söndag 27 oktober 2019

Skenande kostnader

När lönen kom för några dagar sedan, så var den nästan 30 % lägre än vanligt. Jag får skylla mig själv, eftersom jag tagit ut några semesterdagar jag inte hade, dvs obetalt semester. Jag glömmer så lätt bort att obetald betyder att jag inte får lön de dagarna. ;-)

Nu går väl världen inte under för att jag får lägre lön, men det kombinerades med två väldigt saftiga räkningar från kreditkortsbolagen. Jag vet att det varit några större utgifter som skulle komma tillbaka och bita mig i baken (eller, som en av de roliga deltagarna av Robinson en gång sa "Den tå du trampar på idag, kan ha förbindelse med den röv du måste slicka imorgon". Hehe.), men jag trodde att jag hade kontroll.

Icke så...

Nästan hela bufferten gick åt (ok, jag har inte så stor buffert, så säg 8' då) för att betala kreditkorten. Så nu är jag lite darrig i knäna och ledsen i ögat. Inte hjälpte det heller att dagen efter att jag upptäckte det här, gick mina gummistövlar sönder. Man kan tycka att stövlar för 600 kr ska hålla längre än några månader. Jag ska försöka reklamera dem, men vi får se hur det slutar.

Så nu ska jag dra åt svångremmen ordentligt. Eftersom jag känner mig själv, så gäller det att vara proaktiv. Jag har därför avbokat ett spa-besök (inkl dyr middag) med en kompis (hen blev besviken och tyckte att jag kunde väl "sälja några fonder". Yeah right... Det kommer inte hända närmaste årtiondet.) och sen avbokade jag min mysiga bortahelg vid årsskiftet.

Det sista sved lite i hjärtat. Jag hade tänkt ha en riktigt härlig helg medan jag går igenom året som gått och sätter upp nya mål. Verkligen tar mig tid för reflektion. Men 2000 kr för ett dygn är för mycket pengar. Så istället ska jag försöka mysa på ett fik i Uppsala och hålla kostnaden runt hundralappen.

Vidare kommer jag inte köpa något från REKO på obestämd tid, jag har tagit bort så jag inte får upp nåt i flödet på fb, för att inte fresta mig själv. Billigast möjligt blir regeln för resten av året och jag har totalt köpstopp för allt som inte är akut att köpa (tur för mig att jag precis köpt nya ridbyxor...).

Jag hoppas att de här åtgärderna ska hjälpa mig att minska kostnaderna igen, för det är mycket roligare att fylla på bufferten än att plocka ut pengar därifrån.

Har du nåt sånt där självklart panik-spara-pengar-tips som du tror kan hjälpa mig?

19 kommentarer:

 1. Sånt här händer mig jämt. Senast förra månaden var lönen mycket lägre kombinerat med mer utgifter och nu när jag trodde jag skulle få en bättre månad damp ridskolefakturan ner. Det löser sig men jag tappar modet.

  Jag tror du gör rätt i att ställa in roliga saker. Det är när man kör på med belöningar trots man inte borde som det blir dåligt. Du är snart tillbaka på rätt spår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är en av sakerna jag gillar med bloggen. Att känna att man inte är ensam, inte ens när man gör "fel" saker och inte toksparar varenda månad. Jag hoppas du blir pepp igen när nästa lön kommer, men jag känner verkligen igen känslan.

   Tack för din fina kommentar. <3

   Radera
 2. Bara att ta tjuren vid hornen och kapa. Bra att du drar i bromsen. Även om du lätt har råd så känner jag som du - stashen/ISK rörs ej. Då säljer jag hellre finservisen jag fått i arv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, herregud, jag skulle ha råd att köpa en häst för 500' utan minsta problem. Men aldrig nånsin att jag skulle göra det.

   Jag ska sälja av lite grejer också, har bara inte fått tummen ur (eller jo, har ett annonsinlägg som väntar på godkännande på fb, men tänkte att jag skulle lägga upp lite grejer på tradera också).

   Radera
 3. Usch vad trist! Jag har också mindre pengar än vanligt just nu, en lön på 80% och lite semesterkredit. Dessutom fyller dottern år och det gör alltid lite extra hål i kassan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen hopplöst när de där månaderna kommer. Men vi får försöka peppa varandra i att det kommer nya månader, där man kan spara mycket, mycket mer istället!

   Radera
  2. Precis! Jag sålde också ett par freejump stigbyglar efter att jag insett att jag tycker de är för tunga och klumpiga. Gav mig en tusenlapp :-)

   Radera
 4. Det här spartipset kanske inte funkar i din livssituation, men jag tänkte som inspiration i alla fall.
  När jag pluggade brukade jag sikta på en ”perfekt ekonomisk månad” när det var lite ont om pengar. Matpengar för månaden fördes över till matkortet (som bara funkade att betala med i matbutiken), 200 kr togs ut i kontanter och räkningarna betalades. För att lyckas med en perfekt månad skulle inga andra transaktioner göras på kontot förrän räkningarna nästa månad betalades, en riktig utmaning! (På den tiden hade jag bara ett konto med tillhörande kort och inget kreditkort.)

  För att överhuvudtaget ha en chans plockade jag ut allt utom matkortet ur plånboken och sen hade jag också mina 200 kr i kontanter att spendera i nödfall.

