tisdag 11 februari 2020

Avanzas nya Europafond

Jag antar att det inte undgått nån att Avanza lanserat en ny Europafond. Avgiften är imponerande 0,17 %. Jag har redan en europafond, men den har en avgift på 0,51 %.

Det här har fått mig att tänka. Och fundera. Och fundera lite till.

Jag känner att jag fortfarande spretar med mina innehav. Vissa fonder har jag bara kvar av gammal vana. Likaså har jag tre investmentbolag kvar, som jag inte vet vad jag ska göra med. Bland annat Latour har haft en lysande uppgång med 25 % för min del, vilket såklart gör att jag håller hårt i den ett tag till.

Eller borde jag inte?

Jag känner att jag har noll och ingen struktur i vad jag pysslar med längre. Jag matar in en massa pengar varje månad i en pengamaskin som glatt tuggar på, men jag har som ingen riktig tanke med det hela.

Kanske är det dags att göra en total översyn av mitt innehav? Ta en kväll och verkligen nörda ned mig i vad jag har och varför.

Hur många fonder anser du att man bör ha? Just nu uppgår mina till åtminstone åtta stycken. Jag har som sagt inte riktigt nån bra koll...

6 kommentarer:

 1. Allt beror ju på personliga preferenser. Har man ingen direkt strategi eller plan ska man nog minska innehavet något från 8 till 4 kanske? För oss är alltid grundbulten en billig globalfond, sen krydda med sverige, emerging markets och investmentbolag. Vill man ha en hedge vid nedgång går det bra att lyfta in lite guld via en etf eller cert.

  Kryddfonder kan man såklart ha flera stycken, men där tycker jag att intreset får styra. Tror man på teknik finns det flera fina teknikfonder, gillar man Japan, lyft in en Japanfond osv.

  När vi byter fonder i Lilla Snålgris barnsparande brukar vi sälja av det vi inte vill ha, annars blir det för många innehav som inte går att hålla reda på.

  Standardportföljen a´la Snålgrisarna:

  50% Avanza Global
  10% Avanza Zero
  20% Spiltan Investmentbolag
  10% Avanza Emerging Markets
  10% Ava X Gold (alt 60% Avanza global)

  Lycka till!
  http://snalgrisen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fyra låter bättre än åtta, helt klart. Jag har bestämt mig för att ha en total genomgång vid månadsskiftet, när jag ändå går in på avanza för att kolla hur mina innehav har gått senaste månaden. Tack för tips! :-)

   Radera
 2. Det är inte lätt det där. I min fondportfölj hade jag till en början 10 olika fonder, men växlade för lite drygt tre år sedan till fyra:

  - Handelsbanken Sverige OMXSB Index (avgift 0,22%) 30%
  - SPP Aktiefond Global (avgift 0,33%) 30%
  - Länsförsäkringar Global Indexnära (avgift 0,22%) 30%
  - Spiltan Räntefond (avgift 0,22%) 10%

  Enkelhet är något jag uppskattar mer och mer och jag funderar på att reducera ytterligare. (Det finns ju egentligen ingen riktigt god anledning till att ha två globalfonder till exempel, annat är att sprida riskerna på två institut istället för ett.)

  Jag har även lagt stark vikt vid att inte hålla på och byta vare sig aktier eller fonder alltför ofta sedan jag 2015 insåg att alla mina köp- och säljaktiviteter vare sig var lönsamma eller gav mig någon långsiktigt god känsla.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, du har så rätt! Det är klart att det ska vara enkelt! Jag vet ju att jag har minst två globalfonder, sen har jag en Europafond och en asienfond. Plus en Japanfond eftersom Japan inte ingick i asienfonden. Hua vad det spretar. Nä, dags att rensa ordentligt och sen hålla sig lugn i båten. :-)

   Radera
 3. Jag har också bantat ner antal fonder för jag vill ha det enkelt och kunna glömma bort dom en tid (om livet kommer i mellan...)
  Så nu har jag mest i Avanza Global. Sen dessa:
  Spiltan aktiefond Investmentbolag
  AMF Aktiefond Asien Stilla havet
  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad
  Länsförsäkringar USA indexnära
  // Vera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh så skönt slimmat det kändes. Jag vill också ha den där upplevelsen. Bästa sparandet är verkligen det där man helt glömmer bort pengarna. :-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...