fredag 28 februari 2020

Storshopping!

Häromveckan gick mina jeans sönder. Jag är en sån där som nöter sönder jeansen på insida lår, så jag kan sällan ha ett par jeans mer än några månader. Alternerar jag, så att jag har 3-4 par att använda, räcker de såklart längre. Men jag har hittills aldrig haft ett par jeans längre än ett år. Därav köper jag alltid budgetjeans också.

Så, nytt par jeans behövde införskaffas. Eftersom jag lyckats ha sönder en topp också (vi snackar varianten när toppen är så nött efter åratal av användning och tvättning, så det går hål mitt på när jag råkar sätta en nagel strax ovanför nedre kanten...) så bestämde jag mig för att åka förbi klädaffären och storshoppa!

Sedan min rensning i huset i norr har jag en hel del gamla textilier kvar, så jag tog med mig en sådan påse till affären och fick i gengäld 50 kr rabatt när jag köpte jeansen. Eftersom jag vet vilken modell och storlek som funkar på mig, så tog det inte många minuter att leta reda på rätt par byxor samt två toppar av vanlig modell. Råkade även få med mig ett skärp (då min FIRE-bantning gjort att nuvarande skärp blivit för stort) och kände verkligen att jag hade shoppat massor med grejer.

Stoppade ned inköpen i min ryggsäck och kunde inte låta bli att reflektera över varför jag så sällan handlar kläder. Jag har helt enkelt inte uthålligheten som krävs.

Som jag ser det finns det två sätt att shoppa kläder. Antingen köper man allt man ser som verkar fint, vilket resulterar i en sprängfylld garderob med diverse kläder som inte passar ihop (och ofta inte ens passar på en själv) eller så gör man riktigt genomtänkta köp, vilket tar evigheter! För gör man ett genomtänkt beslut har man en bild av vad det är man vill köpa och då kan det i värsta fall krävas 8-10 olika butiker innan man hittar exakt rätt plagg. Jag pallar helt enkelt inte det.

Jag vill kunna gå in i butiken, hämta de saker jag ska ha, betala och sedan vara ute igen inom några minuter. Det får inte bli omständligare och krångligare än så. Vilket betyder att jag tack vare min lathet är något rikare än jag annars skulle vara.

Hur brukar du göra när du ska shoppa kläder?

4 kommentarer:

 1. Sliter också sönder mina jeans på insida lår:) Kör på samma byxmodell sedan kanske fem år som jag vet sitter bra och är sköna - beställs effektivt på nätet. Köper Levis (kostar ca 1300) numera då dem, inkluderat en skräddarlagning på insida låren för ca 200 kronor, håller i evigheter(2-3 år per par om dem används dagligen).

  Tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte mig på att köpa Levis i USA, men blev less då jag hade en snorkig butiksanställd. Men egentligen vet jag ju att de håller längre. Får nog ta tag i det där igen. :-)

   Radera
 2. Jag kör på tradera och klädbytardagar. För snål för att gå och köpa i vanlig butik när jag kan få märkeskläder i bra kvalitet för mindre pengar än för hos de billiga klädkedjorna. Vet vilka märken och storlekar som passar så bara att kolla när det är något som behöver bytas ut. Annars byter jag också friskt med vänner i samma size. Har däremot nu insett att mina underkläder börjar vara inne på sista varvet och uppfyller knappt kraven för att ens få användas i stallet. Detta innebär att en tur till någon butik kommer att behöva göras inom en inte alltför snar framtid. Jag hade en tanke att jag skulle göra det igår men övertalade mig själv att jag överlever en stund till med det jag har hemma. Bara att inse att jag är värdelös på att shoppa...
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fortfarande inte tagit steget till begagnatmarknaden när det kommer till kläder. Beundrar er som gör det, men det tar liksom emot. Jag har så dålig erfarenhet av storlekar som inte stämmer IRL, så jag måste alltid prova kläderna. Tex har jag en tröja från HM som är stl 36 (!) och normalt drar jag 42-44.

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...