  Det var kanske inte ens hälften av gångerna jag lyckades helt, men även om jag inte nådde hela vägen fram de andra gångerna var det inte mycket pengar som rann iväg i onödan eftersom jag var tvungen att hämta kortet hemma först om jag skulle ta ut pengar eller handla något där mina kontanter inte räckte till. På den tiden var ju inte nätshoppingen så stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett så himla bra tips! Jag brukade ta ut 500 kr/vecka när jag var fattig och så skulle de pengarna räcka till allt den veckan. Det blev mycket mer konkret upplevde jag och om pengarna var slut på lördagen, ja då var de slut och jag fick klara mig hela söndagen utan att handla (typ mat). Ska nog testa det här tipset, första steget blir att ha tillräckligt med pengar på kreditkortet för att inte ens behöva använda krediten varje månad.

   Jag har ju hållit på och rensat ur frysen, eftersom jag tenderar att fylla på med massor av god mat i den och sedan eh, fylla på ännu mer god mat. Men jag verkar som aldrig bli klar. Jag har fortfarande (!) 1 kg älgfärs, älggrytbitar, fläskytterfilé och 1 kg nötfärs som bara väntar på att bli tillagat...

   Radera
 5. Gå all in på portionen under tian.
  Sälj av det du ändå har planerat att sälja. Se om du kan få ner någon fast kostnad även om det inte ger resultat denna månad så kanske till nästa för att snabbare få tillbaka bufferten.
  Kolla om du kan jobba av en del av stallhyran, brukar alltid finnas något att syssla med på en gård... Om du måste köpa mat till de fyrbenta (typ kraft, mineraler dyl) se om det är någon annan i stallet som behöver så kan ni köpa storpack, mycket billigare med en 25 kg säck än en hink på 5 kg. Här tipsar jag också om granngårdens egna märken, kolla foder för tex ko, mycket billigare att köpa selen på säck för ko än den som är exakt likadan i liten hink till häst. Att kolla sortimentet hos svenska foder kan också vara en ide, de brukar inte sällan ha bättre priser än granngården.
  Med djur tycker jag att det alltid har en förmåga att beräknad månadskostnad inte riktigt stämmer överens med den slutgiltiga, nog är det alltid någon extra utgift som kommer och landar in som man inte räknat på.
  Med tre hästar skulle jag då däremot vilja ha en betydligt större buffert, en kolik på någon (givetvis) obekväm arbetstid kan ju skapa ett hål i en plånbok som mer påminner om en insjö.

  Lycka till!
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Många bra tips, hoppas att fler läser och lär. Ska verkligen ta mig i kragen och lägga ut några dvd:er på tradera. Kruxet är väl bara att pengarna jag får in på försäljningar går direkt till sparande. ;-)

   Finns tyvärr inget behov av extrahjälp i stallet och allt foder ingår. Fördelen där är förstås att jag vet vad kostnaden blir för hästarna varje månad. :-)

   Jag använder kreditkort som buffert ifall nåt riktigt dyrt och akut skulle inträffa, men hästarna är veterinärvårdsförsäkrade för att täcka tex en kolik. Så på så vis törs jag ha lägre buffert. Men den är under uppbyggnad, vilket såklart också tar tid.

   Radera
 6. Får jag vara lite motvalls? Jag tycker att man bör ta chansen att umgås med sina vänner så mycket man kan. Pengarna kan man alltid ta igen senare, inom rimliga gränser, men vänskap kan man inte skjuta upp. Och vid den här tiden på året kan ett spa-besök också vara en bra investering, om det får en att bli lite piggare och gladare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt tänkt! Men i det här fallet var kompisen inte nån jag egentligen vill tillbringa särskilt mycket tid med, så det var rätt skönt att avboka. Hade jag varit i riktig ekonomisk panik hade jag tex även avbokat utlandsresan, men så illa är det såklart inte. :-)

   Radera
 7. Dags för Skåne?

  LEDIGT för uthyrning: "Compact-living" boende med cottagekänsla på 2 rum o kök. 5 min från Flyinge. Häst och husdjur är också välkomna. Kan även rekommenderas som student-lya för 2. För mer info och bilder på riktigt 🙂 - PM eller SMS 0733-100222. Dela gärna🌟

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du är för rolig du. Men det där stället skulle dubbla boendekostnaden för både mig och hästarna, så det hade inte precis blivit billigare. ;-)

   Radera
 8. Visst är det trist när det blir sådär. Samma läge här, kvarskatt 9000,tandläkarbesök för jycken (igen) räknar m minst 5000, sonen ska till Polen på skolresa, säkert 3000...Pengarna finns ju, men tråkigt är det. Det som är lättast att ge sig på är ju matkontot eller om man har nåt att sälja. Bara att bita ihop, bättre tider kommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blääää så trist för dig! Jag funderar på att minska ned mitt godisintag också, där tror jag det rasslar iväg ganska mycket pengar helt i onödan. Sen ska jag försöka att vänja mig vid att handla på Lidl också. Men den tröskeln är så hög, så hög...

   Radera
 9. Hitta på något roligt framöver som du blir glad över och som inte kostar pengar. Viktigt ändå att har trevliga saker att se fram emot./Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad du är gullig! Såklart måste man ha saker att se fram emot. Jag har precis börjat sätta igång en av hästarna efter en mindre skada, så varje ridtur är av stor glädje. Sen är det snart Stockholm Horse Show, också nåt att verkligen se fram emot. I år ska jag tom åka dit en dag, inte bara kolla på datorn. :-)

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Boende: 10785 kr (3753 kr). Mat: 5294 kr (4521 kr)...