onsdag 7 augusti 2019

Sabbatsår?

Jag och en kollega diskuterade häromdagen hur orättvist det är för oss som inte har barn. Jag fattar att man måste underlätta för att det öht ska födas några barn, men för oss som av någon anledning inte skaffar barn (behöver ju inte vara ett aktivt val, som jag gjort), så får vi inga naturliga pauser i arbetslivet.

Jag har tex en kollega nu, som är föräldraledig i drygt ett år. Såklart fattar jag att det inte är ledig man är när man har en liten bebis hemma, men man är i alla fall bortkopplad från jobbet och kan använda tiden till att umgås med sitt barn och kanske även klura på vad man vill här i livet.

Lite enkel överslagsräkning säger att jag skulle behöva runt 20' per månad för att klara mig utan att jobba, dvs vara tjänstledig utan lön. Det är alltså 240' som behövs om jag ska vara hemma på heltid ett år.

Ett år känns bra, för då kan arbetsgivaren ordna en vikarie som är hyfsat motiverad att stanna kvar hela perioden. Samtidigt är det inte för länge, så man helt tappar greppet om verksamheten på jobbet.

Så en del av mig leker med tanken att ta dessa 240' och vara ledig ett år. Speciellt som jag, förhoppningsvis ganska snart, får in precis den summan efter lite försäljningar av fastigheter som jag pysslat med i smyg.

Å andra sidan skulle 240' vara ett väldigt trevligt tillskott till pengamaskinen och göra att jag kanske kan sluta ännu tidigare än 2032?

Denna ständiga balans mellan att leva nu och sen.

Hur hade du gjort om du fått 240' att använda antingen till pengamaskinen eller ett års utgifter?

22 kommentarer:

 1. Jag har gjort detta lite halvt kommande år. Har tagit tjänstledigt 50% från september fram till någon vecka in i juni p.g.a. studier. Det är en lösning om man inte vill skaffa (fler) barn. Studerar utan bidrag/lån och valde således alternativet ”ett års utgifter”. Kommer inte kunna spara många kronor den kommande tiden men värderar livet och orken mer än att boosta pengamaskinen just nu.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen rast, ingen ro... ;-) Plugga känns som minst lika ansträngande för hjärnan som jobbet. Men jag hoppas du får ett toppenbra studieår och att utgifterna inte blir så höga. Ibland får helt enkelt pengamaskinen ta paus och göra plats för livet. <3

   Radera
  2. Men ansträngande på ett bra sätt! Jag ska bara plugga sådant som är lustfyllt och som får det att pirra i mig (och får mig att växa). Plus att det är på distans och halvfart så känns fritt och härligt. Finns det inget hästrelaterat, kanske praktiskt, som du skulle kunna läsa? Kursen kanske kostar men jag tror inte att det måste vara på ett universitet eller liknande som man pluggar?

   Vänligen, Hanna

   Radera
  3. Men alltså Hanna! Jag blir helt, helt mållös efter den där kommentaren! Såklart det finns praktiska kurser att plugga, med hästinriktning. Varför i hela friden tänker jag plugga = läsa nåt som är "nyttigt" och som behövs i mitt yrke. Suck liksom. Jag kan ju läsa in hästskötarexamen tex, det är alltid nyttigt att ha papper på vad man kan. Tack!!! Nu ska jag surfa iväg och kolla var närmaste utbildningsplats finns och hur jag rent praktiskt går tillväga. Gissningsvis blir det först om nåt/några år, men bara tanken på att jag kan göra det... :-D

   Radera
  4. Vad glad jag blev nu! Ska bli spännande att se fortsättning på det här. ;)

   Vänligen, Hanna

   Radera
 2. jag har tagit flera omgångar med sabbats-" år ". Första gången så hyrde jag ut hus och bil och bodde i Thailand med mina barn ett halvår. Sen tog jag 3 månader i sydamerika för tio år sen, åkte runt och förra året tog jag 3 månader i centralamerika för att plugga spanska. Det är något jag verkligen kan rekomendera. Många vill gå i pension tidigt men det kanske är så att om man tar ledigt ett år så har man ny energi och tycker kanske att livet på jobbet inte är så dumt. Varför inte hyra ut ditt boende och flytta till någon liten by ute på landet och bo billigt ett år ? Då kanske du klarar dig på 10 000 kr i månaden. Köp dig en liten lägenhet i kristinehamn...95 000 kr i insats, 1700 kr i månaden , du får säkert sålt den för lika mycket efter årets slut. eller ett litet vinterbonat fritidshus som går att hyra för ett år ? Go for it.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter himla härligt alltihopa! Även om jag personligen hellre stannar i hemmets lugna vrå. ;-)

   Jag hyr redan mitt boende, så ihop med hästarnas kostnader så går det inte att minska så mycket mer än till möjligen 17'. Ska verkligen ta mig en funderare...

   Radera
 3. Jag insåg efter min föräldraledighet att jag borde tagit en längre tid ledigt för längesen (och helt ärligt, det hade ju varit en mer människovänlig ledighet utan bebis?) Jag hade bara kört på sen studenten med jobb, studier, jobb och det fanns inget utrymme i mitt huvud för mig själv. Om du kan ta ett sabbatsår så röstar jag för!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite så jag känner också! För att sammanfatta mitt liv så efter gymnasiet sommarjobbade jag hela sommaren innan jag började plugga. Pluggade sedan i 5 ½ år i ett svep, ihop med att jag alltid sommarjobbade på ett äldreboende. Sen sista terminen så jobbade jag och pluggade samtidigt (!) och sen dess har jag jobbat heltid fram till idag. *puh* Förvisso var det en period med sjukskrivning också, men då var jag inte ledig att göra vad jag ville, utan det var ständiga krav på närvaro på olika möten och så skulle jag försöka hålla mig flytande samtidigt som jag skulle bli frisk.

