fredag 1 mars 2024

Vad jag skulle göra med 173 miljoner

Till att börja med skulle jag bestämma mig för om jag skulle bränna pengarna rakt av eller om jag skulle leva på avkastningen. Låt oss utgå från det senare (men bägge scenarierna fungerar såklart lika bra, bara med den skillnaden att jag inte hade fått vänta lika länge om jag brände allt). Då skulle jag sätta mig ned och planera hur jag skulle fasa in pengarna på börsen. Antar att jag skulle göra nån variant med 50 % aktier och 50 % fonder, typ 87 miljoner i tio fonder och sen en miljon i 86 olika bolag. Nåt sånt. 

För enkelhetens skull säger vi att jag har 7 miljoner att leka med varje år. Jag skulle skriva ner en tydlig plan kring vad jag skulle göra när. En prioritetslista helt enkelt. 

En snabb sökning på "ridhus" på hemnet gav mig tre intressanta fastigheter att köpa, alla på 15-19 ha och mellan 13-14 miljoner i prislapp. Såklart skulle jag kunna slå på stort och köpa Toftinge gård (98 ha och 25 miljoner), men det skulle innebära fyra års väntan och då lär inte gården vara kvar till salu. Sen är jag inte jätteförtjust i det ridhuset, det är rätt mörkt med dåligt underlag (jaja, jag kan använda mina pengar och fixa till det, jag vet). 

Så alltså sitta still i båten (såklart sluta jobba) i två års tid innan jag kunde köpa en trevlig gård där jag kunde ha 10-15 hästar. Tveksamt om jag skulle klara det (inser jag nu när jag skriver). Jag skulle nog vilja köpa gården på direkten, för givetvis måste både stallar, lösdrifter och hus renoveras så det blir så jag vill ha det. Det går nog loss på några miljoner. Kanske bygga en rolig terrängbana eller göra nån preparerad ridled också...

Ett annat bra tips när man ska bränna pengar är att resa. Kanske åka till Bali med 1-klass flyg. Det kostar förvisso bara runt 40' för en enkelbiljett, men man får väldigt god mat och kanske kan man flyga lite oftare? Givetvis måste jag köpa boende på lite olika platser i världen. Rom, New York och Los Angeles kanske? Eller är det mysigare att bo en månad på hotell i lyxvåning? Ska klura lite på den (tur att jag har tid på mig). 

Jag behöver dessutom ett par anställda som kan ta hand om gården och hästarna när jag är bortrest. De ska avlönas och då snackar vi åtminstone en miljon i löner och arbetsgivaravgifter. Hej vad det går!

Sen skulle jag köpa loss en radda svindyra hopp- och dressyrhästar allt eftersom jag hade pengar till det (nu tänker jag alltså fortfarande att jag lever på avkastningen) och rehabilitera dem till livet som vanliga hästar i flock i stora hagar utan att behöva bli ridna. När gården väl är fylld, så köper jag en ny gård...

Förutom resor skulle jag lyxa till det med en heltidsanställd kock, som såg till att jag fick i mig mat (är som vissa vet lite dålig på att äta) och dessutom både god och nyttig mat. Sen skulle jag se till så jag hade bubbelpool i huset och en "vallgrav" runt huset som jag kunde simma i varje morgon. 

   Ok, inte riktigt såhär, men ni fattar vad jag menar. Givetvis
även nån söt bro och ett vackert vattenfall också. 

Såklart måste jag ha en PT som får mig att träna på just det jag behöver träna på och en massös som kommer varje vecka. Det är väl en miljon till där va? Börjar bli lite mycket löpande kostnader nu, kanske dags att göra en budget?

Jag skulle nog skaffa nån fler häst att rida förutom Anette och Celine, kanske en islandshäst vore skoj? Ett bra sätt att bränna pengar är iofs att göra som Antonia Ax:son Johnson och ta med hästarna till Florida under vinterhalvåret... Det finns fina stall att hyra där. Perfekt för att slippa vintern. Får ta och ringa Antonia nån dag...


Ja, så för att summera skulle jag alltså göra precis samma sak som jag gör idag även om jag var stenrik. Äta gott, ha för många hästar och resa så ofta jag kunde. Känns ändå ganska bra. :-)

Den uppmärksamme noterar att jag inte nämner familj. De får ingenting, för de är inte bra människor. Så nöjer vi oss där. Däremot skulle jag kunna tänka mig att ge några miljoner till mina närmaste vänner, för att underlätta tillvaron för dem. Sen skulle jag skriva ett vattentätt testamente, där alla miljonerna (om det var avkastningen jag levde på) som var kvar skulle gå till ett specifikt välgörande ändamål. Eftersom det är samma som står i mitt nuvarande testamente så skriver jag det inte här. 

Så, då var den ljuvliga dagdrömmen över och jag ska återgå till att summera gårdagens trista möte åt en kollega. Skoj, skoj. Tur att det är helg snart!

6 kommentarer:

 1. En islandshäst räcker nog inte, de vill ju gärna vara flera ;)

  Jag och min kille pratade för några veckor sedan om vad vi skulle göra med en stor mängd pengar och konstaterade att det kanske inte skulle bli en så enorm skillnad. Så hemnetknarkade jag lite och hittade https://www.hemnet.se/bostad/gard-14rum-krokoms-kommun-hagra-219-19987276 och skickade att det kanske skulle köpas något ändå ;-) Men det är ju helt galet att tänka hur länge och mycket avkastningen räcker till, förstår inte hur man skulle kunna göra slut på en sån mängd pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå... Är det därför islandshästarna alltid står på egna gårdar? Jaja, jag får väl köpa en flock med islandshästar då. Den svåra frågan då blir om jag ska köpa en flock med samma färg (typ fux med ljus man och svans) eller om jag ska köpa en i varje färg. Haha, det här kan verkligen sluta hur som helst inser jag. Bäst att islandshästarna får en egen gård också, så de inte blir förvirrade av att se andra hästar. ;)

   Den där gården kollade jag inte på då jag ogillar snö, men alltså wow vad jag skulle vilja flytta dit nu när jag kollat bilderna. Jag håller med dig, det är nog supersvårt att göra av med alla pengarna...

   Radera
 2. Att du skulle göra samma sak som idag fast i större skala måste vara att gott tecken.

  Du inspirerade mig precis till att vilja ha (om jag var snorrik) en "american psycho"-lägenhet i en skyskrapa i någon världsstad med en schysst skyline. Gärna med enorma fönsterytor, kommer inte ihåg om det var så i filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att det är ett gott tecken och inte ett tecken på att jag inte har något liv. ;)

   Jag kan se lägenheten framför mig och får genast lust att hälsa på. Attans att dagdrömmar så sällan blir verklighet...

   Radera
 3. Åh, heltidsanställd kock! Ge mig! Nu när jag tänker efter skulle jag behöva en heltidsanställd som städar och tvättar också. Jag putsar liksom bara fönster när jag ska flytta, typ vart sjunde år... Ska bara vinna de där miljonerna först...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja... Skulle kanske skrivit nåt om städ och tvätt med. Avskyr att städa, tvätta är mer okej. Men med 173 miljoner tänker jag inte göra tråkiga saker. :P

   Radera

Utgifter för april

Som jag nämnt tidigare, april blev en helt galen månad ekonomiskt. Skäms för siffrorna... Edit: siffrorna inom parantes hänvisar som vanligt...