite nyfiken. Hur räknar du ut hur mycket du kan ta ut varje månad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har gjort en uträkning i excel, där jag drar bort varje års kostnader från totalsumman, samtidigt som jag lägger till en genomsnittlig värdeökning varje år. Dessutom kommer pensionen att läggas till efter 67 år, så då blir såklart årskostnaden jag drar från totalsumman lägre. Men eftersom jag inte ska lämna efter mig några pengar när jag dör, så behöver jag inte ha lika stort kapital. :-)

      Sen vet man ju aldrig helt säkert att ifall räknandet stämmer, men det löser sig alltid på nåt vis till slut ändå.

      Just nu har jag omkostnader på ungefär 20' varje månad, men jag tänker att jag inte kommer att ha tre hästar om 13 år och likaså behöver jag inte använda bil (dvs bensinkostnad) lika mycket som nu. :-)

      Radera
    2. Oj vad spännande. Jag har snöat in mig på 4% regeln och har inte tänkt på att räkna på ett scenario där man faktiskt tillåter sig att låta kapitalet minska. Ditt sätt att räkna gör ju att man faktiskt kan bli fri tidigare. Det väcker frågor som måste man lämna efter sig miljoner till barnen eller kan man vara så självisk att man gör av med alla sina pengar innan man dör?

      Radera
    3. Jag tänker att även om man räknar på att inte lämna några pengar efter sig, så kan det ändå alltid bli en slant. Jag räknar tex på att om jag slutar jobba vid 50 år och vill ha 20' att leva på varje månad, så har jag ändå runt 25' kvar den dag jag fyllt 80 år. Då har jag räknat på en snittavkastning på 7 % på kapitalet, det går förstås att både höja och minska den siffran.

      Allt är egentligen ett experimenterande, ingen vet ju hur framtiden kommer att te sig. Men om inte annat är det nyttigt att fundera på hur man själv vill göra. :-)

      Radera
  4. Att plocka ut 18’ per månad från 2,6 miljoner innebär att du tar ut 8,3 %. Enligt Trinity studien så är risken nästan 50% att pengarna är slut inom 25 år. 31% risk att de är slut redan inom 15 år. Är det inte lite för dåliga odds eller räknar du med en hög pension som ska täcka upp om pengarna tar slut när du är 65?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag räknar inte på % öht. Jag räknar på att pengarna ska vara slut när jag är 80 år, däremot räknar jag också på att pensionen kommer betala ut några slantar de sista 15 åren. :-)

      Radera
  5. Jag antar att jag får ungefär samma känsla av att gå in på RikaTillsammans ränta-på-ränta-kalkylator som en consumer sucker får när hen får spendera en dag i ett shoppingcenter en Black Friday. Ränner där stup i kvarten och räknar ut alla möjliga, och omöjliga, scenarion – vad händer om jag gör si under x antal år, eller så under y antal år. You´re my only hope, Obi Wan Keräntapåränta-kalkylator!

    SvaraRadera

Börsen gör mig nervös...

Det är konstigt hur hjärnan fungerar. På nåt vis har jag lättare för att ta motgångar än framgångar. Det är som att jag inte riktigt tror på...