tisdag 14 maj 2019

Balansering av portföljerna

Snark, snark. Nädå, jag lovar att det inte kommer bli nåt superkrångligt inlägg om hur jag balanserar portföljerna. Snarare så handlar det om att jag klurar på hur jag ska balansera dem öht.

Från början tyckte jag att det var jättelätt. Jag köpte helt enkelt lika mycket av varje fond/aktie i varje portfölj. Det är också en strategi jag fortsatt med framåt.

Men det jag hänger upp mig på nu, när jag gick igenom mina portföljer inför dagens aktieköp, var hur jag ska bedöma vad som är "lika mycket". Låt mig illustrera med ett par exempel från min portfölj Leva på utdelningen.

I portföljen återfinns bland annat Swedbank och Swedish Match. Då jag har en regel att jag inte köper när aktien är för dyr, så har jag en gräns på Swedbank på 355 kr/aktie och på Swedish Match på 262,5 kr/aktie. I söndags stod de i 146,65 kr respektive 467,7 kr. Dvs jag har inte köpt nya Swedish Match på evigheter, för de har enligt min definition varit för dyra. Däremot har jag köpt på mig Swedbank, speciellt när de dök efter diverse fuffens (huruvida det är smart eller inte ser vi om x år).

Så om jag ska se på hur stor andel av portföljen de består av utifrån vilket GAV de bägge bolagen har, så har jag 13 % Swedbank och 7 % Swedish Match. Men om jag istället kollar på vilket värde de två bolagen har genererat i min portfölj, så står bägge på 12 %.

Eller för att göra det ännu mer transparent; Jag har köpt Swedbank för 73 499 kr och Swedish Match för 39 017 kr, i söndags var de värda 54 877 kr respektive 53 441 kr.

Så vilket värde är det egentligen jag ska gå efter, när jag vill att 20 % av min portfölj ska bestå av vardera bolag? Ska jag gå på det jag köpte aktierna för eller det de är värda idag?

Hur tänker ni?

4 kommentarer:

  1. Jag gör det enkelt för mig ock tittar bara på nuvarande värde. Jag har fortfarande några innehav i en depå där jag måste hålla reda på inköpskostnaden men de jag har i ISK har jag ingen koll på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dåså, då bestämmer vi så. :-D Skönt att ha nån med på resan.

      Radera
  2. När jag funderar genom vad du egentligen skriver så drabbas jag av mer övertygelse att jag personligen ska skärpa mig och börja köpa mer globala indexfonder istf mest enskilda aktier :) Liten bit av alla kakorna, det låter gött det, då slipper jag våndas eller välja, och våndas igen om jag tagit rätt beslut eller ej eller drabbas av Decision fatigue. Ditt huvudbry med ovanstående exempel hjälper mitt beslut, det tackar jag för.

    Jag skulle oxå som Frihetskraft ovan räkna på nuvarande värde. Det är ju balans i nuläget du söker eller hur?

    Citerar wikipedia:
    In decision making and psychology, decision fatigue refers to the deteriorating quality of decisions made by an individual after a long session of decision making.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt ärligt Kitty. Jag kände lite samma sak när jag började klura. För även om det är fantastiskt roligt med utdelning, så får jag lätt ångest när jag ska bestämma vilket företag som jag tror så mycket på att jag köper mer i det. Kommer inte använda nya pengar till att köpa aktier, utan bara fortsätta använda mig av utdelningen, för jag märker att jag får härdsmälta över besluten.

      Så skönt att jag har underlättat beslutet för dig iaf! :-) Billiga indexfonder är suveränt!

      Radera

Börsen gör mig nervös...

Det är konstigt hur hjärnan fungerar. På nåt vis har jag lättare för att ta motgångar än framgångar. Det är som att jag inte riktigt tror på...