torsdag 14 januari 2021

Den trassliga verkligheten

Fördelen med att ha en anonym blogg där ingen egentligen känner mig (även om man såklart får en hyfsad bild av att läsa mina inlägg), är att man kan få mycket mer brutala och ärliga svar när man frågar saker. 

Så här kommer en sammanfattning av vad jag brottas med nu och vad som känns som ett enda stort trassel av tankar. Jag skriver det här en dag då jag varken klarat av att promenera eller rida, vilket givetvis påverkar mitt humör till det sämre.

Hela hösten har varit mörk och lerig. De flesta i min närhet (dvs hästfolk) har gnällt över leran och längtat efter snö. Jag har hållit tyst, för jag vet att jag föredrar lera framför snö. Leriga hästben spolar man av med vatten och sen kan man rida överallt och i alla gångarter för att det är mjukt i marken. Det är tryggt att köra iväg hästen till ridhus, för det är bra väglag. 

Efter nyår kom snön. Inte som några dagars otrevligt besök, utan den kom och har stannat kvar i ett par veckor nu. Alla andra är lyckliga och jag är totalt förstörd. Det går inte att rida någonstans, för antingen är det stenhårt och isigt eller så bygger hästarna läskiga styltor i snön så de håller på att gå omkull mest hela tiden. Jag vet att det finns "lösningar" på de problemen, men för mig fungerar dessa inte, så det är ingen idé att föreslå det heller. 

I min enfald löste jag ridhuskort och bokade träningar, men jag har hittills inte vågat mig ut med transporten för det är riktigt vidrigt väglag att köra i. När man bor på den uppländska slätten får man dessutom räkna med att det blir drivbildning med snön...

Jag längtar ihjäl mig efter våren. Jag önskar att den här vintern kan försvinna och det fort. Jag vet att det även är snö i Skåne nu, men jag vet också att den snön kommer att försvinna snabbare än här i Uppland. 

Mitt humör blir allt sämre och även om jag kapitulerade och köpte svindyra skor med broddar häromdagen, så vill jag bara slippa det här. Jag märker att det gör enormt mycket både på mitt humör och rent fysiskt. Jag mår helt enkelt inte bra av kyla och snö. 

Så vad gör jag? Biter ihop och längtar till våren? Bryter ihop och går i ide? Nåja, det sistnämnda går ju inte riktigt, men accepterar att jag inte kan rida och att jag kommer må skit av det får räknas som att gå i ide. 

Eller så flyttar jag. Men jag vill egentligen inte flytta nu, av flera skäl. Först och främst för att jag äntligen hittat ett ställe som jag trivs på och jag vet att mina hästar trivs med hur de bor. Men också för att jag har ett jobb som är alldeles lagom ansträngande för mig, där jag (förmodligen) kommer kunna jobba hemifrån 4 dagar/vecka och där jag framförallt inte behöver samarbeta med en massa personer som bara försvårar för mig. Jag behöver knappt träffa några människor om jag inte vill, vilket passar mig ypperligt. 

Flyttar jag måste jag börja om igen; hitta nytt boende, hitta fungerande stall till hästarna, hitta ett vettigt jobb. Är det värt det? Eller är det bättre att försöka acceptera att vissa vintrar i Uppland kommer vara just snö och kyla och sen bara hålla sig inne så mycket det går?

Ett exempel för att belysa hur mycket jag behöver värme är att min inomhustemperatur är 24 grader. Det är den nivå jag behöver ha inne för att jag ska vara varm i kroppen och inte börja frysa. Ett tag försökte jag sova när det var 18 grader (för det är nån sån där dum rekommendation) och det slutade alltid med att jag inte kunde sova för att jag låg och frös...

Ja, det var dagens svammel. Jag behövde bara få ur mig allt. Jag vet inte om nån läsare har någon briljant lösning, men "klä dig varmare" är ett värdelöst råd. Jag hatar verkligen att vara påbyltad med tjocka plagg som gör att jag knappt kan röra mig. 

Nä, usch, nu får det vara nog. Det är bäst att jag äter nånting, för jag har glömt bort att jag är hungrig och behövde äta för en timme sen...

