fredag 9 augusti 2019

Ha bara långsiktigt sparande på börsen

En sån där klassisk kommentar är att man endast ska ha långsiktigt sparande på börsen. Minst 5 år rekommenderas det, men gärna 10 år.

Det som jag börjat klura på, är hur man gör när man väl börjar leva på sitt kapital. Jag har ju (förmodligen) 13 år kvar, men låt oss säga att det närmar sig. Om jag ska ha de närmaste fem årens kostnader undanstoppade på ett sparkonto, så handlar det alltså om 1,2 miljoner kronor. Vilket skulle vara 40 % av mitt totala kapital. Det känns inte riktigt vettigt.

Jag har läst att många har ett års kostnader på sparkonto och det känns lite mer rimligt (i mitt scenario 240'). Så om jag skulle göra så, då är det alltså ett år innan exit som jag plockar ut de pengarna? Eller tänker jag att jag istället för att stoppa in 3050 kr varje månad i depån, så hamnar dessa pengar på ett sparkonto tillsammans med resterande 203400 kr?

Det känns liksom lite för abstrakt och ogreppbart på nåt vis. Är det nån vänlig själ där ute som kan klura tillsammans med mig om hur man egentligen gör?

2 kommentarer:

  1. Jag antar att det beror på hur ekonomin ser ut i allmänhet. Just nu med en (troligtvis)stundande finanskris hade jag nog haft mer än ett års kostnader på ett sparkonto. Man vill inte behöva sälja sina fonder till bottenpris för att betala hyran.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är ju kruxet... Man har pratat om en stundande finanskris sen jag klev in på börsen 2015. Men det går ju aldrig att säga NÄR krisen kommer. Svårt, svårt.

      Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...