onsdag 6 november 2019

Ta ett sabbatsår!

Jag fortsätter att klura på mitt sabbatsår. För att gardera mig tänker jag att jag behöver 20' varje månad dvs jag måste ta 240' från portföljen. Det svider kan jag lova. Speciellt som den just nu är på all time high med 1,3 miljoner (lite komiskt att jag känner mig totalt pank efter att ha betat av senaste räkningshögen, men ändå är jag rikare än någonsin). Jag klurar lite på om mitt månatliga sparande kanske ska slussas till sparkontot på Avanza istället för in på ISK:t? Om jag nu ändå ska ta ett sabbatsår om ett par år, är det väl dumt att binda upp de pengarna i fonder också?

Vilket förstås osökt för oss till frågan. När ska jag ta ett sabbatsår?

Jag tror att jag har landat i att ansöka om sabbatsår av "personliga skäl" (för jag vill inte starta företag eller plugga det här året, jag vill bara vila, vara med hästarna och njuta av att äntligen bli kreativ igen. Sen kanske det i förlängningen gör att jag startar företag eller pluggar, men jag vill inte ha det tvånget innan), där jag tänkte att jag ska hitta på en resa jag och en kompis ska göra under ett år. Enda kruxet är väl att jag inte kommer göra nån resa, utan bara vara hemma. Får man ljuga? För säger jag sanningen lär jag få avslag direkt...

Sabbatsåret bör inledas i maj. Inte för att nåt särskilt brukar hända i maj, utan för att jag tänker ett steg längre, när skulle det kännas ok att återvända till jobbet? På nåt vis känns det mycket tyngre att jobba under vintermånaderna, så jag tänker att maj = allt är ljust och varmt, sommaren hägrar, då bör jag klara av att börja jobba igen.

Så... Sabbatsår från maj 2022 till maj 2023. En fantastiskt härlig tanke. Enda frågan som kvarstår (förutom ifall jag ska styra om mina sparpengar) är; när ansöker jag om ledigt? Hur pass tidigt/sent är rimligt?

Tanken på att vara ledig ett helt år känns alldeles svindlande. Jag hoppas att ledigheten ska ge svar på en av de mest brännande frågorna för mig. Se mer i morgondagens blogginlägg. ;-)

11 kommentarer:

 1. Jag är oxå inne på sabbatsår. Lustigt min portfölj är oxå uppe i 1,3 Msek ;)
  Jag har funderar på att byta bana/trappa ner i många år, ungefär sedan jag började jobba som ingenjör för 16 år sedan. Men så blir jag lite girig och alla säger ju att lärarjobbet är så drygt och jag kommer halvera lönen etc etc. Mitt sabbatsår: vara hemma när barnen kommer hem från skolan. Starta upp min yogastudio. Plugga franska på distans. Hoppa in som vikarie i skolan. Min officiella förklaring till min chef (vill ju inte bränna alla broar) blir nog att jag vill lägga ner mer tid på barnen, han vet att vi haft det struligt med dem. Jag kommer inte kunna komma tillbaka till min gamla tjänst och det börjar kännas rätt ok, går jag tillbaka så finns det annat jag vill göra, byter gärna chef oxå. Tänker precis som du att innan sommaren vore bra, framförallt för att jag då minskar min skatt rejält så mkt bättre än att vara ledig jan-jan. Jag funderar på att ta det nu 2020-2021, då har jag haft mitt jobb i 3,5 år. Eftersom nån måste skolas in på mitt jobb så tänker jag att jag ber om detta redan nån gång efter nyår. Måste bara få med mig min man på detta, inte helt lätt... vi är helt skuldfria(fantastisk känsla) med totalt 2M i ISK. Vi har råd... ska bara göra det...men läskigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lärarvikarie (enstaka timmar då och då) skulle jag kunna tänka mig. Läraren har redan förberett uppgifter, ungarna kommer ändå inte bry sig i mig och jag slipper all förhatlig dokumentation. ;-)

   Så himla spännande att du är på gång! Jag tror jag ska våga steget också, men rent strategiskt är det nog bäst att vänta några år, då vi har en rätt så turbulent tid framför oss i gruppen (en ska sluta som inte går att ersätta samtidigt som vi ska arbeta på ett nytt sätt).

   Radera
 2. Låter modigt, lite läskigt men helt underbart. Bra med delmål så att man orkar och mår bra. /Hea

  SvaraRadera
 3. Spännande tanke med sabbatsår. Vad är reglerna kring att ta ut ett sabbatsår? Jag är inte insatt alls i det, men måste man ha en anledning, tex prova annan anställning eller plugga eller nått?

  Tror tanken kan vara sund. Att nollställa sig lite och verkligen känna på en annan vardag. Tror mycket spännande kan komma ur en sådan period i livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kollade precis på vårt jobbs sida och där står det att man kan få tjänstledigt för att "studera, starta eget företag eller vara ledig från jobbet av personliga skäl". Frågan är vad som funkar under personliga skäl. För mig är ju drömmen om att lägga mer tid på mina "barn" dvs hästarna det som hägrar, men jag misstänker att det bör vara av typen "ta hand om sjuk svärmor".

   Jag har några ganska viktiga beslut framför mig, som jag tror kan bli lättare att ta efter ett sabbatsår. Så ja, det kan komma många spännande saker tror jag.

   Radera
 4. Underbart! Jag hade nog nu styrt om sparandet till ett sparkonto döpt "friår". Det hade känts bättre.

  Sedan är det nog lättare för arbetsgivaren att tackla att du faller bort i ett år om du är hyfsat tidig på bollen. Då kan du också förbereda ev kollegor / vikarie i lugn och ro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh friår! Det har jag för mig att min mammas bästis fick vid nåt tillfälle. Visst var det nåt S-regeringen hade en period. Minns att hon inledde friåret med att sova (!) i princip i tre månader... Snacka om att vara slutjobbad.

   Jag tänker mig att diskussionen bör komma upp nån gång i slutet på 2021 när vi börjar prata om mål för 2022. Så får jag ta det därifrån sedan.

   Ska definitivt döpa sparkontot till friår!

   Radera
 5. Notera dock att man inte har rätt till tjänstledighet. Det är något som arbetsgivaren måste bevilja. Min arbetsgivare (kommun) har som policy att inte bevilja tjänstledigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är det som jag oroar mig för. Förvisso är min arbetsgivare ganska flexibel överlag (tex jobbar jag hemifrån en dag/vecka), men även om jag vill vara ledig, är det såklart inte säkert att jag får det. Kruxet är väl att jag kanske letar efter ett annat jobb om jag inte får ledigt. ;-)

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...