33 kommentarer:

 1. Ja, snö med hästar är oftast ingen bra kombo. Kanske om det är minusgrader och man bor på landet, så man kan ta en galopp eller två i snön. Men oftast är det som du säger, antingen styltor (livsfarligt, hatar!) eller is och stenhårt. Har tyvärr ingen lösning åt dig, men hoppas snart det slutar snöa och att vägarna blir körbara. Då kan du i alla fall ta dig till ridhuset...

  Jag har dock bott en vinter i Skåne. Det var det mest deprimerande jag varit med om, och jag har aldrig frusit så mycket. Den fuktiga luften letade sig in överallt...

  ...men ja, vintern är något kortare där.

  Jag tycker du ska satsa på extra mys med hästarna nu. Rykta jättelänge!

  Kämpa!
  /Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mys är typ det enda som går just nu... I ett annat liv skulle jag fly landet ett par månader. Men det är lite svårt med två hästar. ;-)

   Radera
  2. Ja, vintern i södra Skåne är eländig men tack och lov väldigt kort! Övergångsårstiderna och sommarhalvåret är såå härligt men 2 månader om året hade jag hellre bott i Norrland.

   Radera
  3. Red förresten en islandshästtur i somras och hon som drev stället hade flyttat ned allt till Skåne för hon var så less på vintern i Jämtland.

   Radera
 2. Hej, tack för en intressant blogg! När jag hade häst la jag alltid in en viloperiod när det var som mest kallt och knöggligt, typ jan-feb. Så red jag hela sommaren istället för att släppa på bete och vila då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du läser och kommenterar! <3 Jag älskar att rida på sommaren, har aldrig fattat varför många envisas med sommarbete = vila då. Men på nåt vis har jag fastnat i att jag "måste" rida som vanligt året om. Du har ju rätt, såklart kan de behöva lite vila nån gång och då får det bli nu.

   Radera
 3. ag har inte häst, men jag avskyr vintern i alla fall. Jag lider med dig men har tyvärr inga goda råd. Utom kanske att lite beroende på yrke så kanske det inte är det lättaste att hitta nytt jobb just nu, tyvärr, så därför kanske bäst att hålla ut ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, sant. Jag ger dig en styrkekram så hoppas vi på vår snart!

   Radera
 4. I ditt läge skulle jag göra en hälsoundersökning och se om det är något som kan förbättras på den fronten. Man kan ha alltifrån brist på något eller ha en sköldkörtel som strular, depression eller någon annan sjukdom. Hittar man inget så kan det kännas skönt att man i alla fall inte är sjuk. /Babette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett klokt råd! Jag har faktiskt precis varit iväg en sväng och kollat upp mig. Allt ser bra ut. Även om jag inte vill kalla det jag har depression (har personer i min närhet med den sjukdomen), så får jag kanske försöka acceptera att jag blir såhär under vintern. Jag funderar på om det kom så plötsligt i år för att november och december var så milda. Dvs jag trodde att det skulle bli som förra vintern och då blev bakslaget så mycket större.

   Radera
 5. Jag skulle gilla läget och tänka viloperiod snarare än flytt. Jag känner med dig, men kan trösta dig med att det ändå är en relativt kort tid varje år. Försöker trösta mig själv med det för stunden också. Personligen så har jag typ idag bestämt mig för att se det från den ljusa sidan och acceptera vädret. Jag får njuta av en fika eller Netflix istället för långpromenader. Nu har jag inte häst för närvarande, men hade jag haft det hade jag nog tagit det rätt lugnt med den också just nu. Och det är faktiskt helt ok.

  Kram och håll ut. Det känns nog värre än det är.

  /Frihetsmamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är klok som vanligt. <3 Acceptans och göra det bästa av situationen. Jag får experimentera vid spisen istället. ;-)

   Kram till dig med! <3

   Radera
 6. Håll ut! Vips är det vår och vi slipper snö och kyla. Tror nog att vintrarna i Skåne också kan vara ganska påfrestande, men visst är de lite kortare.

  SvaraRadera
 7. Tufft! Jag vet inte var på flumskalan du placerar dig själv, men har du provat meditation? Eller någon annan form av avslappning, där du kan resa till vilken plats du vill i tankarna? Du kan ju pimpa din stund med värmefilt/ -dyna, lugn musik, te och ett tänt ljus. Gör det till en grej och avsätt tid.

