lördag 3 augusti 2019

Den andra sortens ekonomisk panik

Ja, det kommer bli mer sporadiska inlägg framgent. Jag har bestämt mig för att prioritera om lite mer, just nu lägger jag på tok för mycket tid på att läsa bloggar, skriva blogginlägg, lyssna på poddar och hänga på onödiga sidor (facebook och instagram...) istället för att vara ute och njuta av mina tre helt ljuvliga hästar, som är lyckliga eftersom de fått en ny hage med jättemycket gräs i (Spartips inför hösten för hästägare: se till att hästen blir så fet att den går på svältdiet hela vintern. Nackdel: Risk för höga veterinärräkningar pga fång. Detta spartips funkar tyvärr inte för mig, eftersom foder ingår i stallhyran. Men mina får banta ändå. Typ jämt...).

Igår när jag satt på jobbet upplevde jag en helt annan ekonomisk panik än jag gjorde några dagar innan. Jag loggade in på avanza (också ett beteende jag behöver sluta upp med) och hickade till när siffrorna lyste emot mig. 1 111 332 kr. Efter att jag passerat en miljon har jag haft svårt att hänga med i alla siffror. Jag har inte riktigt märkt hur pengarna sakta smyger sig uppåt. Men jag känner att jag håller på att få storhetsvansinne.

Snart kommer kraschen, intalar jag mig själv. Snart loggar jag in och ser det lysa 555 666 kr och fattar inte vad som hänt. Sedan går jag och hänger mig (nädå, jag lovar att bara skrika lite).

Jag begriper inte. Hur blev det SÅHÄR mycket pengar? Jag har ändå tagit ut 10' från kontot "bilen" då jag köpte nya bilen.

Jag scannar siffrorna på varje konto, konstaterar att aktierna fortsätter nedåt (och tar det drastiska beslutet att börja sälja av alla aktier som står på plus, men inte på minst 20 % plus, så Swedish match ryker. Jag orkar inte med nedgångarna, jag ser dem inte alls lika tydligt med mina fonder) och att pengarna verkar komma både från fonder som ökar och från insättningar. Va?

Insättningarna. De där hundralapparna som smyger sig in lite nu och då. Framförallt är det kontot "sålda saker" som fullkomligt exploderat. Sedan kontot startade 27 mars i fjol, så har där ramlat in nästan 29' på saker jag sålt som jag inte ens kommer ihåg att jag sålt. Jag saknar dem inte och helt klart har jag inte haft nåt behov av dem. Så fascinerande!

Men även mina månatliga insättningar gör skillnad. Till målsparandet går det åt 450 kr (det kontot har passerat 14' heja heja!), men resterande 2600 kr köper jag fonder för. Fonder som i framtiden kommer att säljas till förmån för min frihet. Varje liten krona gör verkligen skillnad, även om jag inte tror det förrän jag tittar på senaste månadernas insättning.

Jag är tacksam att börsen fortsätter uppåt, att mina aktier bara går litegrann minus (förutom Axfood och Castellum, som är snälla med 35,2 % respektive 21,37 % upp i år) och att mina fonder verkligen klarar sig själva. Jag borde ta bort avanza-appen från mobilen och bara gå in på hemsidan en gång/månad, när jag gör mina inköp. Men...

Jag måste åtminstone gå in varje gång jag sålt nånting, för att köpa nya aktier (jaja, men det är iaf investmentbolag) så fort jag bara kan. Men jag behöver kanske inte gå in tio gånger på en dag, bara för att se de där siffrorna dansa framför ögonen på mig?

Har du oroat dig för att du haft mer pengar än du tänkt dig?

4 kommentarer:

 1. Nej, men jag förstår vad du menar! Och jag loggar också in för ofta på Avanza!

  Njut av pållarna nu :-)
  Hälsningar Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag njuter i fulla drag. Har varit en helt ljuvlig helg. <3

   Radera
 2. Alltid jobbigt när det går ner =P....Förhoppningsvis går det upp igen.. Vad för fonder äger du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara indexfonder med låga avgifter. På rak arm (vill ju inte logga in på avanza igen hehe) så kommer jag ihåg DNB (DBN?) Global Indeks, Avanza Global samt givetvis Spiltans fond med Investmentbolag.

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...