tisdag 27 augusti 2019

Sälja hus

Om en dryg månad går försäljningen av mitt hus igenom. Jag går med brakförlust, men är ändå så enormt lättad över att slippa den oro som ständigt gnager i mig, oron att nåt ska gå sönder eller behöva renoveras igen.

Så även om jag förlorar pengar, vinner jag frihet, vilket ändå någonstans är viktigast för mig. Då huset mest varit förknippat med oro, ångest, problem, sjukdomar, hårt slit och ekonomiska bekymmer, så har jag tänkt att pengarna ska användas till någonting roligt.

Då det roligaste jag vet är att träna för tränare med mina hästar, så blir pengarna öronmärkta till detta. Tanken är att jag inte ska röra kapitalet (förrän jag typ är så gammal att jag inte kan träna längre), utan att det är värdeökningen och eventuella utdelningar som ska gå till träningar.

Här är jag lite kluven kring hur jag ska göra. Jag ser det som att jag har två val. Antingen köper jag Avanza Global för hela slanten eller så köper jag mina fyra favoritinvestmentbolag, fördelat på 25 % vardera.

Avanza Global känns enklare på så vis att jag aldrig behöver göra nåt, mer än sälja av andelar en gång/år.

Investmentbolagen känns roligare, då jag får utdelning (som rent mentalt känns bättre att ta av än att sälja fondandelar) flera gånger/år och därmed också lite mer spridning på när jag kan plocka ut pengar. Nackdelen är att jag behöver ha koll på utdelningsdagar och därmed logga in på avanza lite oftare jämfört med en gång/år.

Sen är det kanske skattemässigt mer fördelaktigt med utdelning? Om jag alltså låter bli att sälja av aktier vid eventuell värdeökning, utan enbart tar utdelningen?

Vad säger ni läsare? Just nu lutar det åt aktier, men det kanske är dumt ändå?

4 kommentarer:

 1. Bra mål för pengarna tycker jag, för det är SÅ kul att ha råd med lite extra träningar! Annars är jag lite i samma sits som du, jag är inte helt 100 på hur jag ska fördela mitt arv när det trillar in om några veckor. Kan du göra både och? Jag tänker nog dela upp mellan fonder, Xact Högutdelande och Investmentbolag. Tror jag nu i alla fall :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, visst går det att dela upp på både aktier och fonder. Men det är en sån liten summa det handlar om (150') så det känns lite fånigt. ;-)

   Radera
 2. Dela upp beloppet låt säga 12mån/X och köp investmentbolag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en så liten summa så jag kommer gå in med alltihop direkt. :-)

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Boende: 10785 kr (3753 kr). Mat: 5294 kr (4521 kr)...