  /Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar ju kalla ridningen för min meditation, men just nu är jag beredd att göra precis vad som helst. Så jag ska testa! :-)

   Radera
 8. Min egen regel är att aldrig fatta beslut när jag är i en down-period, det blir sällan helt genomtänkt då. Så mitt råd är att stå ut och tänk att det förhoppningsvis bara är 2 månader kvar av vintern.
  Just i år är det ju lite jobbigare för annars hade ju rådet varit att åka och ex basta på ett badhus.

  Jag har alltid vintervila på min häst på vintern, och rider när det går och jag orkar.
  Försök hitta nåt som gör att du står ut, kanske nån bra serie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar ju såhär års åka till Kanarieöarna en vecka. Trodde verkligen inte att de resorna gjorde så stor skillnad, men tydligen... Men jag ska se om närmaste spa kanske har bubbelpoolen igång, det brukar göra underverk att sitta i varmt vatten. Annars får jag städa ur kompisens bastu igen. ;-)

   Vintervila får det bli! Några pass när det inte blåser isvindar klarar jag av, det är egentligen inte kylan, utan mer att alla träningsmöjligheter försvinner. Skritta ut i skogen på lång tygel gör mig (förhoppningsvis) lite gladare. Bara vi inte får styltor... ;-)

   Jag ska precis sätta tänderna i Merlin, hoppas att den får mig på bättre tankar!

   Radera
 9. Förresten...du kanske ska unna dig eluppvärmda plagg som gör att du står ut med kylan där du bor ett tag till? Jag fick ett par eluppvärmda handskar i julklapp eftersom jag alltid är kall om händerna. Nästa gång jag behöver byta jacka funderar jag på en eluppvärmd.

  SvaraRadera
 10. Jag visste väl att mina läsare var de bästa! Tack allihop för era svar. <3

  SvaraRadera
 11. Det är inte snö i skåne FYI :) Barmark och sol här!

  SvaraRadera
 12. Här i Skåne har vi ett litet, tunt lager snö i typ två dagar. Sen blir det plusgrader igen. Förra året hade vi ingen vinter alls, och än så länge har det varit snö i typ tre dagar denna vinter.

  Om du ändå kan jobba hemifrån kanske du kan göra allt jobb på distans och kunna jobba geografiskt obundet? Då kan du bo där du vill och ha kvar samma jobb

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förra året hade Uppland inte heller nån vinter och prognosen säger att det kommer att bli varmare för varje år här uppe (men då blir det såklart varmare även i skåne).

   Jag kan tyvärr inte jobba 100 % på distans, utan måste in till det fysiska kontoret åtminstone några gånger/månad. Just nu åker jag in en halvdag varje vecka och det fungerar bra.

   Jag gillar att det bara är skåningarna som propagerar för flytt. ;-)

   Radera
 13. Kolla här. Häst på Österlen

  https://youtu.be/mHfqkINeHoE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den har jag sett. Men jag är mer förtjust i områdena kring Hässleholm, Kristianstad och Osby. Så blir det flytt blir det dit. Jag vill ha inland och skog!

   Radera
 14. Det är oxveckor nu, det är tufft och det är inte bara detaljer som är jobbiga. Trappa ner på kraven, gå i vintervila som ovan och glöm inte bort att äta så mycket som möjligt. Kroppen behöver energi för att hålla värmen och ju kallare ute, ju mer bränsle behövs inombords. Du behöver inte flytta, Skåne är inget drömland, det är eländigt överallt och det är ok att fokusera på vad som är bra och fungerar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt kloka svar. Jag vet ju att det är tuffaste perioden nu, men ibland behövs det bankas in i huvudet. ;-)

   Radera
 15. Jag fick med mig det här citatet från en youtubevideo igår (minns inte vilken, men det kan ha varit Jonna Jinton om att ha midvintermörker), angående att vara på topp året runt:
  "En blomma skulle aldrig tvinga sig själv att blomma mitt i den mörka vintern. Så varför skulle vi?"
  Jag har liknande tankar som dig om flytt och jobbbyte; jag tror inte att jag kommer att få en bättre kombination av boende och jobb just nu då jag räknar med att max jobba 7 år till. Mina egna knep för att stå ut och må bra psykiskt (har tidigare problem med depression och utbrändhet) är morgonmeditation, tacksamhetsdagbok på kvällen och mycket extra D-vitamin på vintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var ett bra citat. Tyvärr är jag ökänd för att alltid försöka vara "på topp", men det går ju inte. Jag ska ta några dagar ledigt från allt tror jag och bara ta det lugnt.

