tisdag 5 november 2019

Gryningslampa

Man ska uppskatta de små sakerna i livet och det brukar jag vara bra på. Till exempel är jag tacksam varje morgon som jag vaknar av min gryningslampa.

Tanken med en gryningslampa är att den ska successivt lysa upp rummet mer och mer, så att man nästan är vaken när larmet går. Att kroppen, tack vare ljuset, närmar sig medvetandenivå, så man inte är i djupsömn när det larmar (för det vet nog alla hur död man känner sig då).

Jag använder dock lampan annorlunda. Ljuset kan ställas på olika nivåer från 1-10. Jag är noga varje kväll att ställa in ljuset på 10, för då vaknar jag av själva ljuset och slipper höra alarmet.

För mig är det oerhört viktigt att få vakna mjukt och sedan ha gott om tid på mig på morgonen. Det är en av anledningarna till att jag tycker om mitt nuvarande jobb, vi har flextid, så man behöver inte komma in före 9 (en vanlig dag är jag på jobbet nån gång mellan sju och halv nio, varför tvingas välja?) och jag behöver inte passa tider och stressa redan på morgonen.

Jag har köpt en lampa som hjälper mig, men givetvis går det att fixa en budgetvariant (det hade jag under den fruktansvärda period då jag pendlade till Stockholm varje dag), då tar man helt enkelt tre olika små lampor med olika watt (jag har för mig att jag hade 15, 20 och 30), som man kopplar till tre olika timer. Sen ställer man in att de ska tändas med en kvarts mellanrum och den sista en kvart innan det är dags för larmet att gå igång. Väldigt enkelt! Det underlättar dock om man kliver upp samma tid varje dag (vilket jag inte gjorde), för annars blir det väldigt meckigt med att ställa om timers hela tiden.

Har du någon viktig rutin som inte får ändras på?

8 kommentarer:

 1. Faktiskt inte - allt kan ändras på har jag märkt.

  Förr trodde jag att jag hade många måsten men nu har jag gjort så stora förändringar att jag inte känner så längre. Kaffekoppen i sängen på morgonen som jag druckit i flera år är nu borta. Frukosten hemma innan jobbet är borta.

  Kanske är det kaffet som jag inte vill vara utan men jag kan nog vara utan det också om det kniper.

  Gryningslampa låter gött. Vad har du för nån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öh... Det borde jag såklart veta. Haha. Philips tror jag. Den här såg likadan ut som min, så borde vara den:

   https://www.clasohlson.com/se/Wake-up-light-Philips-HF3500/p/36-5449?gclid=Cj0KCQiA2ITuBRDkARIsAMK9Q7Os2Fuf0B-8r5jAyavLVDVus2ieFviLywSXh-9S-twn91g4w0AM6B8aAprvEALw_wcB

   Radera
 2. Har haft en sådan bredvid sängen i flera år. Använde den i början men tyckte inte att jag vaknade av ljuset och märkte inte att jag var så mycket piggare av att ha exponerats av ljus innan jag vaknade. Använder den enbart som klocka nu för jag vill se hur mycket klockan är när jag vaknar till på natten. Larmet har jag på mobilen. Men nu blev jag lite sugen på att prova den igen och se om det funkar. /Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tror du inte att det är för att du låter lampan avgöra på vilken nivå ljuset ska vara för att du ska hamna i halvvaket tillstånd? Jag kan ju vakna på allt ifrån nivå 1-10 beroende på hur trött jag är. Sen vet jag väl inte om jag blir så mycket piggare av lampan, men jag slipper det här hastiga uppvaknandet som alarmet ger mig.

   Mobilen är bannlyst i mitt sovrum, ännu en sak som förbättrar sömnen. ;-)

   Radera
  2. Jag ska göra ett test till så får vi se. Min mobil är iallafall avstängd från alla blip och pip och ligger på hyllan under så att ev. ljus eller blinkande inte ska kunna störa på natten./Hea

   Radera
  3. Jag tycker ändå att jag har svårare att slappna av med mobilen bredvid. Rätt vad det är så kommer jag på nåt att kolla eller googla. ;-) Så för mig är det enda sättet att lägga den i köket på kvällen.

   Radera
 3. Gryningslampan är fiffig, köpte en till tonåringen och passade på att testa. För mig som nu är i övervuxen ålder funkar budgetvsrianten med digitaltimer och sänglampa. Vaknar inte tvärt då det tar en liten stund innan ögonlocken öppnar sig.
  Det är fantastiskt skönt att vakna i ett ljust rum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att vakna i ljuset är bästa sättet att vakna. <3

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...