måndag 24 februari 2020

Atomic habits

Jag måste bli bättre på att skriva upp varifrån jag får mina tips och idéer. Jag vet att jag läste ett inlägg om Atomic Habits för några månader sedan. Sedan ställde jag mig i kö på bibblan för att få låna och läsa. Nu har jag haft boken ett par veckor och det är dags att lämna igen den. Tyvärr har jag inte läst klart den, så jag måste låna igen!

Men för er som är nyfikna och vill veta vad boken handlar om, så är det om hur små förändringar av dina vanor på lång sikt kan skapa stora förändringar. Lite som ränta-på-ränta-effekten. Om jag tex gör tio sit ups idag och tio sit ups imorgon, så kommer jag inte märka någon effekt. Men om jag fortsätter med den vanan varje dag i tio år, så kommer jag ha fått enormt starkare magmuskler. Däremot kommer jag inte kunna sätta fingret på NÄR den här förbättringen uppstod.

Det jag gillar allra mest med boken (så långt jag hittills läst), är att författaren avfärdar att sätta mål. Eller, snarare att mål är ok, men de är inte viktiga. Det viktiga är att ha en metod, ett system för att få en förbättring.

Om jag tex har som mål att springa fem km, så hjälper det mig inte på nåt vis att faktiskt springa fem km. Men om jag istället sätter upp ett träningsprogram där jag springer tre gånger/vecka och successivt ökar passen (exempel på program som jag använt mig av tidigare), så kommer jag kunna nå mitt mål efter tre månader.

Jag har alltid haft lätt för att sätta mål och lätt för att sedan glömma bort dem. Nu kan jag med gott samvete strunta i målen och istället fokusera på att ha en plan för vad jag vill förbättra och hur jag ska förbättra det.

Jag lovar att återkomma när jag läst hela boken, kanske har det dykt upp ännu fler tankar då.

Har du läst Atomic habits?

2 kommentarer:

  1. tack för tipset...ska def kolla ditt löpprogram också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Toppen! Jag måste verkligen ta tag i den där löpningen igen... Ska anamma ett av tipsen från boken och förbereda träningskläderna innan, så jag kan kliva upp och springa direkt jag vaknar på morgonen.

      Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...