lördag 17 augusti 2019

Städiver

Eftersom jag är hopplöst dålig på att städa och använder systemet att jag får panik över hur det ser ut hemma och sen tokröjer i några timmar (fördel med att bo litet, det går fort att städa), så har jag bestämt mig för att testa ett enkelt städschema, där jag gör nåt litet varje dag.

I torsdags började jag, då skulle jag rengöra toan och handfatet. Tanken är att det ska ta max en kvart varje dag, åtminstone så här i början så jag kommer igång.

Och som jag kom igång! Efter att toan var rengjord var jag så inspirerad, att istället för att lite snabbt rengöra handfatet med vatten och tvål (som jag brukar) så attackerade jag alla fula kalkfläckar och lyckades, till min förvåning, även få loss en klump med nåt oidentifierbart (byggmaterial?) som jag trodde var för evigt fastsatt i handfatet. Hehe!

Nu när jag går in i badrummet känner jag en sån frid, det är så rent och fräscht så det nästan känns nytt. Tills jag ser alla ställen jag borde dammtorka på (men det får vänta till imorgon).

Om nån är nyfiken, så ser det första städschemat ut såhär:

Mån. Rensa högar (japp jag är en notorisk hög-skapare).
Tis. Byt alla handdukar (kommer ju inte ta 15 min precis, men vi börjar enkelt här).
Ons. Tvätta sängkläderna (dvs egentligen tvätta 2 maskiner med all min tvätt).
Tors. Rengör toa och handfat
Fre. Duscha blommorna (här ingår även lite pyssel som att ta bort döda blad, det behövs).
Lör. Byt sängkläder, dammsug (eftersom jag ändå måste dra fram sängen för att bädda rent, så måste jag dammsuga under sängen, så då kan jag lika gärna dra igenom hela lägenheten).
Sön. Dammtorka överallt (känns som smartast när dammsugaren virvlat upp allt damm).

Har du något städschema eller hur löser du städningen hemma?

6 kommentarer:

 1. Vad skönt med en fellow stökare. Jag är notoriskt kass på att städa och skulle verkligen behöva ett städschema. Alltså, verkligen! För jag löser inte direkt städningen. Då och då får jag panik över att mitt hem ser ut som en knarkarkvart och då städar jag mig helt utmattad. Då är det okej en vecka eller två, men sedan börjat förfallet igen. Ja du fattar - ett schema vore ju perfekt. Om jag bara höll mig till det, alltså. Jag har ju rätt kass självdisciplin också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan rapportera att såhär fyra dagar in i städschemat är jag helt lyrisk. Även om det "bara" tar fem minuter att göra det på listan, så kommer jag liksom in i ett flow och städar undan en massa annat när jag ändå är igång. Hoppas att det här är lösningen på mina bekymmer, så att jag, inom en snar framtid, faktiskt kommer att ha fint hemma.

   Försök att vara stenhård med schemat! Jag tror det är viktigt att inte ha för många saker som ska göras varje dag, utan bara nåt litet som tar 5-15 min. Ställ gärna en timer också, så att du inte kör slut på dig själv första städdagen... Lycka till!

   Radera
 2. Jag klurar på ett städschema som ska vara återkommande "varje månad", "varje vecka" osv. Tror det skulle underlätta livet!

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hade ett jättebra städschema (som jag inte följde...) när jag bodde i huset i norr. Det kom från Grumme har jag för mig. Det var uppdelat i varje vecka, varje månad samt storstädning två gånger/år. Kanske finns det kvar på deras hemsida?

   Radera
 3. Hamnade här via länken från dagens inlägg - Vårhetsen och känner så igen mig! Är så bra på att bygga högar, både av papper och andra saker. Så många pågående böcker som ligger på olika ställen i lägenheten. Och nu också många andra projekt som kom "på köpet" med tömning av släktings lägenhet... Har provat med en uppgift om dagen/max en kvart. Det höll ett par månader men sen tappade jag det igen.

  Det som funkar bäst för mig är att det ska komma någon och se hur jag har det. Nära familj eller hantverkare spelar ingen roll, bara det är någon som normalt inte bor med mig :) Då samlas högarna åtminstone ihop, disken hamnar i diskmaskinen, bordet torkas rent (enklare när högarna är borta??!), handfat och toalett städas, dörren till extrarummet stängs - så är jag redo på 15-20 minuter. Annars är mitt bästa köp min robotdammsugare - han får jobba minst en gång i veckan. Ibland med ett "tomt" golv, ibland får han kryssa runt allt det där extra.

  Hoppas ha ork nog att vara disciplinerad nog för en kvart om dagen efter semestern. Men om inte så får det vara så, då är det för att orken faktiskt inte finns :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaha! Sån igenkänning på "att det ska komma någon och se hur jag har det." Sist jag fick ett rejält städryck var det en i stallet som bara skulle svänga förbi en snabbis och hämta en grej som jag inte behövde längre. PANIK!

   Skönt att det inte bara är jag som har hög-syndrom. Men jag drömmer om att en dag ha den perfekta lösningen på problemet. Lovar att återkomma med ett blogginlägg i såna fall...

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...