söndag 31 januari 2021

Summering av utgifter Januari

 Jag är ju inte jättepepp på såna här inlägg, men eftersom vissa läsare var positiva, så provar jag. Jag vill påpeka att jag alltså enbart listar utgifter, helt enkelt för att jag tycker att det är det intressantaste. Därmed kallar jag även sparandet för utgifter, eftersom de pengarna "försvinner" från mitt lönekonto. 

Är det någon kategori som känns oklar, så hojta bara till. Jag har försökt att vara generell och specifik samtidigt. ;-)

Min största förvåning själv är hur lite jag numera lägger på mat. Måste dubbelkolla siffran från sist jag summerade, men jag minns att den var skyhög då. Iofs hade jag inte börjat med att nästan alltid laga mat från grunden då, men samtidigt har jag ju ätit utemat en del denna månad också. 

Boende: 3789 kr.

Mat: 3868 kr, varav utemat 1240 kr, reko 162 kr, crowdfarming 560 kr. 

Bilen: 1658 kr, varav bensin 1233 kr. 

Hästarna: 10994 kr, varav "onödiga" kostnader 4434 kr. (tex träningar, dvs sånt jag inte måste lägga ut för att kunna ha häst). 

Hälsa: 748 kr (här ingår mina mediciner).

Nöje: 1292 kr.

Kläder: 648 kr.

Övrigt: 424 kr.

Sparande: 6107 kr.

Totala utgifter januari: 29528 kr. 

Ytterligare ett tillägg är på sin plats. Jag utgår alltså ifrån att jag har utgiften under januari månad, oavsett när jag egentligen nyttjar det jag får för utgiften. Så tex får jag frukten från crowdfarming i februari och september och under nöje döljer sig en hotellvistelse för januari 2022. Men pengarna har försvunnit från mitt konto i januari, så då får de vara med i sammanställningen. 

Jag kan få lite hicka när jag ser summeringen såhär, men samtidigt vet jag vad som döljer sig bakom siffrorna, och förstår varför januari blev en dyr månad. Min förhoppning var att februari skulle bli billigare, men givetvis tändes det en söt liten lampa i bilen igår, så besök på verkstad är nu inbokat. Pris? Som alltid högst oklart, men det lär inte kosta 500 kr precis.

6 kommentarer:

 1. Kul att läsa! Vi landade på 2924 på mat för tre personer så jag tycker det låter som ganska mycket, dock 0 kr i utemat, men en del Crowdfarming här med.

  Jag tänker precis som du att kostnaden uppstår när jag klickar på köp och inte när jag får något, så vår slutsumma för januari (17093 kr) innehåller en del saker som ej konsumeras nu och som jag egentligen hade kunnat välja att betala senare mot faktura, men valt att inte göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har iofs lite svårt för det här tänket inom FIRE att det alltid är maten som ska dras ned på. Jag är mest tacksam över att jag fortsätter att äta, så då får det kosta lite mer helt enkelt. Men visst skulle jag kunna sluta dricka mjölk och spara in några kr på det. Eller bara köpa råvaror som är på erbjudande, men då skulle det sluta med att jag köpte saker som inte var goda, lät bli att äta öht och slängde maten. Så jag har släppt den tanken och är istället nöjd med ATT jag äter.

   Jag tyckte ju 29' var mycket, men till nästa lön får jag tillbaka 3' extra för ridhuskort (friskvård) och mediciner, så jag behöver komma ihåg att intäkterna fortfarande är högre, annars skulle jag ju varit bankrutt för flera år sedan...

   Radera
  2. Det förstår jag och jag lägger själv en hel del del pengar på dyrare mat efter att någon (hehe) sålt in REKO till mig. Trots det tycker jag att det går att få ner kostnaderna rätt mycket, men då gillar ju jag faktiskt vegetariskt på riktigt numera och behöver således inte fly linserna. ;)

   Sen tror jag att anledningen till att många pratar om det är att det är det enklaste området att spara in mycket pengar på, särskilt för barnfamiljer. Det kan ju vara svårare att dra ner på fritidsaktiviteter eller vinterkläder och många inom FIRE har ju sedan länge hoppat utemat och liknande så man har mindre att spela med så att säga. Med det sagt så får du ju självklart göra som du vill och vad du är nöjd med. Jag känner själv att jag nog inte vill lägga så jättemycket på mat just nu, eftersom vi lever på en persons lön, men det är möjligt att jag coolar ner mig med veggie-biffarna och det hembakade brödet när jag börjar jobba igen. :)

   Radera
  3. Ja, jag känner själv att mat är nåt jag prioriterar mer och mer, även om jag handlar på Willys när det kommer till vissa basvaror (som knäckebröd och mjölk). Men faktum är att jag känner att jag tröttnat på att "försvara" mig själv att jag ibland väljer att äta ute, så jag kommer fortsätta med det. :-) Må så vara att jag inte är "riktig" FIRE i såna fall, det kan jag ta. ;-)

   Radera
  4. Inser att jag misslyckats med att posta ett svar på detta trots att jag skrivit ett. Jag tycker iaf att du resonerar klokt och jag hoppas du inte känner att mitt inlägg var negativt menat. Klart man ska prioritera det som man gillar. Jag skulle inte byta ut REKO för allt i världen själv, medan jag gärna byter ut köttet mot baljväxter. Var och en får ju göra helt som man vill och poängen med mitt blogginlägg om utemat var bara att ge tips om man VILL sluta eller dra ner på utematen. Alla får göra som man vill och jag gissar att jag hade varit mer benägen att äta ute om jag inte hade två gnälliga småbarn. :)

   Så låt maten vara din grej och självklart så är du ju precis så FIRE-ig som alla andra inom sfären ändå!

   Radera
  5. Nej, nej, nej! Inte var det ditt inlägg som var nåt negativt heller! Jag tyckte det var väldigt bra skrivet utifrån att man vill bli bättre på att inte äta utemat. Kanske framförallt den där slentrianmässiga utematen som inte är god, utan blir nån slags paniklösning för att man är tokhungrig (iaf funkar jag så).

   Jag tröttnade bara på det här matsnacket när jag läste några inlägg på Fb-sidan där det återigen gick ut på att man typ skulle leva på nudlar och knäckebröd för att man skulle kunna spara mer och bli fri fortare. Alla har ju sin egen väg till FIRE tänker jag. :-)

   Radera

Tack för att ni kom!

Det blev en riktigt mysig picknick i Enköping, kanske aningens varmt, men det fungerade bra att sitta i skuggan.  Som vanligt när FIRE-perso...