fredag 7 februari 2020

Viktminskning á la FIRE

De som träffat mig vet att jag är modell större. Så pass att jag inte ens vill vara med på foton när vi haft sammankomster. Jag känner mig lite såhär ihop med alla smala löparentusiaster.


Så vid årsskiftet tog jag tag i mitt ätande. Eftersom jag är anorektiker är det ett ganska försiktigt förändringsarbete, inget får vara förbjudet och jag måste hela tiden undvika att känna mig duktig när jag låter bli att äta. Så i stora drag handlar det om att äta regelbundet och försöka ha näringsrik mat på tallriken, vilket för mig ofta blir att jag behöver planera mitt ätande minutiöst.

Något som verkligen gett effekt, och är FIRE-kompatibelt, är att jag börjat med lördagsgodis. Det fungerar som så att jag får köpa onyttigheter (alltså inte bara godis, utan även glass, snacks, dricka etc, allt som inte finns med i matpyramiden) en gång/vecka och det jag köper får kosta max 20 kr per gång.

Jag kan välja att äta upp det jag köpte direkt eller så kan jag ransonera ut det under en hel vecka. Tex har Lidl väldigt billig och god choklad, där en bit gör mig mycket mer nöjd än tex en bit av Marabous choklad. Tips till chokladälskaren (om jag bara kom ihåg märket).

Inte nog med att jag minskat mitt intag av tomma kalorier drastiskt, jag sparar hiskeliga mängder pengar på att inte köpa nåt varenda gång jag blir sugen. Win Win helt enkelt!

Själv viktminskningen har jag ingen aning om hur den går, eftersom jag undviker att väga mig. Däremot mäter jag midjemåttet varje vecka och på en månad har jag gått ned 3 cm, så det känns väldigt bra!

Hur går det med dina nyårslöften?

5 kommentarer:

 1. Fantastiskt bra tips !

  SvaraRadera
 2. Det har ska jag prova! Tack för tips. Överkonsumerar stora mängder onyttigheter även om jag lovat mig att låta bli men har svårt att kontrollera det. Detta gör att jag snart har fetma enligt bmi. Tittade på en dokumentär om warren buffet riktigt sevärd. Va något sitat om att det enda man har 1 av är sitt kropp så sköt om den. Så viktigt och tänkvärt som jag ofta glömmer. Mål bli snällare mot min kropp och förhoppningvis nå en hälsosammare vikt. Så svårt men något att jobba på/J

  SvaraRadera
  Svar
  1. BMI har aldrig fungerat på mig, då jag har väldigt mycket muskelmassa. När jag var smal som tonåring hade jag ett BMI på 28. Nu ligger jag på "sjuklig fetma". BMI är ett väldigt trubbigt instrument, så jag bryr mig inte i det.

   Helt klart tänkvärt att man bara har en kropp. Den ska hänga med på mycket! Du kanske behöver bli snällare mot din knopp också, det behöver iaf jag. Men lördagsgodis är en stor hit, både kropp och knopp är nöjda. :-)

   Radera
 3. Kan varmt rekommendera boken Bright line eating, fick tillbaka min mage som jag hade som 20 åring (är 38 nu). Så himla glad att jag hittade den. /Mika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska genast kolla om bibblan har den! Tack för tipset. :-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...