   Haha, blir helt matt bara av att sammanfatta. Men det som talar emot sabbatsår är ju att jag annars skulle kunna sluta helt rdan 2031 istället för 2032...

   Radera
 4. Ja att ta sabbatsår är verkligen frestande! I Sverige finns det ju bra möjlighet att ta tjänstledigt pga studier eller för att starta företag så absolut. Jag är själv för att sprida ut lidandet och ta lite pauser imellanåt sa att slänga in ett ledigt år låter underbart! Sen kan det ju bli att du drar in en massa stålar på olika sidehustles när du väl är ledig och får en massa inspiration. Jag har själv tänk ta tjänstledigt en tid framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ju kruxet. Jag vill inte studera och jag vill inte starta företag. Misstänker att jag inte ens är berättigad till att ta tjänstledigt då. :-( Allt jag vill är att få lite tid för mig själv att reflektera och njuta av att vara ledig, men med vetskapen om att jobbet finns kvar.

   Radera
  2. Om du vill ägna tiden åt att reflektera och är orolig för om det är ok eller inte så skulle jag starta ett företag som har som affärsidé att dokumentera reflektioner i form av en blogg eller träna hästar. Det finns inget som säger att ett företag måste gå med vinst för att få tjänstledigt.

   Radera
  3. Hehe, smart tänkt Frihetskraft! Eller så kanske jag säger att jag ska skriva klart min bok... ;-)

   Radera
 5. "Denna ständiga balans mellan att leva nu och sen"
  Jag brukar se mig själv som olika personer. Jag ska tillfredsställa den jag är nu men även se till att mitt framtida jag har det bra. Här kan du ju fråga dig om ditt framtida jag kommer att se tillbaka på ett sabbatsår med glädje eller gräma sig över att du tog ett års ledigt, vilket gjorde att du fick jobba högre upp i ålder.

  Själv hade jag redan pratat med min chef om att ta ledigt hösten 2019 då jag blev sjukskriven för depression. När jag sedan fick livslusten tillbaka upptäckte jag att jag längtade tillbaka till jobbet igen och kommer därför att jobba i höst.
  Om du bestämmer dig för att vara ledig - kommer du att studera (kanske en distanskurs?) så har du rätt till studiebidrag då detta är inkomstprövat och du troligen inte har någon arbetsinkomst. Det gör att du begränsar uttaget ur pengamaskinen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de olika personerna är inte lätta att tillfredsställa... Jag misstänker att mitt framtida jag skulle sucka lite åt att jag "slösade" ett år på att vara ledig, men samtidigt kanske det är vad jag behöver.

   Jag har inget studiebidrag kvar att ta ut tyvärr.

   Radera
  2. Det här kanske är intressanta länkar för dig?https://theescapeartist.me/2015/12/04/gap-years-for-grown-ups/
   https://theescapeartist.me/2019/08/06/milestones-on-the-path/

   Radera
  3. Tackar! Ska genast läsa. :-)

   Radera
 6. Kunde inte motstå att räkna lite på Rika tillsammans. Om jag inte tar ett sabbatsår, så blir jag helt fri två år tidigare. Hm... Tur att jag inte behöver bestämma mig nu!

  SvaraRadera
 7. Sabbatsår :) Planerar själv att göra just det om ca 2 år. Hoppas på att arbetsgivaren går med på att jag får ta tjänstledigt ett år utan anledning (dvs varken studera eller starta företag), men funkar inte det så får jag väl plugga.

  Då jag trivs ganska bra med mitt jobb gör det inte så mycket om det samtidigt läggs ett år till innan friheten och det känns ändå ganska avlägset (tidigast om 13-14 år med nuvarande kalkylering). Och jag vill pröva på ledighet lite innan dess (och är inte sugen på barn så det är inte ett alternativ).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du planerar sabbatsår! Jag tänker att mitt år skulle funka "bäst" också om ett par år, är lite för ny på jobbet för att föreslå en sån grej för tillfället.

   Ja, jag har ju exit om 13 år och det känns verkligen som evigheter sedan. Jämför jag med tiden som förflutit, så är det en del helt vansinniga saker som jag tyckte/tänkte för 13 år sedan och som jag inte skulle göra nu. Så det är svårt att gissa sig till vad jag tänker om ytterligare 13 år...

   Radera
 8. Jag hade övervägt sabbatsår, helst att det kom in lite mer oväntade pengar typ 500.000 då hade jag tagit 2-3 år ledigt direkt, samt kanske tagit något extra jobb några timmar här och där när lusten faller på, för att ytterligare drygat ut ledigheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter härligt! :-) Jag förväntar mig dock inga 500' någonstans ifrån. Det skulle eventuellt kunna vara aktuellt med föräldrarnas bortgång, men den hoppas jag inträffar om 15-20 år...

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Boende: 10785 kr (3753 kr). Mat: 5294 kr (4521 kr)...