fredag 1 januari 2021

Utgifter 2021

 Så var det nytt år. När det här inlägget publiceras ligger jag förmodligen och sover, det har varit en tuff natt för mig. Jag har "firat" det ihop med Anette och Celine, eftersom det är lite väl skjutgalna typer i området jag bor i. En önskan jag har varje år är att fyrverkerier ska förbjudas, men trots att det påstås att det gjorts redan, så verkar inte nyårsafton bli särskilt mycket lugnare. 

Nåja, nu var det inte det jag skulle rapportera om. Utan något jag bestämde mig för några dagar innan nyår. Jag är helt värdelös på att ha koll på hur mycket jag lägger på olika områden i mitt liv, så jag har bestämt mig att 2021 ska jag försöka att inte få panik (som sist jag försökte) utan helt enkelt kartlägga mina utgifter. 

Eftersom jag behöver en morot (eller snarare piska) för att genomföra detta, så tänkte jag att ni stackars bloggläsare kommer att få stå ut med ett sånt där trist inlägg en gång/månad kring vart mina pengar tagit vägen. 

Jag kommer inte gå in på detaljer, men jag tänker mig att även om siffrorna är ointressanta (de kommer inte vara sådär låga som alla andra bloggare verkar ha) så kommer det kanske bli roligt att läsa mina löjliga försök till att försvara varför det blivit som det blivit. Lite som att ni får del av min inre monolog istället för att jag ska vara självisk och hålla den för mig själv. 

Jag kommer att ha de vanliga kategorierna, men jag kommer även att separera på hästarnas kostnader och hästkläder. Kanske blir det även nån fler kategori som jag gör lite personligare, men det märker vi längs vägen. Däremot kommer jag inte vara nitisk och hålla reda på hur mycket bensin jag gör av med för vanliga resor och för hästarnas resor. Utan resor är kort och gott alla resor jag gör. 

Förhoppningen är att jag ska skämmas så mycket över mina utgifter, att de automatiskt minskar bara genom den faktorn. Hehe. 

Hoppas att ni ska tycka att den här inblicken blir intressant, jag är också rätt så nyfiken på hur illa ställt det är med min ekonomi. ;-) Kom gärna med peppande tillrop när jag summerar februari, för det var där jag gav upp sist jag försökte (tror det var 2017 eller kanske 2018). 

Har ni stenkoll på vilken krona som går till vad? 


6 kommentarer:

 1. Bra morot, detta har fungerat även för mig. Jag har aldrig haft stenkoll på varje krona, men väl på helheten och jag har koll på vissa saker eller områden (tex ser jag till att jag varje år spenderar tillräckligt mer pengar hos tandläkare än hos frisör för den ene jobbar med permanenta tillgångar, den andre med flexibla tillgångar.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, smart tänkt. Jag skippade frisören helt 2020, men däremot var jag hos tandläkaren, så då kan jag känna mig nöjd på den fronten iaf. ;-)

   Radera
 2. Usch, stackarna. Räcker det att du är där eller behöver de mer hjälp för att ta sig igenom nyårsafton? En av mina tidigare sköthästar var tvungen att bli helt drogad för att stå ut :( Vår unghund klarade sin första nyårsafton med bravur igår, men jag vill inte ens tänka på hur många vilda djur våra grannar skrämde vettet ur... fyrverkerier har definitivt tappat sin magi i mina ögon ju mer jag lär mig om dem!

  Jag har fört detaljerad kassabok sedan jag flyttade hemifrån, dvs. från hösten 2009 och framåt, och det har alltid fungerat som både morot och piska för mig. Faktum är att den typen av blogginlägg var det som motiverade mig mest när jag påbörjade min sparresa, och jag tycker fortfarande att det är intressant. Vad lägger folk pengar på, vad tycker de är nödvändigt vs. onödigt, vad är en rimlig kostnad för olika saker, osv. Det blir lättare att utvärdera sina egna kostnader om man har något att jämföra med, för den allmänna statistiken för genomsnittssvensken hjälper en ju inte direkt att spara mer än just genomsnittssvensken :)

  Resultatet blir att jag har stenkoll på varenda krona jag har spenderat (och sparat) sedan typ november 2009. Graferna och kalkylarken har blivit mer sofistikerade med åren, och för en datanörd som mig så är det så roligt att faktiskt ha 10+ års statistik att jag kan bli förbannad på mig själv om jag har missat månadsuppföljningen av ren lathet någon gång ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ena fick feromoner på prov detta år och det hjälpte faktiskt. Jag har också lugnande, men vill helst inte ge det då de inte får äta på två timmar efteråt och den här hästen lugnas lättast med mat. Svår balansgång!

   Imponerande med så många års kassabok! Jag känner mig redan lite avskräckt efter fyra dagar, men så hade jag hovslagaren häromdagen också... ;-) Eftersom du verkar pepp på den här typen av inlägg, så känns det bra att skriva ihop nåt i slutet på månaden ändå. :-)

   Radera
 3. Nja, inte stenkoll...Men en eller två gånger per år kör jag stenhårt på kassabok. Då brukar insikterna komma och jag styr upp mig själv igen!

  Hoppas verkligen det gick bra med hästarna! Tidigare stod min häst i ett bostadsområde, och då var det alltid stallet som gällde på tolvslaget. Numera bor han långt ute på landet och jag behöver inte vara orolig. Även hunden var med oss på landsstället över nyår, så ingen behövde vara rädd.

  Dessa fyrverkerier är ett otyg för djuren!!

  Nu kör vi mot ett bra 2021!

  //Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, styra upp sig själv skulle jag nog behöva... Så det här blir säkert en bra lösning på det.

   Vi bor ute på landet, men det verkar vara massor av skjutgalna grannar, för ifjol (konstigt att skriva så) var det rena kriget. Tack och lov klarade hästarna det bra, så jag tar det som ett tecken på att 2021 kommer att bli ett riktigt bra år!

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...