   Jag räknar ju med 6-11 år till att jobba, det är egentligen inte jättelänge heller. Speciellt inte när jag har ett jobb som i grunden är precis vad jag vill göra.

   Sträcktittade på Bling Empire igår och även om den lutherska rösten sa åt mig att jag borde göra något produktivt med tiden, så var det precis vad jag behövde.

   Radera
 16. Själv har jag haft häst eller jobbat med häst i princip i hela landet. Skånes lera är hemskt att ha häst i, Gotlands kylande fuktiga vindar kan frysa ner det mesta, Stockholmsområdet har ju en förmåga att varken vara vinter eller barmark och norrut får man kriga med mörker tills snön kommer och då går all ridtid åt till att skotta snö (värmen håller man dock bra då...). Själv knarkar jag d-vitamin och har börjat testa ashwagandha, vet inte riktigt effekten där men jag lever iaf. Sen kör jag slaviskt med lunchpromenad för att få lite dagsljus.
  Ett tips om det inte funkar med snösulor på hästarna är silikonspray samt ordentligt lager med fett i hovarna. Brukar kunna sitta ett tag så man hinner rida en stund iaf alt är att hålla tillräckligt högt tempo så fastnar det inte ;) Om det är svårt att sko med brodd för att hovväggar eller dyl inte håller så kan det funka ibland att sko med "guldskor". Sen är det bara att söka reda på någon djup skog där det inte har blivit hårt i marken än och ta en härlig galopp så är alla andra problem lösta för en stund.
  Men som sagt, knarka d-vitamin
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså... Det är här vi är olika känner jag. ;-) Jag har ju häst på den uppländska slätten, så blåst och lera har vi haft hela november och december. Inga bekymmer för mig öht. Nu tänkte jag mig väl försöka hitta sand i Skåne istället för lera, men jag tar mycket hellre lera än snö.

   Ja, promenera försöker jag göra en del, men det känns som att det inte räcker. Jag vill sticka en vecka till mitt älskade Kanarieöarna, men det går ju inte i år (eller förmodligen nästa år). Svårt!

   Tack för skoningstipsen! Det funkar utmärkt med snösulor, bara hovslagaren hade slagit på dem... ;-) Men vi tänkte att det skulle bli mer lera, så inga sulor på. Däremot har vi fyrbrodd, så tills vi hamnar i snön funkar det bra. Just nu kör vi mest fri lek både ute och på ridbanan, hästarna är nöjda och jag slipper tänka.

   Radera
  2. Min kropp tål inte vind, sjukt jobbigt då det blir mer och mer blåst.
   När kris har uppstått har jag gjort egna sulor av typ glasslock eller liknande plast. Lite mjuk och tunt är det man söker. Klipp lite större än utrymmet innanför skon med "hakar" vid trakterna så kan man styra in dessa mellan sko och hov. De brukar hålla hyfsat för ridturen, inget som funkar för att slänga ut de i hagen med en hel dag. Nån kan lossna, men förvånansvärt många överlever flera turer. Vad fick man inte roa sig med på 80 och början av 90 då snösulor inte var uppfunna än...
   Efter 4 h sol i dec så är en solig strand en återkommande dröm
   /Lotta

   Radera
  3. Ja, men visst blåser det mer överallt numera? Tycker mig märkt det, speciellt som ena hästen blir extra tossig vid blåst...

   Minns så väl när vi var ute och red i skogen på nyårsdagen och försökte begripa vad det var för ljust i slutet på stigen. Tills vi kom dit och insåg att det var solen! Som vi inte sett sen i oktober...

   Radera

Utgifter för mars + strejk

Ja, jag vet att jag är sen att rapportera om mars. Men jag har hamnat i nåt slags konstigt mentalt läge där jag blivit fyra år igen och allt...