torsdag 7 november 2019

Flytta eller inte flytta?

Ursprungligen var planen att så småningom i livet flytta till Skåne. Efter att ha varit i Malmö kändes det riktigt härligt, men en sak som en kollega sa i förbifarten har fått mig att fundera.

Kollegan hade varit på en föreläsning om klimatförändringar och om femtio år skulle tex Spanien inte gå att bo i längre. Likaså skulle snöiga vintrar redan inom en snar framtid vara ovanliga i Mälardalen. Hen frågade lite roat varför jag skulle flytta till Skåne om det bara var snön jag ville undvika?

Så jag började klura på varför jag vill flytta. Mycket är förstås för att få en längre vår och en längre höst, men kanske handlar det mest om att drömma om nåt som inte är nuvarande verklighet (läs: gräset är alltid grönare på andra sidan staketet). Det jag ofta pratat om med Skåne är att det är ljusare längre på vintern, men på årets kortaste dag är det en timme mer det handlar om, jämfört med där jag bor nu. Är det värt allt bök och stök för en ynka timme?

Svaret på detta kommer jag kanske att få när jag har mitt sabbatsår. För frågan är ju egentligen, om jag lever ett fritt liv där jag kan välja när jag ska vara inne och ute även mitt i vintern, kommer jag vara lika besatt av att jaga ljuset som nu? Eller kommer jag att vara fullt nöjd med mina sex timmars dagsljus i slutet på december?

Jag fick för ett tag sedan tips om ett liknande boende som jag har nu, men i Skåne. Största skillnaden mot för nuvarande boende var att hästarna inte gick i lösdrift (vilket jag föredrar), men att in- och utsläpp samt mockning ingick i stallhyran. Lägenheten var dessutom några kvm större, men däremot fanns det ingen egen tvättmaskin. Men mina utgifter för mig och hästarna skulle dubbleras och där nånstans gick luften ur mig fullständigt. För det skulle betyda att om jag endast hade en häst uppstallad där (plus bodde där), så skulle det bli samma kostnader som jag har nu för mig själv och tre hästar.

Såklart finns det andra boenden och stall i Skåne, som är både billigare och bättre. Men det fick mig att fundera. Har jag det egentligen så bra som det kan bli redan, förutom att jag jobbar heltid? Är lösningen kanske inte en (dyr) Skåneflytt, utan att få tiden att njuta av nuet?

Många frågor, men jag hoppas att sabbatsåret ska svara på en del av dessa. :-)

Har ni som läser några kloka inputs?

6 kommentarer:

 1. Inga kloka input, tycker du resonerar klokt. Finns inga skäl att göra något förhastat, det klarnar nog med tiden speciellt efter ett sabbatsår./Hea

  SvaraRadera
 2. Jag rekommmenderar att fortsätta som du gör. Att specifikt planera exit/drömmen, leta efter "bästa ställe" med allt vad innebär. Det är mera kreatovt än att bara tänka; sen, då ska jag göra allt rätt. Om man inte definierat rätt kan det ju bli ett magplask av besvikelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men samtidigt blir det såklart tokigt om det efter flytt visar sig att jag skulle ha stannat kvar i Mälardalen. Svårt det där!

   Radera
 3. Mitt input är att ställa upp för dig själv vad du vill göra en vanlig vecka (och även helgen räknas då den inträffar varje vecka).
  Det jag läser in hos dig är: Rida, gärna i fin natur och ev i ridhus. Umgås med hästarna och sköta stallsysslorna. Men vad vill du mer? Läs gärna det här inlägget inklusive kommentarerna så kanske du får mer tankar framåt?
  https://enkelboning.com/2019/10/07/ekorrens-bokcirkel-hur-hittar-man-sin-plats-pa-jorden/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du nämner just det inlägg som fick mig att tänka ett varv extra. :-) Jag tycker det är en väldigt nyttig tankeövning.

   Tex inser jag att jag trivs väldigt bra med att bo på landet, för jag vill bo nära mina hästar, men ändå ha hyfsat nära till en stor stad (med alla möjligheter det ger). Förutom att hålla på med hästarna vill jag umgås med mina vänner, som såklart inte följer med till Skåne. Likaså vill jag låna en massa böcker på ett bra bibliotek och då underlättar det att ha nära till ett bra sådant.

   Ska jag vara lite krass, så är det enda jag saknar i dagsläget ridhus och att få bestämma över min tid helt och hållet. Skulle den andra delen uppfyllas, så skulle jag lätt kunna åka till ridhus i närheten tex en vardagsförmiddag och ha det helt för mig själv...

   Just att ha vardagen så pass bra att man inte vill ta semester från den, stämmer väldigt väl med mig. Jag längtar enormt mycket till julledigheten (drygt två veckor!) då jag ska vara hemma och bara njuta av att vara hemma...

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...