söndag 4 augusti 2019

En rolig graf

Jag ångrar att jag inte gjorde en graf över mina besparingar när jag började med fonder. Det hade varit så skoj att se hur sparandet ökade varje månad (eller för den delen minskade). Nu summerar jag året varje år när jag har kick off, men till nästa år tänker jag börja göra grafer i excel, som jag uppdaterar varje månad i samband med utvärderingen. Jag tror det blir mycket bättre och tydligare för mig, istället för att logga in på avanza i tid och otid och egentligen inte fatta nånting.

Men en graf har jag iaf gjort! Det är över mitt målsparande (till min nya häst alltså) och jag gjorde faktiskt grafen i min bujo. Det var också det som hindrade mig från att göra en graf över hela sparandet, för ifall nån skulle råka se i bujon blir det svårt att förklara vad siffrorna betyder (jo, alltså jag sparar en del av min lön varje månad, så jag har en mille just nu.) eller ännu värre, ifall jag tappar bort bujon!

Så det fick bli enbart målsparande. Eftersom jag gick in i 2019 med drygt 8400 kr sparade, så räknade jag med att det skulle funka att ha taket på 13 800 kr. Tji fick jag, som ni ser. De trevliga fonderna har jobbat på bra i år, så jag nådde 13 800 kr strax innan detta månadsskifte.


1 augusti skrev jag in (på en ny graf) att kontot innehöll 14 300 kr. Den grafen sträcker sig till 18 400 kr och bör således fungera ända till maj 2020. Vi får se hur det blir... ;-)

Brukar du rita upp grafer för att peppa dig själv?

4 kommentarer:

 1. Jag ritar sällan grafer för hand, men låter ofta datorn göra det. Alltid kul med grafer, det ger bättre överblick än bara siffror :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, rita för hand är lite väl överambitiöst kanske... Jag kommer nog använda mig av excel i fortsättningen. :-)

   Jag upplever att jag lätt "missar" att pengarna växer, eftersom jag inte kommer ihåg hur stor totalsumma jag hade för ett par månader sedan. Det är ju inte ofta man har stora milstolpar att komma ihåg precis.

   Radera
 2. En sen kommentar. Jag har haft semester från allt vad bloggar och dyl heter.
  Hur som, jag ritar inga grafer utan gör en sammanställning vid varje månadsskifte. Där lägger jag in vad kontot står på, hur mycket pengar jag har lagt in samt skillnaden i utveckling från månaden innan.
  Inte för att jag vet om detta är det bästa sättet, men jag tycker att det också är triggande av att få se den verkliga ränta på ränta och inte bara den totala förändringen tillsammans med det som jag också stoppar in
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät himla smart! Jag kanske ska ha en sån sammanställning bredvid grafen, så blir det lite extra pepp. :-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...