torsdag 21 november 2019

Diskrepans i ekonomin

Häromdagen slogs jag av vad som är skevt med min ekonomi. Jag separerar vardagsekonomin och mina konton på avanza fullt ut. Har någonting väl hamnat på avanza, så flyttas det inte därifrån. Undantaget utdelningar som jag i framtiden kommer spara undan till kommande skatt (det var när jag skulle betala skatt i år som jag började ana denna diskrepans).

Om vi säger att jag har lite tight med pengar en månad. Jag vet att utgift x kommer att dyka upp om ett par veckor. Då tar jag pengar från bufferten, använder till utgift x och betalar tillbaka till bufferten så snart jag kan.

Men säg att jag tex köper ett träns för 800 kr. Pengarna för tränset tas från min vardagsekonomi. Sen visar det sig att tränset inte passar eller var inte lika bra som jag tänkt mig. Så jag säljer det för 700 kr eftersom jag knappt använt det. Då går de pengarna in på kontot "Sålda saker" och kommande månad får jag en räkning på 800 kr från kreditkortet (för jag vill ju samla återbäring!) och så svär jag över att jag aldrig har några pengar...

Likadant var det när skatten skulle betalas. Min portfölj tuffar på bra och jag får skatta ungefär 5000 kr för den. Pengar som borde tas från portföljen, men inte gjorde det i år. Såklart det är tufft med en kostnad på 5000 kr helt plötsligt.

Jag klurar på en lösning på detta, men steg 1 blir iaf att de senaste två sakerna jag sålt (som är av sorten felköp) faktiskt inte flyttas över till avanza, utan istället får gå till att betala sig själva när kreditkortsräkningen kommer nästa gång. Tur i oturen lyckades jag sälja dessa två grejer för mer än jag köpte dem för, det är fördelen när man köper begagnade grejer. :-)

Hur brukar ni lösa liknande problem i er ekonomi?

Ps. Kinnevik är nu sålt och istället fick det bli Xact högutdelande. Spännande!

8 kommentarer:

 1. Jag har ett konto i annan bank dit en månatlig buffertsumma för kortfristiga (och lite mer långsiktiga) projekt alltid överförs.

  - Utemöbler till nya trädäcken år 2020
  - Renovering av hall typ 2020/2021
  - Nytt kök storleksordningen 2022
  - Någonting dyrt går sönder whenever

  ISK och dylikt får ligga orörda tills det är dags att använda
  dessa likvider för dagligt bröd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt uppdelat. :-) Jag har två ISK på Avanza som får räknas som buffertar, det är till nästa bil (förhoppningsvis dröjer det tio år) och till nästa häst (som verkligen borde dröja minst tio år också).

   I övrigt är det svårt att överblicka större inköp. Jag visste iofs när året inleddes att Celine behövde en sadel, men jag har dragit på köpet in i det längsta... ;-)

   Radera
 2. Sparad peng ligger. Även bufferten har blivit en NO GO zon vilket kanske inte var den ursprungliga idén.

  Vi sparar innan konsumtion och lever för det som blir kvar. Ibland blir det knapert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det där med bufferten känner jag igen. Det svider verkligen att ta pengar därifrån.

   Hur gör du när skatten ska betalas? :-)

   Radera
  2. På Lysa sker det automatiskt och där har vi nästan alla pengar. Den lilla bit som vi har på Avanza pyntar jag med månadskassan.

   Radera
 3. Jag har också funderat över skattdelen på isk. Skatten kommer väl bli högre och högre för varje år ju mer vi spar. Jag har nog börjat fundera på att ta det från månadssparandet den månad skatten ska in. Då får det bli X kr mindre sparat den månaden och den månadens sparkvot blir mindre men jag brukar ändå räkna ut ett årssnitt sen. På så sätt behövs inte skatten tas någon annanstans ifrån. Ska nog pröva det nästa år och se hur det känns. Trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även om skatten är väldigt låg, så höjs även den i takt med att förmögenheten ökar. Smart tanke kring månadssparandet, men då jag ligger på 2600 kr/mån just nu blir det i såna fall två månaders sparande som åker in där. Tror jag testar med utdelningen till nästa år iaf. :-)

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Edit: siffrorna inom parantes hänvisar som vanligt...